Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Alfa Romeo 164 Protèo (1991): Unikátní kupé se čtyřkolkou se měnilo ve spider

Studie Alfa Romeo Protèo překvapila v úvodu 90. let automobilový svět skládací pevnou střechou. Její technika, vzhled přídě i barva se v sériové výrobě nakonec uplatnily.
Zpět na článek
2. 2. 2021 08:32
2. 2. 2021 08:32
Viscomatic
Zajímalo by mě jestli autor sám rozumí tomu co napsal o Viscomaticu. Předpokládám že ne.

A v galerii není téhle významné kapitole věnován ani jeden obrázek tak jsem hledal jinde. V článku zmíněný mezinápravový epicyklický diferenciál jsem ale v žádné dokumentaci nenašel. Nejspíše tam vůbec nic takového není. Nebylo by k viscomaticu něco serióznějšího ?


EDIT 2.2.21 - tak jsem to našel, mezinápravový diferenciál tam opravdu není, jen trochu komplikovanější mezinápravová spojka tedy jakási obdoba haldexu. Takže informace o uspořádání viscomaticu v článku je chybná
Rozbalit vlákno
3
2. 2. 2021 18:44
Re: Viscomatic
Aha, tak díky. Na posledním obrázku je v průhledu vidět, že vše "mezinápravové" je vzadu u zadního nápravového diferenciálu. Je to poměrně velká skříň, a tak dle textu by měla v ní být mezinápravová spojka olejová (závislá na odstředivém tlaku oleje - alias Ferguson), která je zároveň promyšleně za určitých okolností nějak spínaná. Je to tak? Jak to je? Děkuji.
2. 2. 2021 20:55
Re: Viscomatic
Ano, vzadu je mezinápravová spojka poněkud složitější konstrukce. Nedá se moc poznat jestli je nějak závislá na odstředivém tlaku, spíše myslím že je spínaná nezávisle a ovládací tlak vytváří olejové čerpadlo

trochu líp je to vidět na awdwiki

https://www.awdwiki.com/…4-viscomatic.jpg
3. 2. 2021 16:25
Re: Viscomatic
Děkuji. Pěkný obrázek. Ano, moc to nejde poznat. Možná, kdyby si to člověk vzal a dlouho do toho koukal, možná by něco víc vyčetl. Např. jakoby ta vícelamelová spojka tvořila "zig-zag" kanálky, v nichž (třeba) olej odstředivou silou zvětšuje tlak, zvětšuje vazkost (vizkozitu) mezi lamelami, ... Nevím. Ale asi ne.
2. 2. 2021 14:49
Chrom svody?🤔
Pán autor vůbec netuší co jsou svody😂žádná Alfa nikdy neměla chromované svody ale pouze sací kolena😉blb je to ani opisovat neumí a plácá páté přes deváté :no:
Rozbalit vlákno
0