Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda to se spalovacími motory nevzdává, pomoc hledá v řasách

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Nad spalovacími motory dnes láme hůl kdekdo, Mazda je však stále považuje za životaschopné. Zvláště s dostatečně zeleným palivem.

Mazda je dobře známá svou averzí k elektromobilitě, která ale musela jít spolu s elektrickým modelem MX-30 stranou. Ani první elektromobil v nabídce však nic nezměnil na víře automobilky v budoucnost spalovacích motorů. Těm je ovšem potřeba pomoci nejen úpravou techniky, ale také paliva.

I proto automobilka podporuje vývoj biopaliv na bázi řas, které považuje za budoucnost automobilů s uhlíkově-neutrálními spalovacími motory. Při spalování paliva získaného z řas se totiž do atmosféry uvolňuje pouze CO2, které do sebe řasy nasály z atmosféry během růstu.

To ovšem není jediná výhoda. Řasy, ze kterých se následně získává palivo, totiž mohou být pěstovány na místech, která nelze využít k pěstování jiných plodin. Navíc mají jen minimální nároky na pitnou vodu a mohou být dokonce pěstovány i ve vodě slané či odpadní. Biopaliva na bázi řas jsou přitom přírodně rozložitelná, což výrazně snižuje riziko přírodních katastrof v případě jejich úniku.

Biopaliva na bázi řas se tak zdají být téměř ideálním řešením, stále však narážejí na dva zásadní problémy. Prvním je nízký objem produkce, druhým pak potřeba redukovat ceny. Kombinace těchto problémů přitom představuje zásadní překážku pro větší komerční úspěch biopaliv na bázi řas na trhu.

Mazda se proto rozhodla v rámci svého plánu „Sustainable Zoom-Zoom 2030“ poskytnout technickou podporu kombinaci výzkumů úprav genomu na univerzitě v Hirošimě a fyziologii rostlin na Tokyo Instituto of Technology, což by, jak doufá, mělo vést k průlomu v těchto oblastech.

Pro Mazdu je vývoj a uvedení biopaliv na trh důležité, neboť chce do roku 2030 nabízet zhruba 95 procent svých vozidel s kombinací spalovacího motoru a elektromotoru. Automobilka navíc očekává, že budou tekutá paliva na trhu s automobily dominantní minimálně do roku 2040. Mazda proto považuje obnovitelná biopaliva za zásadní k drastickému snížení CO2, jak uvádí ve své ziskové zprávě.

Ondřej Mára
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - lamal
6. 4. 2020 21:50
chytrá
Mazda, kiez by viacero vyrobcov cohokolvek pre masy mala taku kulturu ako maju v Mazde..
Avatar - KANKUNEN
6. 4. 2020 15:58
Ano, elektriku ani vodík neumíme
vyrobit, ani skladovat.