Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Delta E-4 Coupé: Elektromobil ze Silverstone

David Bureš
Diskuze (0)
Britské elektrické kupé ujede na jedno nabití 322 km a zvládne zrychlit z 0-100 km/h za méně než 5 s.

Britská společnost Delta Motorsport, která se primárně zabývá vývojem a stavbou závodních aut, představila na okruhu v Silverstone koncept elektrického kupé, nazvaného Delta E-4. Při stavbě čtyřmístného vozu se jeho autoři zaměřili na použití nejlehčích materiálů a nejúčinnější techniky.

Deltu E-4 pohání elektromotor o výkonu 89 kW, vrchol točivého momentu je 600 Nm. Jednotka váží 23 kg a byla vyvinuta ve spolupráci s univerzitou Oxford a firmou Oxford YASA Motors.

Baterie, z nichž elektromotor čerpá svoji energii, jsou umístěny pod podlahou. Takové umístění snižuje aerodynamický odpor auta a jeho těžiště, což zároveň vede ke zlepšení jeho jízdních vlastností.

Základem elektromobilu je karbonové šasi, které i přes hmotnost 85 kg splňuje evropské nárazové normy. Šasi bylo navrženo v Delta Motorsport, o jeho stavbu se však postarala společnost KS Composites.

Delta E-4 Coupé se v listopadu zúčastní tradičního závodu Future Car Challenge, který pořádá anglický Královský automobilový klub (RAC) už od roku 1927. Trasa závodu je dlouhá 60 mil (96,5 km) a vede z Brightonu do Londýna. V loňském ročníku se Opel Ampera stal prvním elektromobilem, který tuto historickou trasu zvládl ujet na jedno dobití.

Vývoj čtyřmístného elektrického kupé trvá od roku 2007, v současné době existuje pět exemplářů, které vznikly díky dotaci od Regionální rozvojové agentury pro oblast East Midlands.

Hlavní náplní práce Delta Motorsport je odborná pomoc ostatním výrobcům a vývoj závodních aut. Firma například v roce 2005 postavila monoposty pro šampionát Grand Prix Masters, který byl určen pro bývalé jezdce formule 1. Účastníky této série byli například Nigel Mansell, Emerson Fittipaldi a Riccardo Patrese.

David Bureš
Diskuze (0)