Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Niva Cabriolet: Opravdový kříženec

Lukáš Prejzek
Diskuze (2)

Nedávno jsme přinesli tip na běžné rodinné kompakty, které stáhly střechy. Nyní dorazil kultovní terénní model. Jestli se s ním v inzerci setkáte, za ruskou „fronteru“ bez obav vysázejte majlant. Důvod je prostý – nejsou a nebudou.

Po nahrazení Land Roveru Defender a Mercedesu třídy G zcela nově vyvinutými druhými generacemi zůstává na evropském trhu bezkonkurenčně nejstarším automobilovým modelem ruská Lada Niva. Přestože se i o jejím nástupci ve vší vážnosti hovoří už téměř dvě desetiletí, od roku 1976 se neotřesitelná pozice nivy na trhu malých univerzálních offroadů nikterak neoslabila. Naopak její význam upevnila řada prodloužených variant, a to včetně speciálních nástaveb. A stejně jako třídveřová osobní Lada Samara se i o dekádu starší terénní klasika dočkala také mnoha verzí se stahovací střechou.

To nevymyslíš!

Jednoho dlouhého zimního večera si krátíme čas listováním ve starých číslech Světa motorů, kde narazíme na zajímavou francouzskou přestavbu nivy se zvučným názvem Plein Soleil. Působivý kabriolet se stahovací střechou a pomocí zipu odnímatelnými zadními bočními panely karoserie či svalnatě vytaženými blatníky se nám poté okamžitě vryje do podvědomí a naše doteď ujasněné představy o ideálním autě na letní sezonu získávají vážné trhliny. Kabriolet má být co nejnižší, aby jízda posádce připadala co nejrychlejší, a karoserie by měla mít co nejsportovnější šmrnc.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Lukáš Prejzek
Diskuze (2)

Doporučujeme

30. 11. 2023 18:24
Koukám 😳
:yes: jednoduchost a účelnost jak u Lada Niva je zvykem.Kde se hrabe západ se svojí přeelektronikovanost.Kdy se dováželo k nám neváhal bych a koupil 😌👍
Avatar - KANKUNEN
28. 11. 2023 14:36
No to je nádhera
celý západ se může zahrabat