Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Legendární DeLorean DMC-12: Zpátky z budoucnosti už na elektřinu?

Lukáš Prejzek
Diskuze (3)

Dva navenek téměř totožné, avšak zcela rozdílné elektricky poháněné deloreany se rozhodly poměřit síly s originální verzí, využívající spalovací pohonnou jednotku.

Než se do světa opět vrátí zdravý rozum, zřejmě budeme v nejbližší době všichni postupně přezbrojovat na elektrický pohon. A netýká se to jen nových automobilů, ale podobné pokusy už pronikají i do teritoria historických modelů. Přesvědčili jsme se o tom třeba už před třemi lety při návštěvě veletrhu v Padově, kde jsme objevili celou expozici vzácných italských klasiků s elektrickými zásuvkami pro nabíjení místo víček hrdel palivových nádrží. Myšlenka bateriového pohonu však není nikterak mladá, což dokazuje například kultovní kupé DeLorean DMC-12. Slavné filmové auto se totiž dočkalo elektrické verze už v samém začátku produkční kariéry, tedy na startu osmdesátých let minulého století.

A tak přestože podle mnohých do časopisu o klasických automobilových skvostech články o elektromobilech nepatří, v tomto případě se jich musíme i z historického hlediska zastat. Individuální i tovární přestavby sériových modelů dělaly mnohé dílny nejen v kapitalistické cizině, ale i v Sovětském svazu, a dokonce i v Československu. Stačí se podívat na individuální stavby elektromobilů v dobovém Světě motorů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Lukáš Prejzek
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
14. 11. 2023 10:13
Re: Problém je,
Přesně tak, kdyby tam bývali dali jakýkoliv americký V6 té doby, udělali výrazně líp jak s PRV :-)
Avatar - Stejsn
13. 11. 2023 18:17
Problém je,
že původní PRV je docela plečka, takže překonat jí není vůbec žádný problém. Zajímavé je, že autu nechali třeba i původní halogeny :yes: BTW "Akcie kultovního filmu rázem raketově stoupají" - film má nějaké akcie?
Avatar - Horký Rom
13. 11. 2023 18:11
moc líbí
DeLorean :yes: