Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Duss Supermoto V2: nový litrový motard na scéně

Roman Daněk
Diskuze (9)
Švýcarský malosériový výrobce motocyklů, Roland Duss, přiváze na domácí výstavu motocyklů motarda s litrovým dvouválcem o výkonu 120 koní.

Po vynikajícím nástupu SM 950 od rakouského KTM se loni objevila dvojice konkurentů v podobě BMW HP2 Megamoto a Ducati Hypermotard. Švýcarský malosériový výrobce motocyklů, Roland Duss, vycítil zájem o tuto třídu a již v roce 2004 předvedl koncept motardu. Po třech letech se objevuje sériová verze.

Duss Supermoto V2 bude zřejmě představen na švýcarské výstavě motocyklů Swiss Moto 2008. Jak už název motocyklu předesílá, motocykl bude poháněn vidlicovým dvouválcem o objemu 993 cm3. Agregát s rozevřením válců do pravého úhlu disponuje výkonem 88 kW (120 k) v 7 500 otáčkách, což je zhruba o 20 koní více, než nabízí konkurence.

Výkon je na zadní kolo posílán přes šestistupňovou převodovku a ozubený řemen. V kombinaci se suchou hmotností 145 kg půjde o pěknou ďáblici. Plně nastavitelné odpružení zajišťuje světoznámá firma Öhlins: vpředu je obrácená vidlice s průměrem trubek 43 mm, vzadu je jednoramenná kyvná vidlice s centrální tlumící jednotkou. Kvalitní a silné brzdy jsou základem pro každou motorku a ani tady Duss nezaváhal a využil služeb společnosti Brembo: vpředu je jeden kotouč o průměru 320 mm s radiálním třmenem, vzadu je jeden menší kotouč.

Roman Daněk
Diskuze (9)
Avatar - da_b0mb
22. 3. 2007 21:08
Parada
ta "plynova maska" vepredu se mi libi ;-)