Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mlékárna Müller se stane konkurencí pro výrobce pohonných hmot

Dan Vořechovský
Diskuze (12)
S novým způsobem výroby pohonných hmot z obnovitelných zdrojů přichází německé mlékárna Müller.

Německá mlékárna Müller bude od příštího roku podnikat i v oblasti výroby pohonných hmot. Jako první na světě postaví továrnu na výrobu biolihu ze syrovátek. Již od příštího roku začne mlékárna vyrábět zhruba 10 milionů litrů tohoto ekologického paliva. Mlékárna vyvinula vlastní postup výroby biolihu. Tzv. melasa vznikající při výrobě sýrů, která byla až dosud likvidována, protože neměla využití, se nyní bude dále zpracovávat. Přidáním kvasinek k tomuto vedlejšímu produktu dojde k fermentaci na alkohol. V destilační fázi je posléze oddělena voda a minerály. Konečným produktem je téměř stoprocentní biolíh (99,8 %). Ten je možné bez dalšího zpracování použít jako pohonnou hmotu.

V následujících měsících začnou stavební práce na nové továrně v saském Leppersdorfu. Firma do továrny investuje 20 milionů eur. První litry bioetanolu by měly být vyrobeny ještě v tomto roce, přičemž od příštího roku již bude továrna v plném provozu. Největším problémem je energeticky náročný proces zpracování syrovátek. Na druhou stranu odpadne náročná likvidace biomasy.

Dan Vořechovský
Diskuze (12)
4. 4. 2007 23:20
líh, plyn, elektřina, vodík...
... každej by chtěl něco... já su osobně taky pro biolíh... Ale všem musí bejt jasný, že žádná z těchto "energií" nedokáže pokrýt vešekerou současnou spotřebu ropy, důležitý je, aby se rozvíjeli všechny, a všechny byly řádně podporovány politiky a automobilkami, což se bohužel ve větší míře bohužel prakticky nikde neděje ;-\ :-( :'-( :-O (krom Švédska :yes: ) jinak si ropa pro naše milované veterány a ostatní důležitý chemicý průmysl nezachováme...
4. 4. 2007 17:29
Re: z dotovaných produktů se to vyrábí
Biolíh je věc velmi brzy vyčerpatelná, takže já bych radši do auta tu baterii.
Avatar - SpiderJ
4. 4. 2007 08:46
EKO BIO LIGHT
...a budou vyrábět taky light palivo? a s musli? >:-[] jinak dobrý nápad :yes: ethanol je mi tedy rozhodně bližší, než zemní plyn, nebo elektrický pohon ;-)