Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Festival rychlosti v Goodwoodu 2016: Na co se můžeme těšit?

David Bureš
Diskuze (0)
Mezi hvězdy letošního goodwoodského Festivalu rychlosti budou patřit extrémní modely Aston Martin GT12 Roadster a Mercedes-AMG GT R.

Z Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu se v posledních letech stala velkolepá show, kterou výrobci rádi využívají pro prezentaci svých modelů. Bude tomu tak i letos, a tak v Goodwoodu se vedle historických legend představí také žhavé novinky.

Jelikož se jedná o festival rychlosti, novými vozy budou primárně ty sportovně laděné. Velice očekávanou novinkou je Mercedes-AMG GT v ostrém provedení R. Aston Martin pak láká na Vantage GT12 Roadster, jednokusový speciál postavený na přání nejmenovaného zákazníka, který má být nejextrémnějším otevřeným vozem historie značky. Extrémním modelem se pochlubí také McLaren, 570S Sprint je kupé speciálně navržené výhradně pro jízdu na okruhu. Auto není homologováno pro běžný silniční provoz, ani pro žádnou závodní sérii, je však možné upravit dle pravidel třídy GT4.

Koho by supersporty nezajímaly, budou v Goodwoodu zastoupeny i zajímavé sporťáky nebo hot hatche. Hojně zastoupena bude znovuzrozená značka Alpine, která vedle historických modelů (A108, A110 cabriolet, A442B) a aktuálních závodních speciálů (A460 LM P2) bude opět prezentovat i koncept Vision, naznačující podobu chystaného kupé. Mazda zase v Evropě vůbec poprvé ukáže novou MX-5 s pevnou skládací střechou.

Na pozemcích lorda Marche se bude prezentovat i množství hot hatchů. Volkswagen připomene 40 let od zahájení prodeje Golfu GTI speciálem Golf GTI Clubsport S, který je aktuálně nejrychlejší předokolkou na Severní smyčce Nürburgringu. Ostrý hatchback najdeme i na stánku Renaultu, kde bude vedle monopostů formule 1 nebo 5 Maxi Turbo vystaveno Clio R.S.16 s technikou z Méganu RS Trophy- R.

V Goodwoodu nebude chybět ani záplava rychlých SUV. Za všechny zmiňme Maserati Levante, Jaguar F-Pace nebo Teslu Model X. A komu by tyto vozy přišly moc drahé, může se těšit třeba na Dacii Duster modelového roku 2017. Ano, mezi značkami s bohatou závodní historií v Goodwoodu bude zastoupen i rumunský výrobce levných automobilů.

Kdo se pak těší hlavně na historiky, ani ten nebude zklamán. Už zmíněné speciály od Alpine a Renaultu doplní i rally speciály Mercedes-Benz 280 E (W123) z roku 1977 a Fiat 124 Abarth Rally nebo třeba BMW 507 z roku 1957, který si při zdejší jízdě do vrchu zařídí zakladatel Festivalu rychlosti Lord March. Právě mnichovská značka je ústředním tématem letošního ročníku, a to i s odkazem na letošní sté narozeniny BMW.

Historie goodwoodského Festivalu rychlosti se datuje do roku 1993. Tehdy Lord March poprvé pořádal na svém pozemku závod do vrchu, čímž vrátil závodní auta zpět do tohoto místa, kde závod do vrchu pořádal už v roce 1936 jeho dědeček. Jízda do vrchu je součástí akce dodnes, pravidelně se jí účastní i mnohé unikátní vozy.

David Bureš
Diskuze (0)