Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Iveco Eurocargo s motory Euro VI nastupuje (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Iveco představuje svou střední řadu silničních nákladních vozidel Eurocargo s motory splňujícími emisní normu Euro VI.

Iveco s modelem Eurocargo hraje hlavní roli v kategorii nákladních vozidel střední hmotnostní kategorie. Rozmezí šesti a osmnácti tun ovládá díky jednoduché a robustní konstrukci a příznivé ceně.

Hlavní novinky v případě řady Eurocargo Euro VI samozřejmě představují pohonné jednotky, kterými jsou čtyřválec Tector 5 a šestiválce Tector 7, které jsou podobně jako motory řady Stralis Hi-Way spojeny s patentovaným systémem vysoce účinné selektivní katalytické redukce (HI-eSCR), vyvinutým přímo pro úpravu výfukových plynů motorů Euro VI.

Výjimečné řešení dočišťování výfukových plynů HI-eSCR zjednodušuje následnou úpravu a zároveň nabízí další četné výhody. Ty spočívají ve snížení hmotnosti, nižší spotřebě paliva, menším množství pevných částic zachycovaných pasivním filtrem DPF a dlouhé životnosti díky méně složité a účinnější technologii. HI-eSCR nevyžaduje dodatečné chlazení, což znamená menší ztrátu energie na snižování teploty motoru.

První z dvojice nových pohonných jednotek je čtyřválec Tector 5 o objemu 4,5 litru. Tento motor je pro Eurocargo Euro VI k dispozici s výkony 118 kW, 137 kW a 152 kW. Nejvyšší točivý moment těchto verzí je 580 N.m, 680 N.m a 750 N.m.

Šestiválec Tector 7 disponuje objemem 6,7 litru a nabízí čtyři stupně nastavení maximálního výkonu. Zákazníci tak mají možnost výběru od 162 kW přes 185 kW a 206 kW až po 235 kW. Točivý moment u jednotlivých provedení vrcholí hodnotami 800 N.m, 850 N.m, 1000 N.m a 1100 N.m.

Motory Tector 5 a Tector 7 jsou vybavené systémem přímého vysokotlakého vstřikování common rail, pracujícího s tlakem 1600 bar a oproti svým předchůdců v podobě čtyřválce Tector 4 a šestiválce Tector 6 mají nižší hlučnost a nižší vibrace.

Nové pohonné jednotky mohou být spojeny s jednou z šesti manuálních převodovek ZF s pěti, šesti nebo devíti rychlostními stupni. Dále jsou v nabídce čtyři automatizované převodovky Eurotronic ZF s šesti a dvanácti rychlostmi nebo tři pětistupňové automatické převodovky Allison.

Stejně jako dosavadní provedení i Eurocargo Euro VI disponuje širokou nabídkou provedení rozvorů náprav a zákazníkům budou k dispozici verze s celkovou délkou od 4265 do 10 175 mm.

I nadále lze vybírat ze tří typů kabiny – krátké, dlouhé s lůžky pro spaní a prodloužené pro řidiče a šestici spolujezdců. Zachována zůstala i možnost volby mezi standardní nebo zvýšenou střechou kabiny.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)