Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Morgan LifeCar: plnou parou vpřed

Aleš Jungmann
Diskuze (2)
Z výfukového potrubí připravovaného Morganu LifeCar se žádné škodliviny nepovalí – jen čistá pára.

Automobilka Morgan si na březnový ženevský autosalon chystá přelomový model. Jmenovat se bude LifeCar a jeho krédo zní „i automobil s nulovými emisemi může být zábava řídit“.

Ano, čtete správně – nulové emise. Morgan spojil své síly se společnostmi Oscar Automotive, Cranfield University, QinetiQ, Linde AG a věhlasnou univerzitou v Oxfordu. Výsledkem je vůz, o jehož pohon se budou starat palivové vodíkové články. Z výfuku pak bude vystupovat jen čistá pára. Automobil má technicky vycházet z Morganu Aero 8, ale místo vidlicového osmiválce BMW se pod futuristickým kabátem usadí pohonná jednotka z palivových článků firmy QinetiQ s překvapivě nízkým výkonem 24 kW. Elektrická energie bude pohánět čtveřici elektromotorů, umístěných v kolech. Počítá se také se zásadní redukcí hmotnosti, využíváním rekuperace kinetické energie a její akumulace ve vysokovýkonných kondenzátorech. Energie nashromážděná v kondenzátorech pak bude k dispozici pro okamžitou akceleraci. Morgan zatím neuvádí žádné další podrobnosti, kromě toho že LifeCar bude postaven na základě modelu Aero Eight, takže nám zbývá než prohlédnout si fotografie.

Relativně nízký výkon palivových článků má sloužit pouze pro udržování již dosažené cestovní rychlosti. Menší rozměry tak usnadní realizaci prvního prototypu, který je naplánován na rok 2008. Rozpočet projektu počítá s náklady 1,9 milionu liber.

Morgan hrdě hlásá, že jeho nový model bude vypadat naprosto odlišně od současných hybridních vozů. Zároveň použití palivových článků, získávajících elektrickou energii elektrochemicky z vodíku v nádržích a vzdušného kyslíku, prý bude znamenat zcela jiný pohled na konstrukci automobilu.

Aleš Jungmann
Diskuze (2)