Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Federal Mogul: Automobilové díly

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Přestože název společnosti Federal Mogul evokuje myšlenku na oleje, výrobní sortiment této firmy tvoří zejména automobilové součásti.

Federal Mogul je původem americká firma s více než stoletou historií a působí celosvětově. Její výrobky potkáváme dennodenně na silnicích, ale jsou ukryté v automobilech buď z prvovýroby, či jako náhradní díly. Nespravedlivě málo známá firma působící v tuzemsku si zaslouží podrobně představit, protože například v loňském roce vydala 386 patentů, během posledních šesti let podala 2576 chráněných řešení používaných v užitkových i osobních automobilech téměř všech značek.

Ačkoliv firma Federal Mogul je na českém trhu již druhé desetiletí, stále ji řada motoristů spojuje s olejem, ačkoliv je to jeden z mála produktů, který Federal Mogul nevyrábí ani neprodává. Je to dáno tím, že motoristé vnímají více značky, pod kterými jsou produkty prodávány, než jejich výrobce. V případě firmy Federal Mogul to platí dvojnásob. Vždyť produkty Goetze, Ferodo, Champion či Moog ve světě motorismu znamenají mnoho. Federal

Mogul využívá 107 výrobních závodů, přičemž 35 distribučních sítí je rozmístěno ve stejném počtu zemí všech kontinentů.

POZICE FEDERAL MOGULU V AFTERMARKETU
Oblast Pozice
Motor 1. celosvětově
Kroužky 1. celosvětově
Třecí segmenty 1. celosvětově
Podvozek 2. v EU, 1. v USA
Stěrače 3. v EU, 2. v USA
Zapalování 3. v EU, 2. v USA

Technické zázemí tvoří šestnáct vzájemně propojených výzkumných a vývojových center v Severní Americe, Evropě i Asii. Na starém kontinentě najdeme například čtyři v Německu, dvě ve Francii a jedno ve Velké Británii. Přednost této lokalizace tvoří přímý kontakt a spolupráce s vývojovými centry automobilových a jiných výrobců. Díky trvalé úzké spolupráci s vývojáři automobilek je Federal Mogul autorem nebo spoluautorem unikátních, často patentovaných řešení v oblasti zážehových i vznětových motorů. Výrobky společnosti jsou uplatněny v devíti z deseti nejlépe hodnocených motorů a brzdové destičky Ferodo nacházejí místo v osmi z deseti nejprodávanějších vozidel v Evropě.

V portfoliu produktů prodávaných v České republice je vidět široký záběr od dílů motoru přes součásti podvozku a brzd až po typické poprodejní produkty jako například filtry, stěrače nebo zapalovací svíčky. Distribuční síť Federal Mogulu v České republice tvoří zejména nadnárodní distribuční řetězce jako například Trost nebo Intercars nebo lídři českého trhu autodílů začlenění do nadnárodních společností Auto Kelly nebo Elit. Dále pak specialisté v oblasti motorových dílů, například Česomot nebo Szakal Metal – dodávající servisům specializujícím se na opravy a repase motorů. Významné místo zaujímají i lokální distributoři zejména dílů pro brzdy komerčních vozidel s dlouhodobým působením a zkušenostmi z českého trhu. Ti jsou schopni zajistit nejen dodávky nových dílů, ale i repase dílů brzd, zejména výměnu obložení bubnových brzd.

Propracovaná obchodní politika Federal Mogulu umožňuje souběžné působení uvedených subjektů a profit z toho má finální zákazník – motorista obracející se na opravárenský subjekt, který mu zaručí odbornou kvalitní opravu s použitím automobilových dílů požadované kvality za přiměřenou cenu.

ZNAČKY A PRODUKTY FEDERAL MOGULU DLE KATEGORIÍ
Výrobky Značky
Ložiska, písty a pístní kroužky, válce, ventily a vačkové hřídeleGoetze, Glyco, Nürsen, AE, FP Diesel
Plochá a hřídelová těsnění motoru a podvozkuPayen, Goetze, Moog
Brzdové destičky, čelisti a obložení, brzdové kotouče a díly hydraulikyFerodo, Wagner, Dutin, Beral, Abex, Necto
Svíčky, kabely, stěrače, filtry Champion

Prodejem dílů z evropského distribučního skladu do distribučních sítí ale vše nekončí. Federal Mogul zajišťuje poprodejní servis a marketingovou podporu spočívající nejen v propagaci a podpoře prodeje, ale i v pravidelném školení prodejců a obchodních zástupců, ale i pracovníků servisů a opravárenských dílen. Ti si vhodný typ školení naleznou v nabídce školení každé distribuční sítě, nebo jsou zváni přímo obchodními zástupci distributora. Unikátní je servisní koncept Ferodo Brzdy Specialista, do kterého je začleněna téměř stovka servisů. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o podkoncept distributora, který zajišťuje distribuci a bonusový program, Federal Mogul se soustřeďuje na pravidelné předávání nových technických informací a provádění školení více technických úrovní a specializací.

DODÁVKY FEDERAL MOGULU DO PRVOVÝROBY

Společnost Federal Mogul dodává součásti motorů a brzd všem evropským výrobcům užitkových vozidel s dvěma pochopitelnými výjimkami: Avia Ashok Leyland a Iveco (dostává motory od FPT Industrial). Díly Federal Mogulu také najdeme v motorech používaných v nákladních vozidlech koncernu Paccar, indické Taty, ruského Kamazu a dalších. Také stavební stroje Catterpillar, Komatsu či lehká užitková vozidla a osobní automobily, například značek Mercedes-Benz, Ford, Fiat, Citroën, Peugeot a Volkswagen používají díly vyrobené společností Federal Mogul. Málo známým faktem je, že firma zásobuje součástmi také motocyklové továrny Halley-Davidson či Kawasaki, vysoká kvalita produktů jim otevřela cestu také ke značkám Rolls-Royce, Ferrari a Maserati. Není divu, že Federal Mogul je dodavatelskou jedničkou do prvovýroby vozidel v oblasti pístních kroužků, ložisek, sedel a vodítek ventilů a třecích segmentů brzd. Pouze v kategorii pístů a těsnění drží druhou pozici na trhu dodavatelů do automotive průmyslu.

Ladislav Černý
Diskuze (0)