Příjemné video. ALE... Některé "pravdy" opravdu moje uši zabolely.
Hlavně co se týkalo odladění podvozku a ty komentářy, ty teda byly absolutně mimo, to prostě musím okomentovat.
Bigster absolutně není žádnou užovkou, to je opravdu další úlet Martina Vaculíka. Bigster je o cca 18 cm KRATŠÍ než Kodiaq. Bigster je proto logicky o cca 7 cm užší než Kodiaq. Takže proporce jsou absolutně vpořádku, není to žádná užovka, a ani bláboly na téma odladění podvozku tak není možné brát vážně. Podvozek rozhodně není tuhý proto, že Bigster je úzký. Tedy, Bigster není o nic víc užovkou než Kodiaq, abych byl přesný.
Stejně tak řeči o zajetí podvozku. Ano, úplně první kilometry si samozřejmě i tlumiče musí "sednout", resp. dostaat do provozního stavu. Ale řeči o tom, jak to jsou dva nebo tři tisíce km, jsou dalším výmyslem bujné fantazie. Ne, jediné, co se stalo, je, že sis na to po té době Martine zvykl. Nic víc v tom fakt není.
Další perlou byly postesky nad absencí matrix led. No, vzhledem k tomu, že to má být levné auto, tak je to jedině dobře a správně. Ale tyhle slova jsi alespoň později realitvně mírnil.
Velký otazník mám nad hodnocením spotřeby. 5,7l mi opravdu přijde na to, jak je to celé složité, svým způsobem tragická hodnota. Proč? No protože 1,2 mhev 140 má WLTP 5,4l !!! Pro srovnání, hybrid 155 má WLTP 4,7l, což je jen o 0,7l méně. A to za cenu nepohody v projevu motoru, zatímco dynamika je kupodivu porovnatelná s mhev 140! To mi přijde jako sakra tragický výsledek, a příplatek 80.000,- bych si opravdu 3x rozmyslel... Obětovat člověk navíc musí mnohem víc, 0,5t na kouli, a dále litry v kufru.
Ještě ke srovnání spotřeby s dieselem, jenže ten Kodiaq je o 20 čísel větší auto a váží o téměř 3 metráky více, protože to není lowcost. Takže jestliže Kodiaq jezdí za 6,5l, tak spotřeba 5,7 l tohoto hybridu fakt dobrá za mě není. Tedy opět na pravou míru - ano, spotřeba špatná není, ale není vůbec zajímavá na to, aby mě přiměla k těm kompromisům a aby ospravedlnila cenu.
martinvaculik
12
@rohYpnol Co se týče vlivu základních rozměrů vozidla na stabilitu, tak poměr délky a šířky není relevantní. To by vám třeba Formule 1 vycházela jako nestabilní vozidlo. Významný je poměr výšky, konkrétně výšky těžiště a rozchodu kol. Vzhledem ke své výšce je Bigster na dnešní poměry užovka. Vlečená náprava je kompromisní řešení, kdy nemůžete připustit velké náklony vozidla, protože kolo se naklání s karosérií. Takže by se postavilo na hranu a ztratilo přilnavost. Proto je Bigster prostě méně komfortní než širší SUV se zadní víceprvkovou nápravou. Renault Espace je komfortem a stabilitou jízdy někde jinde, však je to ze strany výrobce i záměr. A co se zajíždění tlumičů týče: Je zajímavé, jak asertivně své dojmy formulujete. Zajímalo by mě, kolik zcela nových aut jste si za život převzal vy. Já díky své práci už třeba stovku: Přesně tolikrát se stalo, že jsem na termín testu spěchal a s automobilkou se dohodnul, že vůz zajedu sám a že nestandardní chování v době záběhu si dokáži takzvaně odmyslet a nebudu jej považovat za vlastnost modelu. A trvám na tom, že tlumiče se zabíhají do 3000 km. Respektive 80 % finálních parametrů se dosáhne třeba po prvních 1000 km, pak už je změna pomalejší. Sedá si celý podvozek - platí to třeba i pro silentbloky či tření v kulových čepech. Jsou dokonce automobilky, které prvních 3000 km zakazují seřizování geometrie. Tedy když zákaník u nového vozu reklamuje nějaké nestandardní chování a dožaduje se kontroly geometrie, je nejdřív požádán, ať najede 3000 km a problém se bude řešit, až když přetrvá.
rohYpnol
0
@martinvaculik Tak tahle argumentace se opravdu opět nepovedla. Bylo řečeno, že je JEZEVČÍK. Teď už to není jezevčík, ale prozměnu KOZA... 😄
Nemám sílu vysvětlovat realitu... viz AI
Tlumiče u nového automobilu se prakticky „nezajíždějí“ v pravém slova smyslu, jako třeba brzdy nebo motor. Fungují naplno už od výroby.
Přesto ale existuje krátké období, kdy si celý podvozek „sedá“.
⏱ Obvyklá doba „usazení“ podvozku😒br />
přibližně 500–1 500 km
někdy až kolem 2 000 km
Nejde ani tak o samotné tlumiče, ale spíš o😒br />
usazení pružin
silentbloků
uložení náprav
stabilizátorů
pneumatik
TLUMIČE FUNGUJÍ NAPLNO UŽ OD VÝROBY, ŽÁDNÉ 3.000 KM...
martinvaculik
10
@rohYpnol Realitu vám říkám já, neboť jsem jezdil aspoň stovkou zcela nových aut. Takže asi moc nikdo to neví lépe než já. Víte, co to je 26 let každý týden testovat jedno auto? Ale vy si budete pořád meldovat tu svojí. Tlumiče fungují, dokonce síly ve stlačení a roztažení mají větší, protože k hydraulickému efektu u zcela nových výraznější měrou přispívá tření. Ale komfort se na prvních tisícovkách kilometrů zásadně zlepšuje. Nicméně jsem blbec, že na Vás reaguji - do podcastu, tedy přímého měření sil, kdy by si každý mohl na vaši odbornou erudici udělat vlastní názor, jste jít odmítl. Takže budou-li vaše příspěvky nadále obsahovat blbosti, budeme je mazat.
rohYpnol
1
@martinvaculik
Takže cenzura... Krása. Děkuji za potvrzení, že podcast by neměl smysl. S vaší historií je tohle myšlení opravdu pozoruhodným úkazem.
Nemyslím, že bych na vaši adresu napsal cokoliv urážlivého.
Michal Chmelař
6
@martinvaculik
Dobrý večer, pane Vaculíku, diskutovat s rohypnolem je jako hrát šachy s holubem, je to zcela zbytečné. Okopávat kotníky v diskusích lidem, kteří se na rozdíl od něj vyznají v tématu, to chlapeček z bezpečí anonymního účtu umí, i AI si vezme na pomoc.
Ale obhájit si své názory v přímé otevřené diskusi, na to koule nemá. A ještě se cítí ublížený 😄
Děkuji za Vaše videa, vždycky se rád podívám a poučím.
rohYpnol
1
@martinvaculik
"Vzhledem ke své výšce je Bigster na dnešní poměry užovka."
Prostě další obhajoba neobhajitelného. Užovka není o výšce, ale o poměru právě zmiňované šířky a délky, že.
Stačí uznat, že ve videu mělo zaznít, že Bigster je koza, a proto má zřejmě tužší pružiny a tlumiče. tohle dává smysl a proti tomu vůbec nic nemám.
Stejně tak stačilo uznat, že tlumiče si sedat 3000 km opravdu nemusí, byť podvozek jako celek si sedá. Proti tomu taky nic nemám.
Místo toho tady opět je jen uražený novinářský ješita... ach jo, že já něco psal...
martinvaculik
5
@rohYpnol Jsme v morotismu, ne v přírodopise. Užovkou byl myšlen nikoliv had, ale pověstné první provedení Škody 120 - velká karosérie na úzkém podvozku z předchozí stovky. Měl jsem za to, že v Čechách a na Slovensku jde o synonymum vysokého a vratkého vozidla.
Horký Rom
1
@rohYpnol
rohypnole, tvé argumenty působí jako pokus o literární esej, která však selhává v té nejzákladnější logice. Zvířecí metafory a dramatické fantazie o „zajíždění tlumičů“ mají s realitou společného jen obal slov. A přesto, tě musím postavit před faktem: Martinovo posouzení je velmi racionální a přesné, zatímco tvá argumentace je efektní karikaturou tvého přehnaně nabubřelého ega všemohoucího roztleskávače webu ACZ.
Meky
1
Bigster je vnútri extrémne lacno a ergonomicky zle spracované auto.
V porovnania aktuálnymi cenami EV Číňanov je už aj cenovo úplne mimo.
Takže nie.
rohYpnol
0
@Meky
Ne. Je to úměrné ceně. A je to úplně vpohodě.
Ale samozřejmě, že lowcost za 600+tis. už je trochu kontroverzní. Jenže pořád je třeba vnímat to, že velikostně srovnatelný mainstream cenově bude o dost výš.
Hlavně co se týkalo odladění podvozku a ty komentářy, ty teda byly absolutně mimo, to prostě musím okomentovat.
Bigster absolutně není žádnou užovkou, to je opravdu další úlet Martina Vaculíka. Bigster je o cca 18 cm KRATŠÍ než Kodiaq. Bigster je proto logicky o cca 7 cm užší než Kodiaq. Takže proporce jsou absolutně vpořádku, není to žádná užovka, a ani bláboly na téma odladění podvozku tak není možné brát vážně. Podvozek rozhodně není tuhý proto, že Bigster je úzký. Tedy, Bigster není o nic víc užovkou než Kodiaq, abych byl přesný.
Stejně tak řeči o zajetí podvozku. Ano, úplně první kilometry si samozřejmě i tlumiče musí "sednout", resp. dostaat do provozního stavu. Ale řeči o tom, jak to jsou dva nebo tři tisíce km, jsou dalším výmyslem bujné fantazie. Ne, jediné, co se stalo, je, že sis na to po té době Martine zvykl. Nic víc v tom fakt není.
Další perlou byly postesky nad absencí matrix led. No, vzhledem k tomu, že to má být levné auto, tak je to jedině dobře a správně. Ale tyhle slova jsi alespoň později realitvně mírnil.
Velký otazník mám nad hodnocením spotřeby. 5,7l mi opravdu přijde na to, jak je to celé složité, svým způsobem tragická hodnota. Proč? No protože 1,2 mhev 140 má WLTP 5,4l !!! Pro srovnání, hybrid 155 má WLTP 4,7l, což je jen o 0,7l méně. A to za cenu nepohody v projevu motoru, zatímco dynamika je kupodivu porovnatelná s mhev 140! To mi přijde jako sakra tragický výsledek, a příplatek 80.000,- bych si opravdu 3x rozmyslel... Obětovat člověk navíc musí mnohem víc, 0,5t na kouli, a dále litry v kufru.
Ještě ke srovnání spotřeby s dieselem, jenže ten Kodiaq je o 20 čísel větší auto a váží o téměř 3 metráky více, protože to není lowcost. Takže jestliže Kodiaq jezdí za 6,5l, tak spotřeba 5,7 l tohoto hybridu fakt dobrá za mě není. Tedy opět na pravou míru - ano, spotřeba špatná není, ale není vůbec zajímavá na to, aby mě přiměla k těm kompromisům a aby ospravedlnila cenu.
Nemám sílu vysvětlovat realitu... viz AI
Tlumiče u nového automobilu se prakticky „nezajíždějí“ v pravém slova smyslu, jako třeba brzdy nebo motor. Fungují naplno už od výroby.
Přesto ale existuje krátké období, kdy si celý podvozek „sedá“.
⏱ Obvyklá doba „usazení“ podvozku😒br /> přibližně 500–1 500 km
někdy až kolem 2 000 km
Nejde ani tak o samotné tlumiče, ale spíš o😒br /> usazení pružin
silentbloků
uložení náprav
stabilizátorů
pneumatik
TLUMIČE FUNGUJÍ NAPLNO UŽ OD VÝROBY, ŽÁDNÉ 3.000 KM...
Takže cenzura... Krása. Děkuji za potvrzení, že podcast by neměl smysl. S vaší historií je tohle myšlení opravdu pozoruhodným úkazem.
Nemyslím, že bych na vaši adresu napsal cokoliv urážlivého.
Dobrý večer, pane Vaculíku, diskutovat s rohypnolem je jako hrát šachy s holubem, je to zcela zbytečné. Okopávat kotníky v diskusích lidem, kteří se na rozdíl od něj vyznají v tématu, to chlapeček z bezpečí anonymního účtu umí, i AI si vezme na pomoc.
Ale obhájit si své názory v přímé otevřené diskusi, na to koule nemá. A ještě se cítí ublížený 😄
Děkuji za Vaše videa, vždycky se rád podívám a poučím.
"Vzhledem ke své výšce je Bigster na dnešní poměry užovka."
Prostě další obhajoba neobhajitelného. Užovka není o výšce, ale o poměru právě zmiňované šířky a délky, že.
Stačí uznat, že ve videu mělo zaznít, že Bigster je koza, a proto má zřejmě tužší pružiny a tlumiče. tohle dává smysl a proti tomu vůbec nic nemám.
Stejně tak stačilo uznat, že tlumiče si sedat 3000 km opravdu nemusí, byť podvozek jako celek si sedá. Proti tomu taky nic nemám.
Místo toho tady opět je jen uražený novinářský ješita... ach jo, že já něco psal...
rohypnole, tvé argumenty působí jako pokus o literární esej, která však selhává v té nejzákladnější logice. Zvířecí metafory a dramatické fantazie o „zajíždění tlumičů“ mají s realitou společného jen obal slov. A přesto, tě musím postavit před faktem: Martinovo posouzení je velmi racionální a přesné, zatímco tvá argumentace je efektní karikaturou tvého přehnaně nabubřelého ega všemohoucího roztleskávače webu ACZ.