Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezpečnost

Zpět na článek

Za špatně očištěné auto hrozí přísný trest. Jak ho v zimě správně připravit?

20 komentářů

Franta Dobro
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Franta Dobro
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
mhct
O povinnosti odstranit sníh ze střechy není v zákoně 361/2000 Sb ani slovo.
MarekAbsolon
Přesně tak. No ono to chce v zimě jezdit starším poctivym autem. Ty vysoce účinné nechat na léto.
Stejsn
Je to tak, firemní oktávka 2020 podle mě není staré auto a po 5 týdnech stání v ní bylo energie jenom na to, aby odemkla dveře. Už je ani nezamkla.
KANKUNEN
Oškrábat sklo nepomůže, musí se zahřát, protože hned zamrzá znovu.
MarekAbsolon
Normálně nastartuju a ohřeju, můžou mi všichni tak akorát políbit šos.
Othello
Zákon myslím zakazuje zbytečné ponechání motoru v chodu. Nutné odmrazení bych do téhle kategorie asi nezařadil, ale každý na to může mít jiný pohled
ryccardo
Je vtipny ze podle dementni vyhlasky nemas nechat stat nastartovany auto, aby se zahralo a trochu povolila namraza, ale zaroven mas vyjet jen s ocistenym a odmrzlym autem. Jak to mas asi udelat vyhlaska uz nerika, takze je idealni se na vyhlasku vys,rat a nechat auto trochu ohrat, aby clovek aspon neco videl dopredu a pak teprve vyrazit.
ryccardo
No to je právě to co myslím. Oktávka 2020 je nové auto a zjevně není neobvyklé, že tě někde nechá, protože baterka.
MarekAbsolon
No to se pochopitelně nesmí nechat 5 tydnu stat. Musí to buď stát v garáži s odpojenou baterkou a nebo denně jezdit. A nebo mít na zimu poctivé staré auto kde není při vypnutém zapalování nic pod napětím.
Jenik3
A po 5 minutách?
ryccardo
Přesně tak a to jak zvenčí, tak se zevnitř začne mlžit.
ryccardo
V mraze nemusí nastartovat ani nové auto. To není věc auta, ale baterky a dobíjení. Obzvlášť nová auta se záměrným nedobíjením baterky kvůli emisím můžou klidně nenastartovat i jako nová, protože baterka v takovém autě moc dlouho nevydrží.
ryccardo
Ano správně 😉 :yes:

Nicméně problém je, že moderní auta mají motory s poměrně vysokou účinností a tím pádem málem odpadního tepla, takže než začne topit topení, tak to celkem trvá. Osobně nastartuju, jdu ometat nebo škrábat auto a za 3-4 minuty vyrážím. To nemůže nikdo nic říct a i kdyby na mě někdo zavolal měšťáky, že se mu nelíbí mé nastartované auto, tak jsem už dávno pryč než stihnou přijet 😁
twistedTSD
V -10 °C nebudu vyrážet 10 vteřin po nastartování zmrzlého motoru, takže nevidím problém v tom, si po nastartování oškrabat skla.
MarekAbsolon
Abych věděl jestli to vůbec chytne 😄 😄 😄 😄 😄
A co takhle si namísto nepoužitelného krámu pořídit raději auto?
Stejsn
Já vím že se to nemá, ale taky napřed auto nastartuju a pak ho škrábu. Ne snad kvůli tomu, abych si ohřál okna, ale abych věděl, jestli to vůbec chytne. Pokud ne, vyprdnu se na škrábání a jdu na autobus 😊
Jenik3
Kdyz máš diesel, tak zahřátí motoru nějakou dobu trva
Navíc, sklo máš oskrabat, pak nastartovat a jet. Žádné stání a škrábání s nastartovanym motorem. To je chucpe.
Karel_4
Dnes ráno jsem potkal 4 lidi s průzory a jednoho s přilepenou stříbrnou fólií na čelní skle. Dokonce mě tam vjel u Maryše kamion, asi nás neviděl. Museli jsme 4 auta zabrzdit, aby jsme se nenabourali.
Lidi je takový problém vstát o 10 minut dříve a zahřát a očistit si auto, aby jste pak neohrožovali druhé?