Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Černé skříňky v autech: Orwellovská fikce, nebo brzká realita?

David Bureš
Diskuze (35)
Černé skříňky v automobilech by měly usnadnit vyšetřování dopravních nehod.

Evropští dopravní experti vyzývají k tomu, aby byl každý osobní automobil vybaven tachografem. Zařízení zaznamenávající graf rychlosti v závislosti na čase by spolu s kamerou namontovanou uvnitř auta mělo pomoci při objasňování příčin dopravních nehod.

Již několik odborníků z Evropské unie provedlo studie, během kterých byly používány kamery uvnitř vozidel sledující vnitřek auta a jeho okolí. V průběhu jednoho z experimentů byla navíc použita satelitní navigace sledující aktuální jízdní pruh.

Klaus Robatsch z rakouské rady pro bezpečnost silničního provozu si myslí, že pomocí kamery namontované uvnitř auta by se dalo snadno zjistit, zda byl řidič před nehodou unavený, nepozorný, nebo zda jej něco nevyrušilo.

Podle jedné ze studií zkoumajících použití černých skříněk v autech je příčinou 80 % nehod to, že řidiče něco rozptýlilo, příčinou 20 % nehod byla únava.

Ve vozech berlínské policie už je záznamové zařízení používáno. Za dva roky se počet nehod těchto policejních aut snížil o 35 %. I to vede politiky a pojišťovny k myšlence, že by černé skříňky byly montovány do osobních aut povinně.

Diskuze nad použitím černých skříněk v automobilech se vede již delší dobu. Kamery sledující automobil během zkoušek poprvé použili američtí vědci už v roce 2003.

David Bureš
Diskuze (35)
11. 4. 2012 17:17
Re: Začne to jako,
Doplň si vzdělání a přečti si 1984.

Pokud si už takto učinil, opravdu nechápu Tvůj příspěvek.
11. 4. 2012 17:15
Čtou diskutéři vůbec článek???
Jinak si ty schvalovací výplody ani nedokážu ospravedlnit.

Je přece rozdíl mít kameru, která snímá provoz před autem, nebo tu, která šmíruje dení v autě společně s lokací auta.
Kdo tento rozdíl nechápe, podle mě by opravdu neměl rozhodovat o veřejném dění (ať už volbami, či jinak).
Avatar - curwasportiva
8. 4. 2012 21:07
Re: ok
Jinak na tvém návrhu by nebylo nic špatného, kdyby se spolu s ním změnil celý systém. Aby řidič oproti tomu, že se vzdá části své svobody, tím že se dobrovolně nechá mapovat, získal taky něco na oplátku. Pro mě by to to bylo například zrušení rychlostních limitů. Z přikazových značek by se staly značky doporučující...
Při zpětném zkoumání by tak policie trestala řidiče, kteří svým chováním někoho omezili, nebo ohorozili a ne za to že na volném úseku kvalitní silnice jeli 140km/h například.
Avatar - curwasportiva
8. 4. 2012 20:53
Super nápad
A jednou do měsíce pošleme data PČR, aby mohla proběhnout fakturace...
Avatar - curwasportiva
8. 4. 2012 20:52
Re: ok
Máš dvě možnosti: a) dej si facku
b) odstěhuj se do KLDR