Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Tatra a její lehká užitková vozidla: Od T 13 až po model Beta

Značka Tatra je dnes vnímána jako výrobce těžkých nákladních vozidel, který až do relativně nedávné minulosti produkoval i osobní automobily. Zajímavou kapitolou v její historii jsou ovšem i lehká užitková vozidla.
Zpět na článek
7. 8. 2017 09:20
7. 8. 2017 09:20
Tatra 603 MB
No koukám na ten minibus Tatra 603 MB a docela bych pochyboval že jeho základem byla aerodynamicka karosérie Tatry 603 a že se jedná o modifikaci základního modelu. Karosérie je zgruntu jiná, motor úplně jinde, navíc v jiné poloze, poháněná přední kola místo zadních ...no možná mají stejný volant
Rozbalit vlákno
0
Avatar - Bubáq
8. 8. 2017 08:37
Škoda Tatra Beta
Pár slov od pamětníka: koncept vozu: příhradový rám ze čtvercových ocelových profilů a karosérie z plastu. Protože na elektromobil bylo příliš brzo, a protože Škodovka odmítla dodávat pohonné jednotky a ostatní výbavu pro konkurenta Praktika, přestup k Hyundai byl vlastně vynucen. Byla to dobrá volba (až na ložiska v zadní nápravě, ale to Korejci s faceliftem Accentu zlepšili). Interiér funkční, sedadla pohodlná, dynamika více než slušná!
Protože k dotažení projektu do sériové výroby chyběly finance, Škoda Plzeň přijala zajímavou koncepci: prodej licence do rozvojových zemí na výrobu Bety v join-ventures. technologie vozu umožňovala relativně (sám nemám tohle slovo rád) snadnou implementaci výroby i ve formě rozvojové pomoci. nejdále dospěla příprava JV v Bulharsku. Opět ale chyběly peníze na vyhledání vhodných partnerů a po delší agónii celý projekt Škoda Tatra Beta zahynul.
Docela škoda... Ne kvůli Tatře, ale kvůli obchodnímu potenciálu. Ten byl slušný.
Rozbalit vlákno
0