Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Dvě pětiny aut vyrobených v Česku mají elektropohon. Ekonomika to zatím ustojí

43 komentářů

psel
No jak je vidět, tak je BEV na 20% výroby, a to ještě nemá ŠA ani low cost Epiq a pak se k tomu přidá ještě Peaq.
Jo tipuji minimálně třetina v 2027 padne.
psel
@Uživatel_5100058 počítají to mezi hybridy, BEV a PHEV jsou ale uváděné zvlášť. Prostě tam místo startéru máš něco co pomůže s výkonem když to ta 1.5 potřebuje a hlavně to teda neotravuje se start stop tak jako ne MHEV varianty.
Pomáhá ti s pohonem = ano = započítává se mezi hybridy.
psel
@Arese zato někteří diskutující mají spalodebilizaci v genech a je to útokem na zdravý rozum a fyziku. Když někomu nevadí že spotřebovává o více jak polovinu energie navíc, smrdí a dělá randál sousedům pod okny tak to svědčí o jakési omezenosti.
To že to tak dělá většina je jen výmluva.
praptak
@rohYpnol Dotace pro soukromé osoby tu žádné nemáme. EU žádné dotace lidem přímo nedává. Kdyby byla přirozená poptávka větší, museli bychom to přijmout. Zatím jde auta ve vyšších cenových patrech všeobecně.
ericn
@psel a to by mě zajímalo, co tě k tomu označení vedlo? Jaké máš argumenty, když si dovolíš tohle napsat? Hmmm 🤔

Jen ta pro porovnání 1192ks Kodiaqu a 172ks Enyaqu, proč asi ? 🤔
psel
@ericn těch 332 ks je jen svědčí o naši omezenosti a radovat se nad tím může jen hlupák.
A jen na okraj, ŠA prodala v ČR v lednu jen dva modely nad 1000ks a to je Kodiaq a Octavia.
rohYpnol
Dotace, subvence, sankce... tohle ekonomika dlouhodobě neustojí nikdy. Ano, po určitou dobu z toho můžeme profitovat. Ale pak to stejně dopadne, zákon trhu neobelže žádný soudruh, ani ten z Bruselu.
traveldrive
@psel Prosím ťa, vysvetli mi, v čom je tá uvedomelosť, kupovať drahý elektromobil, kašlať sa s plánovaním cesty kvôli nabíjaniu a tým aj zbytočne dlho cestovať a vytvárať stres, keď tým z pohľadu ekológie nič, vôbec nič nie že nevyriešiš, ale ani nepomôžeš? Emisie z výfukov majú dnes absolútne minimálny dopad, a tvrdé normy na emisie z výfukov uplatňuje len časť sveta, zďaleka nie všetci. Výfukové plyny z moderných spaľovákov, to je ako keď si v džungli prdne chrobák. Stačí pár vojnových konfliktov, ktoré máme vo svete žiaľ stále, prípadne nejaký ten výbuch sopky, pár lesných požiarov - a produkcia z výfukov je popri tom úplne smiešna a zanedbateľná. Tak prečo kvôli tomu decimovať ekonomiku a buzerovať ľudí? Všetko má svoj čas, tlaky na zákaz spaľovákov sú zbytočné. V mene diabla greendealu EÚ rozosrala všetko, čo sa dalo, ničí čo sa dá. Tak čo je na tom správne? Dávalo by to zmysel, pokiaľ by mali EV dojazd na úrovni spaľovákov, alebo ak by sa dávali len do áut na krátke trasy, teda do mestských vozidiel - za predpokladu, že by sa predávali za prijateľné ceny. Ani jedno z toho nemáme - opačný postup, zdvíhanie cien spaľovákov smerom k cenám EV je absolútne zlý. A ak chceme pomôcť čistejšiemu vzduchu v mestách, je potrebné elektromobily dotovať-a to zase všetci kritizujú.
Tebe toto všetko príde zdravé? Mne nie.
praptak
@ericn Pokud chci praktické auto na cestování, nebudu ji otravovat naftou, 2.0 TSI poslouží např. v tom Kodiaqu více než dobře.
ericn
@psel Peag nic nezmění, na cestování se to prostě nehodí a proto Kodiaq s 2.0TDI. Není to o omezenosti, ale o praktičnosti, což EV prostě nezvládá. Dej Enyaqu box s lyžema na střechu a jeď třeba do Itálie na lyže a nebudeš vědět dřív, kde zastavit 😋

Mimo jiné Škodovce tyhle “e x perimenty” musí někdo zaplatit, proto je i ten Kodiaq tak drahý…
psel
@traveldrive pokud se odrážíš stěrači od silnice tak máš bezesporu pravdu 😄.
traveldrive
Povedal by som, že elektropohon má 100% vyrobených áut, nie len v Česku. Stierače na benzín nejazdia a má ich každé jedno auto. 😁
Lenka Čížková
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Tonito Debelito
Lenka Čížková
psel
@ericn to jen pohled teoretika. Užij si svou naftu, já ti to rozhodně nezávidím.
ericn
@psel tak moc chceš, aby EV bylo lepší než ICE, ale není. Působíš poměrně směšně 😋 Stále je to v postatě nepraktické a choulostivé auto, na které musíš pořád brát ohled. Řídit se podle něj a jeho baterky… No ale když tě to baví, je to tvá věc 😉
psel
@ericn a co jsem napsal?
To že je něco primární neznamená, že to bez toho elektra bude fungovat, pokud ne, je to hybrid.
psel
@traveldrive 😁 to máš z rádio Jerevan? Nabíječky pro pomalé nabíjení stojí pár tisíc a spousta z nich ani ve statistikách není, jako ty naše protože na to nemáme ani dotaci.
Ty velké rostou jako houby po dešti, možná je to na Slovensku jinak, máte dost laciné ropy z Ruska že?
Pochybnosti o elektromobilitě sem zanáší bláznivý oranžový king, stejně tak jako že větrné elektrárny zabijí lidi a že si máš píchnout dezinfekci do žil a zachráníš se tím proti covidu. Navíc je za zenitem, ty jeho eskapády budou amiky stát dost peněz a ten ztracený čas při změně energetiky budou jen těžko dohánět.
K elektromobilitě aktuálně neexistuje nic co by ji mohlo překonat. Pokud teda vynecháme beam me up Scotty, ale toho se asi nikdo z nás nedožije😄.
psel
@traveldrive uvědomělost? Ne kdepak, za mě je to jen pohodlí, ticho, nesmrdění a nedělaní randálu a samozřejmě velká úspora provozních nákladů když nabíjím doma nebo v práci.
A možná spíš pocit, že kvůli mě nikdo nemusí každý měsíc importovat ropu kterou jen spálím a nevyužiju zdaleka všechnu energii co v ní je.
Naopak žiješ v bublině dojezd, ten ale normálně nepotřebuješ, pokud teda nejezdíš denně 700km, pak bych asi i já počkal. Ale lidi co tohle jezdí je minimum, a pro zbytek jednou za rok do Chorvatska stavět pětkrát místo jednou vypadá jako opruz, ale zcela to časově vyrovná to, že normálně nikam nabíjet jezdit nemusím. Jedu jen domu nebo do práce. A to je super luxus.
psel
@ericn blbosti jsou pro tebe močovina pro mě nabíjení po delších cestách. A těch deset minut doženu nabíjením doma nebo v práci když to auto parkuje. Ty šetříš čas na dlouhých cestách já každodenně.
ericn
@psel ano to sedí, pak se ale hybridy mimo REX nemůžou počítat do Elektra, toť vše 😋
traveldrive
@psel Nabíjačky sa nijak zvlášť nevyplácajú, takže ani príliš nepribúdajú. Vzhľadom na stúpajúce pochybnosti o elektromobilite sa rýchlejší rast infraštruktúry ani čakať nedá.
traveldrive
@psel Zase bez funkčných stieračov sa nikam nedostaneš, stačí, keď zaprší. 😉 A v titulku nepíšu, že ten elektropohon môže poháňať iba kolesá... A kúsok srandy musí byť. Smiechu nie je nikdy dosť.
traveldrive
@psel Zase nepreháňaj.
ericn
@psel řešíš blbosti a nevnímáš význam 😋 Močovinu koupíš kdekoliv a sám doleješ, stejně jako vodu do ostřikovačů 😋 Cca jednou za 8000tis km, žadné drama…

Ty se na cestě starat musíš, já ne, mám volnost a svobodu… a ta cesta byla cca 500km, jel jsem z Lipna, zpět to bude do Prahy 700km a taky na 2 zastávky, z toho na jedné (nejspíš někde v Německu) dotankuji plnou a bude klid. Já to v těch 10minutách stihnu, ty ne 😋
psel
@ericn primární je ICE všude, kromě BEV a BEV s range extendery.
psel
@ericn netrap se s nabíjením, trap se s tankováním. Té naftě se ale divím, to bych si teda fakt nekoupil, řešit ještě močovinu..
Pokud musíš jezdit 1000km se dvěma 10ti minutovýma zastávkama tak je mi tě spíš líto, tohle je tak 10 hodin za volantem. Já bych to takhle nedal i kdybych měl bezednou nádrž.
1000km jsou pro mě 4 zastávky, s BEV to bude určitě hodina navíc, tj. 15 minut na zastávku navíc. Nic co by mě nutilo přecházet na diesel.
Za to nemusím na benzinku co je rok dlouhý.
ericn
@psel hele já v té Itálii teď jsem s Sharanem 2.0TDi a dojel jsem v klidu a mám ještě cca půlku nádrže. Stavěl jsem 2x10min a tam kde jsem chtěl já a ne auto 😋 70l nafty máš za minutu a za druhou zaplatíš a ujedu na to cca 1000km. To už ty budeš minimálně 2x30min na cestě nabíjet, tak co je rychlejší?

Jinak soukromě jezdím každý druhý víkend někam po ČR a pracovně tak 2x týdně s jiným autem, představa, že do těch cest budu ještě vkládat nabíjení mě přijde zvrácená. O to později bych se dostal buď do cíle (tedy zpět domu) nebo bych si musel přivstat a jet o dost dřive. Ne vždy totiž někde spíš aby sis mohl přes noc nabít.

Mohl jsem mít Enyaqa jako služební, ale z důvodů výše jsem si raději objednal Superba v TDI 😋 Nemíním se trápit z dobíjení ani dojezdem, stresy mám raději od zákazníků než od auta 👌
ericn
@praptak jasně, ale primární pohon je ICE 😋
rohYpnol
@psel

Nafta zjevně historie není. Protože ji vrací i Stellantis, protože už i oni pochopili... 😁
rohYpnol
@praptak
Samozřejmě že dává dotace i fyzickým osobám. Například Itálie, Francie.

A dotce jsme měli i my, jen pro podnikající osoby. A není to jen o přímých dotacích, ale i o tom ostatním.

Například v Německu máš výrazně zvýhodněné financování plugin hybridů a ještě více zvýhodněné elektromobily. Atp.
psel
@ericn 😁, kdyby Enyaq nevyráběli, neměli by z něj ani tu menší marži. Navíc je ta marže víc o vyrobeném množství, kdyby jich nevyráběli 200.000 ale milion, měli by na tom marži určitě lepší.
Tak ano, zastavovat budeš do Itálie častěji ale fakt to tak vadí? Kolikrát tam jedeš za sezonu? A kolikrát jedeš se spalovakem na benzinku za rok? Ja trávím určitě na nabíječkách míň času za rok než na benzínkách dřív.
A teď jsem jel 950km v minus pěti a dojel jsem taky a to mám skutečně na moderní poměry mizerný dojezd a spotřebu. Nestraš furt ty dojezde.
psel
@praptak ale to jsem psal přece jasně nahoře, chápu že když někdo nemá možnost nabíjet doma nebo v práci tak že to je omezující a jen pro fandy.
Ale nabíječek v práci bude přibývat, jsme halt pozadu za cizinou, kde ty firemní nabíječky jsou běžné a zaměstnanci si tam mohou nabíjet. Když má navíc firma na hale solární panely tak ji to ve finále nestojí skoro nic a benefit je to super.
Jinak když spalovák, tak benzin, nafta je historie.
psel
@praptak určitě, ale startér slouží jen k natočení motoru a nikoliv k pohonu.
praptak
@ericn Pokud to nějaký čas sledujete, víte, že to tak započítávají. Ty vozy mají totiž větší či menší elektromotor.
praptak
@psel Jak se to vezme, představte si, že bydlíte v bytovém domě.
praptak
@psel Nějakou formu energie na startování dnes potřebuje každé auto, typicky startovací baterii. Mechanicky se už auta nestartují. 🙂
psel
@ericn jako że jsem napsal že to svědčí o naší omezenosti?
Jestliže má někdo na Kodiaqa, má bezesporu na Enyaq. Cena teda není problém. Za 5l Kodiaq jezdit nebude, stejně tak servisně to bude randál. Takže si kupuji s kodiaqem provozně bezesporu dražší auto.
Pokud někdo bydlí v RD tak si nabíječku za pár tisíc může pořídit a může tak vyjíždět a nabitým autem každý den. V práci nabíječky přibývají.
Ano Enyaq je menší, takže to někomu může vadit nebo potřebuji tahat velký přívěs a ne všichni mohou nabíjet doma nebo v práci ale pro všechny ostatní je to jen omezenost představy.
To ale změní Peaq, pak bude i velké auto a taky zase o kus větší dojezd.
rohYpnol
@psel

Opět tvůj nesmyslný blábol. Já se z počtu JEN 332 ks rozhodně raduji, protože jsem opravdu rád, že naše dluhy nejdou navrub nesmyslným dotacím na elektromobily a že jejich prodej u nás stále ještě alespoň v hrubých rysech odpovídá tržní poptávce a ne nesmyslné bruselské zelenorudé ideologii.
ericn
Ahaaaa takže zase “Blesk” nadpis. Je to evidentně jinak, když se do toho počítají i hybridy a PHEV, kde je primární pohon ICE. Takže jen u Škodovky se bavíme o 20tis ks z 85tis vyrobených kusů, cca 24% a z toho na Českém trhu zůstalo 332ks 🤣👌
Arese
EU nařizovaná elektrifikace a hybridodebilizace je jistá cesta do ekonomických pekel a trestuhodný útok na svobodu zákazníků!
Uživatel_5100058
Mám superb 1.5 MHEV. Jestli se tohle počítá do elektriky, tak je to nesmysl. Na baterku to taj startuje a malinko přidává občas, ale jinak je to čistě spalovák