Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Hyundai i-oniq: První obrázky ženevského konceptu

David Bureš
Diskuze (0)
Hyundai v Ženevě ukáže, kam bude směřovat designový směr „fluidic sculpture“.

Většina automobilek v současné době odhaluje vozy, které budou představeny na lednovém autosalonu NAIAS v Detroitu. Zato Hyundai už láká na návštěvu březnového autosalonu v Ženevě, zveřejnilo totiž první nákres konceptu i-oniq, jehož premiéra proběhne právě ve Švýcarsku.

Skica ukazuje profil chystané studie. Zatím není jasné, zda Hyundai i-oniq bude hatchbackem, kupé, nebo shooting-breakem. Výrazným prvkem vozu je podle nákresu ostrá linka, táhnoucí se od předního nárazníku až téměř k zádi. Zajímavá je i plynule klesající linie střechy, C sloupek je opticky protažen až ke spodní části auta.

Také příď automobilu je ostře tvarována, vzdáleně pak připomíná Chevrolet Corvette C3.

Hyundai zatím o konceptu zveřejnilo jen strohé informace, křivky i-oniq byly tvořeny v evropském vývojovém centru značky v německém Rüsselsheimu.

Thomas Bürkle, hlavní designér evropského centra Hyundaie, o studii říká, že siluetu i-oniqu definují dvě obloukové křivky, které vytvářejí kontrast mezi ostrými liniemi a jemnými, ale muskulaturními rysy. Koncept má být další evolucí stylistického jazyka fluidic sculpture.

Jihokorejská automobilka slibuje, že se více o tomto automobilu dočkáme ještě před jeho premiérou na ženevském autosalonu 2012. Ten bude probíhat od 8. do 18. března 2012.

Hyundai není první automobilkou, která už dala najevo, co bude na ženevském autosalonu 2012 vystavovat. Rinpeed se pochlubí dokovací stanicí Dock+Go pro Smart ForTwo. Jaguar bude v Ženevě příští rok prezentovat kombi XF Sportbrake, na stánku Audi má být zase k vidění nová, třetí generace A3.

David Bureš
Diskuze (0)