Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cebia: 42 % prověřovaných vozidel má přetočený tachometr

Ondřej Láník
Diskuze (24)
Přes 40 tisíc ojetých vozů prověřila za první tři měsíce letošního roku společnost Cebia na tuzemském trhu pomocí systému Autotracer.

„U 42 % procent vozů jsme odhalili manipulaci s tachometrem, což je o pět procent více než v roce 2009. Ukazuje se, že případů podvodného stáčení tachometrů stále přibývá a podvodníci jsou stále drzejší, protože se přesvědčili o své beztrestnosti,“ uvedl ředitel společnosti Cebia Martin Pajer.

Roste tak podle něj i nutnost kodifikovat stáčení tachometrů jako trestný čin, podobně jak to již řadu let funguje v západní Evropě.

„Každý, kdo stočí tachometr, se obohacuje na účet kupujícího, který za takový vůz v dobré víře zaplatí desítky tisíc korun navíc. Novému majiteli navíc hrozí závažné poškození vozu kvůli nemožnosti dodržet správné servisní intervaly,“ zdůraznil Martin Pajer. Každý čtvrtý osobní automobil na českých silnicích podle něj nemá na svém tachometru reálný stav kilometrů - a již tedy prošel nelegální manipulací.

S nutností postavit manipulaci s tachometry mimo zákon souhlasí také Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA): „Dlouhodobě prosazujeme, aby se přetáčení tachometru stalo trestným činem, protože se jedná o masivní poškozování majitelů ojetých vozů. Navíc tyto zásahy deformují trh s ojetinami. Nikdo již stavu tachometru nevěří a skoro každý, kdo vůz prodává, považuje za normální počet najetých kilometrů upravit, aby za vůz v bazaru dostal více peněz,“ uvedl předseda SOVA Ing. Zbyněk Veselý.

Podvodné stáčení tachometrů je podle Martina Pajera se svým podílem 42 % naprosto nejrozšířenějším podvodem s automobily. Jiných vážných závad se při prověřování vozidel pomocí systému Autotracer objevilo devět procent, nejčastěji to byly pozměněné roky výroby a pak podvodné úpravy VIN kódu. „I zde se situace oproti loňskému roku zhoršila,“ upozornil Pajer a dodal: „Zdá se, že někteří z krachujících dovozců, kterým se už nevyplácí vozit ojeté automobily ze zahraničí, si nyní vydělávají podvody a stáčejí tachometry ve velkém. To jim loni přineslo zisk v odhadované výši šest miliard Kč.“

Podle zkušeností odborníku z Cebia se rozvírají nůžky mezi podvodnými prodejci vozů přes internet a naopak mezi solidními velkými obchodníky, kteří vlastní kamenné autobazary. „Přibližně 45 % z letos prověřovaných vozů si u nás objednali soukromníci a 55 % připadá na obchodníky s automobily,“ oznámil Martin Pajer a uvedl, že největším uživatelem systému AUTOTRACER se stala skupina AAA AUTO, která jím v České republice za první čtvrtletí 2010 prověřila už 6,5 tisíce vozidel.

Systém AUTOTRACER zobrazuje nejen výpis z historie ojetého vozidla (rok výroby, servisní záznamy, stavy tachometru, údaje o poškození, fotografie vozidla), ale i další důležitou součást – základní kontrolu identifikátorů vozidla. Před nákupem ojetého auta je důležité zkontrolovat, zda souhlasí všechny identifikátory (VIN, typový štítek, výrobní štítek, apod.), které se nacházejí na různých místech vozidla, a zda jejich obsah souhlasí s technickým průkazem vozidla. Stopy po manipulaci s nimi signalizují případné nelegální úpravy na vozidle.

Ondřej Láník
Diskuze (24)
Avatar - saldy
11. 5. 2010 23:12
Po
přečtení tohoto článku se mi hluboce ulevilo, je konec s okrádáním, všichni hurá do AAA >:D
Avatar - lordlord
11. 5. 2010 15:39
Re: Cebia
kdyz jsem kupoval megane, tak jsem u vybraneho auta z bazaru zavolal na salon renault, nadiktoval win kod a oni mi rekli posledni prohlidku, pocet km, co bylo meneno...spousta jich melo pretoceny km
11. 5. 2010 13:15
Re: Cebia
no u autorizovaného dílera pochopím, když tam přijedeš třeba s tím autem, že ho máš v merku a chceš ho prolustrovat, ale STK? Nejsou ty data třeba vázáná na majitele podobně jako osobní údaje a tak?

No a STK stejně máš první záznam až když má vůz 4 roky. Takže jako směrodatnější mi příjdou ty informace od autorizované sítě - kdo s novým autem v záruce nebude jezdit do autorizáku, že? - protože pak už je to skutečně vždy +/- loterie.

Nejraději mám inzeráty na 2-3 roky staré voňavky, kterým se záhadně stratila servisní knížka >:-[]
11. 5. 2010 12:29
Re: Cebia
Člověče to mě ani nenapadlo. Dělat to na živnost, zapřemýšlím nad tím.

Autorizovaný dealer ti nemusí tyto informace dát, ideál je tam přijet s tím autem. Je možné, že Cebia si nasmlouvá přímo autorizované dovozce a ti budou ochotni jim dát informace.

A proč by ti to neřekli?

Jediný problém je u dovezených aut a taky pokud nemá dohledatelný záznam u dealera. To potom musí člověk věřit servisce.
11. 5. 2010 11:05
Re: Cebia
Jestli to máš vyřízené za 5 minut, možná bys sis mohl založit živnost a přebrat Cebii zákazníky ;-)

Jak je to vlastně s těma autorizovanými servisy? Tam by ti měli poskytnout údaje i pro vozy z dovozu když jezdili do jejich sítě třeba v Reichu ne?

A na STK ti vyjedou údaje na jakýkoliv vůz podle VIN? Jen tak?