Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Motors stále ve ztrátě (výsledky za 1. čtvrtletí)

Dan Vořechovský
Diskuze (28)
Korejské automobilce Kia Motors se nedaří dostat ze ztráty. Klesající prodeje má zastavit nový závod nedaleko slovenské Žiliny.

Druhý největší korejský výrobce automobilů (Kia Motors) v pátek oznámil, že v prvním čtvrtletí tohoto roku dosáhl ztráty ve výši 33 milionů dolarů. Kia je tak ve ztrátě již třetí čtvrtletí po sobě. Na vině jsou nižší prodeje, silný won, a vyšší náklady na nákup surovin a marketingovou prezentaci. Kia si však hodně slibuje od nedávno spuštěné výroby ve své továrně na Slovensku, která by jí měla přinést vyšší prodeje na evropských trzích, kde Kia také dosahuje vyšší marže. Někteří analytici jsou však skeptičtí a Kia podle nich ze současné situace „nevyvázne“ tak snadno. Analytici nejvíce zmiňuje stále vysoké náklady na základní suroviny a také marketingové výdaje.

Kia Motors byla v zisku naposledy před rokem, kdy ve stejném čtvrtletí vytvořila zisk ve výši 41,3 milionů dolarů. V tomto čtvrtletí byla Kia ve ztrátě i v případě provozního výsledku, když vykázala ztrátu ve výši 79,2 milionů dolarů a o více než polovinu tak nedostála odhadům analytiků. Poslední trend ve vývoji provozního a čistého zisku začal znepokojovat investory, neboť Kia masivně investuje do další výroby. Nyní např. ve Spojených státech staví továrnu za 1 miliardu dolarů.

Prodeje vozů vyrobených v Jižní Koreji dosáhly v prvním čtvrtletí 271 140 kusů, což znamená meziroční pokles o 7,4 % (celosvětové prodeje zatím nejsou k dispozici). Pokles prodeje se ještě mnohem více projevil v tržbách, které meziročně klesly o 12,3 % a oproti předchozímu čtvrtletí dokonce o 24,4 %. Akcie korejské automobilky obchodované na burze v Soulu klesly od začátku dubna již o 15 %.

Dan Vořechovský
Diskuze (28)
11. 5. 2007 08:31
PRACUJEM V KIA MOTORS ZILINA
TY CO NADAVATE NA KIU S TE NA OMYLE!!!!!!!!!!JA SA PODIELAM NA VYROBE TYCHTO AUT A VRAVIM PATRIA FAKT MEDZI NAJBEZPECNEJSIE ANAJLEPSIE KONSTRUOVANE.AKAKOLVEK CHYBA SAHNED MUSI ODSTRANUJE AK SA NA NU PRIDE,OPAKUJEM LEN ABY SA PREBRALI TY CO TVRDIA LEN TO NAJHORSIE ALEBO SKODOVKA LEN ZAVIDI?
5. 5. 2007 09:50
Re: BEZ PREDSUDKU
Nemyslim, ze Kia potrebuje moji pomoc. Nejsem velkym priznivcem nizsi stredni. Ale teoreticky, jestli bych kupoval automobil nizsi stredni, Cee`d by byl velkym favoritem.
5. 5. 2007 07:15
BEZ PREDSUDKU
Casto se pohybuji na severu Evropy. Co se tyce aut, severoevropsky trh je neovlivneny domaci znackou (nizsi stredni). V teto tride jde tudiz o trh pravdivy a bez predsudku. Navic severani jsou se socialnim zabezpeceni na vysi a prodeje novych aut tam funguji. Splatky (60 mesicu) dostanes s urokem 1% apod. Vsiml jsem si take, ze Kia tam(Finsko) je velice uspesnou znackou. Poptal jsem se vic a zjistil jsem, ze za poslednich 25let byl vzdy nejprodavanejsim vozem Toyota Corolla a pouze jednou ji za prvni pulrok predstihla prave Kia Cerato. Se znamym jsme byli "vybirat auto". Kazdy prodejce velice ochotne nabidl testovaci jizdu (zdarma, klidne i hodinu, prodejce pri jizde nebyl pritomny). U Kie byli take velice ochotni, projeli jsme se se Cee´dem. Tento vuz bude hvezdou nizsi stredni. Preji teto zajimave znacce velike prodejni uspechy.