Testy
@DonVito
pockej ti panadol da paritu. Karoq 1,0tsi manual lehce jetej je podstatne levnejsi. A muze za to fialova drahota, zla eu a draha ropa!
A k testu v zadnym vesmiru by me nenapadlo jak Skodovla Enyaq a Elroq dotahne. A s tim co do toho stojej baterky a kolik toho uz prodali na tom musej velmi slusne vydelavat. K tomu ziskavaj zkusenosti a trh si postupne vytahuje hlavu z ***e s laskou k nafte. Dojde na moje slova, zustane v par modelech jedna nafta a jinak je tomu konec. Zbytek obsadej benzinovy hybridy...
pockej ti panadol da paritu. Karoq 1,0tsi manual lehce jetej je podstatne levnejsi. A muze za to fialova drahota, zla eu a draha ropa!
A k testu v zadnym vesmiru by me nenapadlo jak Skodovla Enyaq a Elroq dotahne. A s tim co do toho stojej baterky a kolik toho uz prodali na tom musej velmi slusne vydelavat. K tomu ziskavaj zkusenosti a trh si postupne vytahuje hlavu z ***e s laskou k nafte. Dojde na moje slova, zustane v par modelech jedna nafta a jinak je tomu konec. Zbytek obsadej benzinovy hybridy...
@PavelK_
Prvni melo byt "pred volantem".
Druhe mi prijde (hovorove) v poradku (chce to s EV nikam nespechat).
Prvni melo byt "pred volantem".
Druhe mi prijde (hovorove) v poradku (chce to s EV nikam nespechat).
@Robert Hlavatý no základem je nekupovat za ceníkovou cenu, ale to ostatně vždy a všude.
U první generace co mám já ten propad je velký, ale to auto taky stálo o 250.000 víc tenkrát a navíc tam bylo pár chyb, které už jsou dnes odstraněny (předehřev a pomalý infotainment). Já to řeším tak, že s nimi budeme jezdit déle, protože žít se s tím dá a jezdí to furt stejně dobře jak na začátku, takže proč měnit. Navíc když je záruka 5 let a servis v ceně...
U první generace co mám já ten propad je velký, ale to auto taky stálo o 250.000 víc tenkrát a navíc tam bylo pár chyb, které už jsou dnes odstraněny (předehřev a pomalý infotainment). Já to řeším tak, že s nimi budeme jezdit déle, protože žít se s tím dá a jezdí to furt stejně dobře jak na začátku, takže proč měnit. Navíc když je záruka 5 let a servis v ceně...
Díky za test. Překlepy přehlédnu, ale chybí mi pár informací a některé uvedené jsou zavádějící.
“Podvozek je v případě 20palcových kol stále dostatečně schopný tlumit i české nerovnosti, zejména když si připlatíte 88.000 Kč za paket Maxx obsahující mimo jiné i adaptivní tlumiče pérování.”
Jak se na základě téhle informace mám rozhodnout, jestli připlatit za adaptivní podvozek? Stačí standardní podvozek, nebo nestačí?
Ad nabíjení Tesla Y - pokud vím z jiných recenzí, Tesla má výrazně horší křivku nabíjení. Takže rozdíl v rychlosti nabíjení nebude velký a nejspíš i ve prospěch Enyaqu.
“Podvozek je v případě 20palcových kol stále dostatečně schopný tlumit i české nerovnosti, zejména když si připlatíte 88.000 Kč za paket Maxx obsahující mimo jiné i adaptivní tlumiče pérování.”
Jak se na základě téhle informace mám rozhodnout, jestli připlatit za adaptivní podvozek? Stačí standardní podvozek, nebo nestačí?
Ad nabíjení Tesla Y - pokud vím z jiných recenzí, Tesla má výrazně horší křivku nabíjení. Takže rozdíl v rychlosti nabíjení nebude velký a nejspíš i ve prospěch Enyaqu.
@Avantime ale zo 45 000 aut 😄 avsak s narastajucou chudobou bude podiel elektrickych aut stupat
@rohYpnol to asi pre nikoho, 50% ludi ma kde nabijat a druha polovica by namiesto draheho auta mala skor riesit byvanie 😄
BEV zlevňují.
ICE zdražují.
Pokud stále ještě platí elementární principy trhu, tak zdražuje to co zákazníci chtějí a naopak zlevňuje to co zákazníci nechtějí.
Nebo ještě jinak. Za TDI//TSI je zákazník ochoten platit více než za elektriku...
rohYpnol má zkrátka pravdu, když opakuje, že BEV nikdo nechce 🤣🤣🤣
ICE zdražují.
Pokud stále ještě platí elementární principy trhu, tak zdražuje to co zákazníci chtějí a naopak zlevňuje to co zákazníci nechtějí.
Nebo ještě jinak. Za TDI//TSI je zákazník ochoten platit více než za elektriku...
rohYpnol má zkrátka pravdu, když opakuje, že BEV nikdo nechce 🤣🤣🤣
Predaje elektromobilov na Slovensku v 2025
I.-VI. mesiac:
2008 registrácií ( YTD + 63 perc. )
z toho
Škoda: 568 kusov
Volkswagen: 243 kusov
Kia: 160 kusov
Hyundai: 119 kusov
BMW: 114 kusov
Mercedes: 79 kusov
Toyota: 62 kusov
Enyaq: 235 kusov
Elroq: 333 kusov
ID.7: 119 kusov
Na to, ako je v péčku táto krajina, tak celkom slušné (ak to nie sú re e😜ort).
edit: redakcia, strčte si tých automatických smajlíkov.
I.-VI. mesiac:
2008 registrácií ( YTD + 63 perc. )
z toho
Škoda: 568 kusov
Volkswagen: 243 kusov
Kia: 160 kusov
Hyundai: 119 kusov
BMW: 114 kusov
Mercedes: 79 kusov
Toyota: 62 kusov
Enyaq: 235 kusov
Elroq: 333 kusov
ID.7: 119 kusov
Na to, ako je v péčku táto krajina, tak celkom slušné (ak to nie sú re e😜ort).
edit: redakcia, strčte si tých automatických smajlíkov.
Auto opravdu zraje jako víno 👍🏼. Ale můj favorit zůstává Elroq 🙂
V textu se objevilo pár krkolomností
Na malý displej s 5,3palcovou úhlopříčkou před displejem naopak moc slova chvály nemám.
.....takže hodnoty okolo 450 kilometrů jsou v běžném provozu dosažitelné. Jen to nechce nikam spěchat
V textu se objevilo pár krkolomností
Na malý displej s 5,3palcovou úhlopříčkou před displejem naopak moc slova chvály nemám.
.....takže hodnoty okolo 450 kilometrů jsou v běžném provozu dosažitelné. Jen to nechce nikam spěchat
@rohYpnol Jasne, tolko vo velkej vacsine denne nenajazdime. A druhe dieselove auto v rodine sa neujalo, to sialene nabijanie bolo neprijatelne.
@adamzprahy
Jake porovnavas porizovaci ceny hybridu a jake BEV??
Az bude porizovaci cena i provozni naklady nizsi u BEV, nebude co resit.
Predevsim v nizsich cost-sensitive segmentech.
😉
Jake porovnavas porizovaci ceny hybridu a jake BEV??
Az bude porizovaci cena i provozni naklady nizsi u BEV, nebude co resit.
Predevsim v nizsich cost-sensitive segmentech.
😉
@DonVito
Až bude ziskovost a marže Enyaqu srovnatelná s Kodiaqem, pak můžeme srovnávat ceny ty hujere.
Samozřejmě že Kodiaq je dražší, když má vyšší marže, a vydělává na Enyaq 🤣🤣🤣 Navíc nejspíš už vychází pro Kodiaq CO2 výpalné, že...
Až bude ziskovost a marže Enyaqu srovnatelná s Kodiaqem, pak můžeme srovnávat ceny ty hujere.
Samozřejmě že Kodiaq je dražší, když má vyšší marže, a vydělává na Enyaq 🤣🤣🤣 Navíc nejspíš už vychází pro Kodiaq CO2 výpalné, že...
@rohYpnol
pak rika kraviny! Ty ses dycky uplne mimo!
Nebyl by jeste nejakej panadoluv ekonomickej spek? Nebo aspon malej ukazatel abys podporil ty svoje hovadiny?
pak rika kraviny! Ty ses dycky uplne mimo!
Nebyl by jeste nejakej panadoluv ekonomickej spek? Nebo aspon malej ukazatel abys podporil ty svoje hovadiny?
@xxc
Kde nabíjet přebytky z FVE ma možná tak 1% ty hujere 🤣🤣🤣 a to ještě jen nějaké 4 až 5 měsíců z roku 🤣🤣🤣
Kde nabíjet přebytky z FVE ma možná tak 1% ty hujere 🤣🤣🤣 a to ještě jen nějaké 4 až 5 měsíců z roku 🤣🤣🤣
@xxc
Ve většině případů jezdi v autě jeden člověk. Proč si tedy nekoupit do rodiny jako rodinný vůz Fabii, že... 🤣🤣🤣
Ve většině případů jezdi v autě jeden člověk. Proč si tedy nekoupit do rodiny jako rodinný vůz Fabii, že... 🤣🤣🤣
Tento stroj je dobrý jen k plnění debilních násilně vymáhaných EU limitů nejedovatého CO2, jinak je naprosto k ničemu. Jako jakýkoliv jiný silniční elektrozkrat.
@Avantime Hlavně, kde je ta čínská invaze elektropleček, nad kterou tady někteří hýkají už několik let. Kdepak, Evropa čínské krámy nechce🤘
@kesumb
Opět mimo jako vždy. Na BEV Škoda příliš nevydělává. Vyjádření oficiálních lidi ze Škodovky.
Tak se ztrapňuj vlastní blbostí dál 🤣🤣🤣
Jsou drahá a téměř prodělečná. Manažer Škody o realitě elektroaut
www.autoweb.cz/…lite-elektroaut/
Blbý co? 🤣🤣🤣
Opět mimo jako vždy. Na BEV Škoda příliš nevydělává. Vyjádření oficiálních lidi ze Škodovky.
Tak se ztrapňuj vlastní blbostí dál 🤣🤣🤣
Jsou drahá a téměř prodělečná. Manažer Škody o realitě elektroaut
www.autoweb.cz/…lite-elektroaut/
Blbý co? 🤣🤣🤣
@Josef Vik Potíž je v tom, že ani to, že se ceny uměle srovnaly, není tak úplně pravda, protože to neplatí pro všechny segmenty. Ano, ve třídě Kodiaqa to třeba už platí. To ale nemůžete brát jako etalon i pro ostatní segmenty. Zkuste mně najít cenově a užitnými vlastnostmi srovnatelný ekvivalent EV k mému vozu benziňáku: Nižší střední třída, tedy segment C, hatchback, pořizovací cena nového s příplatky 540 tis., bez příplatků 460 tis., papírová spotřeba 5,2, dojezd po natankování běžně hlásí 950 km, při dlouhých štrekách semtam počítač tipuje i přes 1000 km. Nejezdím dlouhé trasy, pouze 3 - 4 krát do roka kolem 1000 km, případně více. 2 auta vlastnit nechci, proto musím mít univerzála, co to zvládne kolem komína a občas do dálky. Pozn.: Pro jistotu zopakuji, že pokud bych někdy chtěl EV jako náhradu za svého spalováka, tak opět vůz nižší střední třídy a ne nějaké mrňavé EV velikosti Citigo s baterkou 30 kWh a samozřejmě nové, nikoliv bazarovku, jak občas někteří v diskusích doporučují. Takže paritu se vším všudy a čekám na Váš návrh.
@DonVito první jsem samozřejmě pochopil, to druhé bych volil jako ty v závorce. Ale to jsou jenom takové drobnosti . Hlavně, že nám ten Enyaq tak pěkně zraje 😊
@kesumb trend hybridů je jasný, ale je otázkou co jiného než další legislativní tlak (= zdražování HEV) donutí lidi přejít z hybridů na BEV, protože na běžné příměstské ježdění v zásadě neni důvod přecházet z HEV na BEV, protože i kdybys to BEV dokázal nabíjet 100% z FVE tak ten hybrid má tak nízkou spotřebu že se ti to nemá šanci vrátit, obzvlášť při nízkém nájezdu. Tím myslím že to jsou auta o stovky tisíc levnější než Enyaq. Na argumentu Karoqa s 1.0 TSI něco je, protože prostě je to přibližovadlo v ceně "od", na kterou BEV řešení nemá.
Automobilky uměle zvýšily ceny spalováků na úroveň EV. Takže teď už je to jen otázka priorit. Co se teda musí Škodě nechat, že její EV i uvnitř stále vypadají jak "normální" auta. I proto se zřejmě prodávají jak housky na krámě. Karoserie Coupé se mi vůbec nezamlouvá. Chápu že aerodynamika, ale za mě je to paskvil. A je jedno, která značka to zrovna spatlala. Škodě fandím. Mají cit pro posouvání hranic.
@Arese to že jsi Dieselát už víme, ale psát to pod každou diskuzi netřeba. Kvůli pár minutám na nabíječce chrlit ty dinosaury do vzduchu je veľmi ohleduplné vůči ostatním a ta změna energetiky nám celkově přináší tolik příležitostí a do budoucna výhod, že si další generace bude ťukat na čelo a divit se tomu proč jsme to neudělali už dávno.
To že to někdo nechápe, neznamená že má pravdu.
To že to někdo nechápe, neznamená že má pravdu.
@rohYpnol
Zajimave doporuceni.
EV je levnejsi, levnejsi na provoz a vyrazne levnejsi na servisni prohlidky.
Zajimave doporuceni.
EV je levnejsi, levnejsi na provoz a vyrazne levnejsi na servisni prohlidky.
@rohYpnol
ona v realu bude marze podobna, coz ty ale nemuzes pochopit kdyz si nechytl ani pomer rustu mzdy a cayennu...
ona v realu bude marze podobna, coz ty ale nemuzes pochopit kdyz si nechytl ani pomer rustu mzdy a cayennu...
@elipsoid Ludia vedia zo zahadnych dovodov jazdit aj na uplne zakladnom podvozku, co trosku nechapem 😄 Treba minimalne sportline podvozok a 20 palcove kolesa.
@Petr Kozohorský Jj to už jim tu vysvetluji, že parita nad milion je už poměrně dlouho. Na plebs se nemyslí 😁. Ale odborníci mi tu nabídnou Erlog za 800 s pidi baterií jako výbornou náhradu.
@elipsoid asi myslíš to video o PHEV, jenže já píšu o normálních hybridech typu Toyota, Kia, Honda apod. Ono v malém autě i řekněme nějaký povedený MHEV. Prostě auta s cenovkou hodně hluboko pod milion s nízkou spotřebou na malý nájezd km. Tam pokud člověk řeší peníze a vyloženě nevyhledává nejmodernější a nejlepší auto, tak ale hledá jen přibližovadlo na nákup jednou týdne a to jsme právě v segmentu základních aut s manuálem nebo těch hybridů.
@kesumb
youtu.be/gvLOLKoWi8w?si=3A7jPalozYxZVf2q
Zvláštní že říká cca to samé co já, že... 🤣🤣🤣
youtu.be/gvLOLKoWi8w?si=3A7jPalozYxZVf2q
Zvláštní že říká cca to samé co já, že... 🤣🤣🤣
@DonVito No to jsi objevil Ameriku, u aut nad milión je parita už dlouho, pokud se nemylim 😁. A už je ta parita pro plebs? To už je horší, co? Takže tu ejakulujes nad stavem který trvá už delší dobu. Smutné jak málo ti stačí k vyvrcholení, bez předehry 😁
@Petr Kozohorský To jsem přece vůbec nenapsal. Chtěl jsem tím suše říct, že zatím co v minulosti bylo jako značný argument možné brát rozdíl v ceně, tak nyní to už neplatí, protože se ceny uměle srovnaly. To, zda na to kupec má, či nemá, jsem tam nemotal. Protože pokud na to nemá (což je většinou pravda) tak ani neřeší, jestli si má koupit ICE nebo EV.
@Josef Vik "...Automobilky uměle zvýšily ceny spalováků na úroveň EV. Takže teď už je to jen otázka priorit. ". Chcete říct, že když teď většina populace v ČR na pořízení EV nemá, tak po zdražení spalováků najednou prostředky bude mít?
Velký otazník je zůstatková hodnota, pokud ten výrazný propad kupci nevadí, proč ne, ale pro mě osobně je to důležité, za kolik auto zase prodám...Možná to vypadá na cenovou paritu např. s jmenovaným modelem Kodiaq, ale jen při nákupu, rozhodně ne při prodeji ojetého vozu...
@Neuromancer2 Tak na Slovensku sa tá invázia začína reálne až tento rok, keď oficiálne prichádza na trh hádam 6 nových značiek. V Európe majú za prvý polrok podiel 5,1 percenta, čo je cez 347-tisíc áut. U nás sa napríklad také MG predáva už lepšie ako Fiat či Nissan. Ale jasné, ľudia si nejdú potrhať ruky za čínskymi elektromobilmi za 45-tisíc eur. Na druhej strane, keď človek vidí koľko Tesiel sa u nás kupuje/dováža bez akéhokoľvek servisu v krajine, tak mi príde nejaký 😜eng či BYD s ako takým servisným zázemím ako rozumnejšia voľba. V prvom rade by som sa snažil uprednostniť európsku produkciu, ale tá zaostáva pri elektromobiloch. To je proste fakt, ktorý si treba priznať.
@psel Ne další generace. Už současná generace na celém světě si ťuká na čelo 👍👍👍
www.lidovky.cz/…18_ln_nazory_lgs
www.lidovky.cz/…18_ln_nazory_lgs
@Petr Kozohorský no ono to není tak zcela pravda, čím výkonnější vůz (a tím vyšší emise) tím větší zdražení. Třeba Octavia a 2.0 TSI versus 1.5etsi. Takže to není přes typ auta ale přes jeho výkon a emise.
Prostě si výrobce snaží demotivovat kupce výkonnějších spalovacích aut k jejich koupi. A samozřejmě tim nenavyšovat zbytečně jejich flotilové emise. Pokud se šílenců ochotných si za to zaplatit najde dost, tak tím výrobce získá zdroje na emisní pokuty.
Prostě si výrobce snaží demotivovat kupce výkonnějších spalovacích aut k jejich koupi. A samozřejmě tim nenavyšovat zbytečně jejich flotilové emise. Pokud se šílenců ochotných si za to zaplatit najde dost, tak tím výrobce získá zdroje na emisní pokuty.
@kesumb
Koukam, kdyz nastala cenova parita, resp. Enyaq je levnejsi nez spalovaci skodovky a naklady na provoz jsou taky nizsi, takze uz moc argumentu nezbyva.
😀
Pri koupi auta se rozhodne neridim marzi automobilky.
🤣
Ja se budu snazit, abych nakoupil co nejlevneji.
Resp. aby marze prodavajiciho byla co nejnizsi!
😉
PS Jen at si rohypnol kupuje nove spalovaky s vysokou marzi a zivi tim automobilky... 😀
A provozem at zivi polsky a madarsky pumpare...
Koukam, kdyz nastala cenova parita, resp. Enyaq je levnejsi nez spalovaci skodovky a naklady na provoz jsou taky nizsi, takze uz moc argumentu nezbyva.
😀
Pri koupi auta se rozhodne neridim marzi automobilky.
🤣
Ja se budu snazit, abych nakoupil co nejlevneji.
Resp. aby marze prodavajiciho byla co nejnizsi!
😉
PS Jen at si rohypnol kupuje nove spalovaky s vysokou marzi a zivi tim automobilky... 😀
A provozem at zivi polsky a madarsky pumpare...
@Sevca1 na plebs dojde vždycky, jakmile se zkasírují early adopters a dostanou se do mnozstvi výroby. To se právě teď děje. Navíc přichází další generace která díky množství už přináší snížení cen.
👍👍👍
Zkoušené provedení 85x Sportline proto dnes pořídíte za 1.250.000 Kč.
Navíc se minimálně tenhle vůz vyrovnal spalovací alternativě.
🤫
Ostatně Kodiaq 2.0 TSI/150 kW s pohonem všech kol ve výbavě Sportline vyjde dokonce dráž, konkrétně na 1.330.000 Kč, oblíbený diesel 2.0 TDI se 142 kilowatty a čtyřkolkou je ještě o 10 tisíc korun dražší. Pokud tedy žijete v rodinném domě, můžete nabíjet ze sítě (a nejlépe z přebytků z FVE) a jezdíte primárně trasy do 400 kilometrů s tím, že téměř vždy skončíte u dobíječky s nízkými cenami elektřiny, měli byste nad elektromobilem reálně uvažovat.
👍
Tomu rikam cenova parita.
Tohle se nebude ve zdejsi diskuzi libit.
😀
Myslim, ze primarne jezdi trasy do 400km tak 90% ridicu...