Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šance na vznik Mazdy RX-9 prý rostou. A to i díky elektromobilům

Ondřej Mára
Diskuze (11)

O sportovním modelu Mazda RX-9, který by měl pohánět rotační motor, se spekuluje již řadu let. V současnosti však prý jeho šance na vznik rostou, naznačil nepřímo zástupce automobilky.

Když Mazda v roce 2015 představila působivý koncept RX-Vision, probudila ve svých fanoušcích touhu po návratu sportovního modelu s rotačním motorem. Vždyť výroba modelu RX-8 skončila již v roce 2012. V posledních letech však slýcháme pouze samé spekulace, které každou chvíli tvrdí něco jiného. Jak se ale na věc dívají lidé z Mazdy?

Podle britských kolegů z AutoCaru, kteří mluvili s šéfem vývojového oddělení, jsou v současnosti šance na vznik RX-9 poměrně slušné. Stále se však bude jednat o běh na dlouhou trať, ve kterém by měly podstatnou roli sehrát i elektromobily. Ptáte se, jak je to možné?

Mazda totiž dlouhodobě hovoří o využití rotačních motorů v roli tzv. „prodlužovače dojezdu.“ Poprvé by se přitom v této roli měl objevit již pod kapotou jedné z verzí modelu Mazda Mx-30, která byla zatím představena pouze jako tradiční elektromobil. Do budoucna však v Mazdě počítají s využitím rotačních motorů i u plug-in hybridů a modelů na alternativní paliva, jako je LPG nebo vodík.

Jinými slovy, Mazda plánuje masivně investovat do dalšího vývoje technologie rotačního motoru, což podstatně přiživuje i šanci na vznik sportovního kupé právě s rotační pohonnou jednotkou. Otázkou je, jak dlouho to potrvá.

Ichiro Hirose, šéf výzkumného a vývojového oddělení Mazdy, k tomu dodal: „Flexibilní rotační motor je podstatným řešením pro technologie elektrifikace. Je kompaktní, lehký a výjimečný v oblasti hluku, vibrací a chodu. Různým použitím rotačního motoru můžeme vylepšit jeho náklady na provoz – to znamená, že zmenšíme překážku v jeho zabudování do sportovního vozu. Skutečně si přeji, abychom si tohle auto obhájili. Sníme o tom, samozřejmě.

Vzhledem k neustále přísnějším emisním pravidlům je však téměř jisté, že RX-9 bude potřebovat nějakou tu elektrickou výpomoc. A tuto teorii potvrdil i Ikuo Maeda, designový šéf automobilky. „Pokud se podíváme na rotační motor, bylo by nesmírně náročné dosáhnout splnění environmentálních podmínek. Mazda hledá hledá pro svá vozidla různé kombinace technologií. Pokud najdeme nějakou vhodnou a odpovídající kombinaci (pro sportovní vůz), mohlo by to být dobré řešení,“ cituje Maedu web Autocar.

Obhájit vznik sportovního modelu s rotačním motorem však nebude nic jednoduchého, což si Maeda velice dobře uvědomuje. „Je těžké soustředit se jen na výzkum sportovních modelů s rotačním motorem, ale chceme vidět, jak dokážeme rozvinout technologii tímto typem testů (s rotačním motorem v roli prodlužovače dojezdu). A samozřejmě i my sníme o tom, že v budoucnosti budeme mít sportovní vůz typu RX.

Pracím na novém modelu s rotačním motorem navíc nahrává i relativně nedávný únik technického nákresu, který ukazoval přední část sportovního vozu. Malý motorový prostor pak naprosto ideálně nahrával využití právě kompaktního rotačního motoru.

Ondřej Mára
Diskuze (11)

Doporučujeme

26. 11. 2019 21:33
Re: Nevidím to růžově....
Čekáme na RWD + R6 + manuál :)
Avatar - 3_diamanty
25. 11. 2019 22:59
Re: Nevidím to růžově....
a teraz si predstavme ze sa stane zazrak a ozaj pride RX9 s wankelom... tak koko toho asi preda? vsadim sa ze velky makovy trt ... ved ani ta uzasna nova supra od toyoty ( ktora ani nema ziaden nespolahlivy wankel ale paradny motor ) nakoniec nie je ziaden "trhak" ako si kazdy myslel ze bude a nepotrva dlho a cely ten humbuk okol nej skonci este peknym fiaskom to sa este nasmejeme .. a mozno ze o par rokov skonci uz bez nastupcu ... ako taka kusovka ktoru kazdy na nete chcel ale v reale nikto nekupoval.. nieco ako taka japonska alfa ;-) ..

a teraz realne.... RX9 je fakt bez sance suhlas
Avatar - 3_diamanty
25. 11. 2019 22:50
Re: Nevidím to růžově....
pravda je ale taka ze mazda je nadalej hodne mala automobilka a ja osobne neverim ze sa im dnes este vyplati taketo nieco ako RX-9... to je cisty nezmysel.. to keby radsej ponukli nejake schopne plug in hybridy...

rovnako wankel ako taky v aute podla mna nema buducnost ... a skusali ho uz neraz a vidime ako to dopadlo ... motor neskutocne narocny na udrzbu ktory nakoniec pochova aj inak dobre auto ( a uz RX-7 keby nemala wankel tak by toho predala aj dvojnasobok.. ale tak co uz teraz )

za mna budme radi aspon aj za tu jej MX-5ku ( co sa sportovych aut tyka ) lebo este pridu casy ked aj ona to zacne mat uz nahnute pretoze sportove auta u masovych vyrobcov skoncia uz coskoro takmer uplne ( a uz hned najblizsia dekada 2020 -2030 bude v tomto velmi nekompromisna... )
Avatar - pradeda777
25. 11. 2019 20:56
Re: Nevidím to růžově....
Zklidni hormon bratře.....nová RX 9 má takovou šanci jako sněhová vločka v pekle..... :-! A bacha....Mazdu mám rád. Měl jsem 2 MPS Mazdy za sebou.... ;-)
Avatar - palix
25. 11. 2019 20:04
Re: Nevidím to růžově....
Zdá sa mi, že odkedy vyšla CX-5 v roku 2012 Mazda nastúpila na veľmi úspešnú vlnu "KODO" + "Skyactive", potom prišla 3-ka, 6-ka (alebo opačne) CX-3, MX5 ND... Medzitým postavili fabriku v Mexiku, lebo už nestíhali vyrábať. Nedávno pribudla CX-30.
Dnes Mazda nemá problém celosvetovo predávať autá, ktoré majú jednoznačne úspech u každej skupiny zákazníka - od konzervatívcov požadujúcich atmosferický motor až po dámy, ktoré pozerajú na dizajn. Možno by mali do ponuky zaradiť aj silnejší motor, ale asi vedia čo robia.
Kedysi (pred rokom 2013) zíval dvor predajcu Mazdy v našom meste prázdnotou. Odkedy začali predávať nové Mazdy, dvor je stále preplnený, medzitým aj rozšírený. Jednoznačne Mazda má v súčasnosti čo ponúknuť zákazníkovi.

Mám Mazdu 3 r.v. 2017 (po facelifte) a práve preto prečítaných veľa novinárskych recenzii. Práve u Mazdy 3 tejto generácie (BM / BN), ktorá je na trhu od roku 2014 často písali novinári, že je to jedno z najpoctivejších áut = nešetrilo sa na konštrukcii podvozka, motora a vecí, ktoré robia u auta dobré jazdné vlastnosti.

Záver? Ak niekto dokáže oživiť Wankel, tak to bude Mazda. Držím im palce pri prípadnej novej RX-9. Síce si ju nikdy nekúpim, ak ale bude vyzerať podobne ako auto na fotkách v článku, tak sa za ňou isto obzriem.