Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hamburg: první semafory s ukazatelem času do změny světla

Ondřej Láník
Diskuze (24)
Hamburg je od minulého čtvrtku prvním německým městem, ve kterém jsou semafory s ukazateli času, po který bude svítit červené resp. zelené světlo.

Jednoduché řešení má zlepšit plynulost provozu na frekventovaných křižovatkách velkého severoněmeckého města. Prvním místem, kde byla novinka uvedena do provozu, je křižovatka Ballindamm/Alstertor, kterou denně projede 72 tisíc automobilů. Počítá se i s ukazateli pro chodce.

Aby bylo zařízení co platné, musí být čas dobře čitelný i z větší vzdálenosti. Dodatečný displej nad semaforem ukazuje červenými číslicemi o rozměrech 26 x 26 cm čas zbývající do přepnutí na zelenou a zelenými číslicemi čas po který bude možno projet na zelenou.

Počítá se jak s rozšířením na několik dalších křižovatek, tak i s výzkumem, který vyhodnotí přínos nové funkce v praxi. Za to celé má Hamburg zaplatit 250 tisíc euro.

Ondřej Láník
Diskuze (24)
16. 10. 2006 19:34
Bravo Turecko
Je to i v Armenii, skvela vec. A v Turecku je to od Ankary pro Samsun, proste vsude. Bravo Turecko.
16. 10. 2006 10:45
Re: SEM A FÓR
Človeče, GTI, dobrý postreh. Mňa hlavne udivuje, že keď idem z križovatky prvý, tak všetky Octavie, Golfy aj Mondea zostávajú kus za mnou. Dobehnú ma tak v polke ulice, keďže v meste jazdím predpisovo a oni ťahajú zväčša aspoň osemdesiat. A to nesedím v žiadnom trhači asfaltu, ani pri jozjazde nehrabem kolami, proste normálny svižný rozbeh s Formanom 135 LS...S tým budíkom je to suprový nápad.
15. 10. 2006 22:44
Re: Rumunsko už to má, takže my asi nikdy
Nepřeháněj milánku!!! :no:
Avatar - misoo
15. 10. 2006 20:59
Tiez nieco podobne mame
Co ja si pamatam tak minimalne 20 rokov v BA funguje taka vec, ze za semaforom ukazuje rychlost (30,40,50,60) akou treba ist aby sa prislo na dalsi semafor na zelenu. Horsie je, ze to funguje iba ak by na tych dalsich semaforoch nestalo este dobrych 10 sekund 5 aut, ktore sa postupne rozbiehaju na zelenu... Ale pomoze to aspon trochu... :-)
15. 10. 2006 20:31
SEM A FÓR
U nás, v Česku? K ničemu. Na semaforech je dobrej jenom ten, kdo se umí rozjíždět. Znám šoféry, co se rozjíždí na ruční i z kopce... A ze své semaforové praxe mohu zde doporučit jeden zlepšovák. Na každý semafor - budík. to je naděje. P.S. Bravo :yes: je to výbornej nápad.