Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Když auta, tak i chodci: Novela zákona nařídí nošení reflexních vest

Jan Mička
Diskuze (87)
Když svítit, tak všichni. Novela zákona Ministerstva dopravy počítá s povinností reflexních vest pro chodce.

Novela zákona Ministerstva dopravy se dotkne chodců, jejichž bezpečnost je na silnicích, a především pak v noci, neustále ohrožována. Nedá se však říci, že by za všechno mohly jenom automobily. Občas se totiž díky tmavému oblečení stávají chodci prakticky neviditelnými, což by měla vyřešit povinnost nošení reflexních vest či pásků.

Podle informací serveru iDnes.cz se však není třeba obávat, že bychom museli v reflexních vestách chodit neustále. Podobný návrh už totiž na stole jednou byl a u občanů se setkal s vlnou nevole.

Podle šéfa dopravní police Tomáše Lercha by mělo ke splnění povinnosti stačit, aby měl chodec na pravé ruce viditelně umístěný reflexní pásek. Povinnost jeho nošení by přitom platila pouze v oblastech, které nejsou osvětleny pouličními lampami, což situaci značně ulehčuje. Nutno podotknout, že více než polovina loňských smrtelných nehod s chodci se stala v noci.

Novela zákona, kterou v současnosti připravuje Ministerstvo dopravy ve spolupráci s policií, by měla začít platit od letošního podzimu. Právě ten je totiž jedním z nejrizikovějších období celého roku.

Jan Mička
Diskuze (87)
1. 4. 2014 08:03
Re: Není to málo?
Však jsem nic takového nepsal ani náznakem.
Píšu, že soud rozhoduje na základě hromady důkazů a výpovědí, které musí jako celek dávat smysluplný obraz o tom, co se (pravděpodobně) stalo.
Případně rozhoduje na zakázku, jako třeba v případě "piráta" Laciny, tam pak rozhodují "znalci" a "experti" ála * Huml, kteří můžou plácnout sebevětší hovadinu a vždy to bude pravda, ale to jsem mimo téma.
Jde mi o to, že nařízení o nošení vest, či reflexních pásek, nepovede apriori ke snížení počtu nehod, ale jen k další buzeraci.
Příklad?
Stavěli mně policajti minulý týden - venku +15, sucho, sluníčko pralo jak na Etně - a kde prej mám zimní gumy a jestli jsem si nevšim, že Duben je až za týden?! Co kdyby prý začlo najednou sněžit?

Analogicky (v případě policajtů anállogicky) si odvoď vypatlané tele v uniformě, které tě zastaví uprostřed dne na pěší zóně a dá ti dvě kila pokutu, neboť nemáš u sebe reflexní pásku. Teď je sice den, ale co kdybys teď zahučel do hospy, lopal tam až do tmy a pak šel po neosvětlené silnici v tmavém svetru? No co tomu aktivnímu telátku řekneš?
Avatar - white label
29. 3. 2014 11:36
Re: Není to málo?
Zákony jsou základ a efektivní vymáhání jejich dodržování je další důležitou věcí.
Ale ani ne zcela důsledné vymáhání nemůžeí být důvodem k úplné/obecné rezignaci na zákony jako takové, to by byla cesta tím nejhorším směrem.
Avatar - Ronault.
29. 3. 2014 09:34
Re: Ja fakt čumím
Píšu někde, že vždy?
Avatar - Ronault.
29. 3. 2014 09:32
Re: Není to málo?
Nevšiml jsem si, když jsem těpotkal, že máš tak omezený rozhled. Tady přece nejde o to, jestli se zákony dodržují nebo ne. Zákony tě mají chránit před těmi, kteří je nedodržují. U soudu nemá slovo jen policie, představa, že tam dojde policista a řekne, že takhle se to stalo a soudce podle toho rozhodne, je lichá... asi jsi nikdy u soudu nebyl.
Avatar - Ronault.
29. 3. 2014 09:29
Re: Až někdo bude remcat
:yes:

Já už jezdím na letních od začátku března, protože můžu, zákon mi to nezakazuje, jak tady mylně Dinar udává.