Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Dvě pětiny aut vyrobených v Česku mají elektropohon. Ekonomika to zatím ustojí

25 komentářů

rohYpnol
Dotace, subvence, sankce... tohle ekonomika dlouhodobě neustojí nikdy. Ano, po určitou dobu z toho můžeme profitovat. Ale pak to stejně dopadne, zákon trhu neobelže žádný soudruh, ani ten z Bruselu.
Lenka Čížková
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Tonito Debelito
Lenka Čížková
psel
No jak je vidět, tak je BEV na 20% výroby, a to ještě nemá ŠA ani low cost Epiq a pak se k tomu přidá ještě Peaq.
Jo tipuji minimálně třetina v 2027 padne.
Uživatel_5100058
Mám superb 1.5 MHEV. Jestli se tohle počítá do elektriky, tak je to nesmysl. Na baterku to taj startuje a malinko přidává občas, ale jinak je to čistě spalovák
psel
@Uživatel_5100058 počítají to mezi hybridy, BEV a PHEV jsou ale uváděné zvlášť. Prostě tam místo startéru máš něco co pomůže s výkonem když to ta 1.5 potřebuje a hlavně to teda neotravuje se start stop tak jako ne MHEV varianty.
Pomáhá ti s pohonem = ano = započítává se mezi hybridy.
Arese
EU nařizovaná elektrifikace a hybridodebilizace je jistá cesta do ekonomických pekel a trestuhodný útok na svobodu zákazníků!
psel
@Arese zato někteří diskutující mají spalodebilizaci v genech a je to útokem na zdravý rozum a fyziku. Když někomu nevadí že spotřebovává o více jak polovinu energie navíc, smrdí a dělá randál sousedům pod okny tak to svědčí o jakési omezenosti.
To že to tak dělá většina je jen výmluva.
traveldrive
Povedal by som, že elektropohon má 100% vyrobených áut, nie len v Česku. Stierače na benzín nejazdia a má ich každé jedno auto. 😁
psel
@traveldrive pokud se odrážíš stěrači od silnice tak máš bezesporu pravdu 😄.
praptak
@psel Nějakou formu energie na startování dnes potřebuje každé auto, typicky startovací baterii. Mechanicky se už auta nestartují. 🙂
psel
@praptak určitě, ale startér slouží jen k natočení motoru a nikoliv k pohonu.
ericn
Ahaaaa takže zase “Blesk” nadpis. Je to evidentně jinak, když se do toho počítají i hybridy a PHEV, kde je primární pohon ICE. Takže jen u Škodovky se bavíme o 20tis ks z 85tis vyrobených kusů, cca 24% a z toho na Českém trhu zůstalo 332ks 🤣👌
psel
@ericn těch 332 ks je jen svědčí o naši omezenosti a radovat se nad tím může jen hlupák.
A jen na okraj, ŠA prodala v ČR v lednu jen dva modely nad 1000ks a to je Kodiaq a Octavia.
rohYpnol
@psel

Opět tvůj nesmyslný blábol. Já se z počtu JEN 332 ks rozhodně raduji, protože jsem opravdu rád, že naše dluhy nejdou navrub nesmyslným dotacím na elektromobily a že jejich prodej u nás stále ještě alespoň v hrubých rysech odpovídá tržní poptávce a ne nesmyslné bruselské zelenorudé ideologii.
praptak
@rohYpnol Dotace pro soukromé osoby tu žádné nemáme. EU žádné dotace lidem přímo nedává. Kdyby byla přirozená poptávka větší, museli bychom to přijmout. Zatím jde auta ve vyšších cenových patrech všeobecně.
ericn
@psel a to by mě zajímalo, co tě k tomu označení vedlo? Jaké máš argumenty, když si dovolíš tohle napsat? Hmmm 🤔

Jen ta pro porovnání 1192ks Kodiaqu a 172ks Enyaqu, proč asi ? 🤔
psel
@ericn jako że jsem napsal že to svědčí o naší omezenosti?
Jestliže má někdo na Kodiaqa, má bezesporu na Enyaq. Cena teda není problém. Za 5l Kodiaq jezdit nebude, stejně tak servisně to bude randál. Takže si kupuji s kodiaqem provozně bezesporu dražší auto.
Pokud někdo bydlí v RD tak si nabíječku za pár tisíc může pořídit a může tak vyjíždět a nabitým autem každý den. V práci nabíječky přibývají.
Ano Enyaq je menší, takže to někomu může vadit nebo potřebuji tahat velký přívěs a ne všichni mohou nabíjet doma nebo v práci ale pro všechny ostatní je to jen omezenost představy.
To ale změní Peaq, pak bude i velké auto a taky zase o kus větší dojezd.
ericn
@psel Peag nic nezmění, na cestování se to prostě nehodí a proto Kodiaq s 2.0TDI. Není to o omezenosti, ale o praktičnosti, což EV prostě nezvládá. Dej Enyaqu box s lyžema na střechu a jeď třeba do Itálie na lyže a nebudeš vědět dřív, kde zastavit 😋

Mimo jiné Škodovce tyhle “e x perimenty” musí někdo zaplatit, proto je i ten Kodiaq tak drahý…
praptak
@ericn Pokud chci praktické auto na cestování, nebudu ji otravovat naftou, 2.0 TSI poslouží např. v tom Kodiaqu více než dobře.
psel
@ericn 😁, kdyby Enyaq nevyráběli, neměli by z něj ani tu menší marži. Navíc je ta marže víc o vyrobeném množství, kdyby jich nevyráběli 200.000 ale milion, měli by na tom marži určitě lepší.
Tak ano, zastavovat budeš do Itálie častěji ale fakt to tak vadí? Kolikrát tam jedeš za sezonu? A kolikrát jedeš se spalovakem na benzinku za rok? Ja trávím určitě na nabíječkách míň času za rok než na benzínkách dřív.
A teď jsem jel 950km v minus pěti a dojel jsem taky a to mám skutečně na moderní poměry mizerný dojezd a spotřebu. Nestraš furt ty dojezde.
praptak
@psel Jak se to vezme, představte si, že bydlíte v bytovém domě.
psel
@praptak ale to jsem psal přece jasně nahoře, chápu že když někdo nemá možnost nabíjet doma nebo v práci tak že to je omezující a jen pro fandy.
Ale nabíječek v práci bude přibývat, jsme halt pozadu za cizinou, kde ty firemní nabíječky jsou běžné a zaměstnanci si tam mohou nabíjet. Když má navíc firma na hale solární panely tak ji to ve finále nestojí skoro nic a benefit je to super.
Jinak když spalovák, tak benzin, nafta je historie.
praptak
@ericn Pokud to nějaký čas sledujete, víte, že to tak započítávají. Ty vozy mají totiž větší či menší elektromotor.