Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motul přišel se speciálními oleji pro klasiky, zaujmou už balením

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Francouzský výrobce maziv představil speciální řadu motorových Classic Line, která je určena speciálně pro letité klasiky z minulého století.

Společnost Motul, známý francouzský výrobce motorových i průmyslových maziv, nedávno představila speciální řadu motorových olejů, určených pro starší vozy, klasiky i veterány. Oleje řady Motul Classic Line sice zaujmou hned na první pohled svým retro-stylizovaným balením, důležitý je však především obsah, který byl optimalizován pro starší vozy.

Podle výrobce by nová řada olejů měla obsahovat aditiva jako ZDDP (dialkyldithiofosforečnan zinečnatý) nebo molybden. Díky nim by měly oleje snižovat tření v motoru a přispívat k lepším výkonům.

Základní syntetické oleje a upravené detergenty v každé receptuře olejů Classic Line by navíc měly být vhodné pro kovy a materiály těsnění, které jsou charakteristické pro dobu výroby vozidel. Pokročilá aditiva pak zajišťují, že všechny oleje Motul Classic Line splňují nebo dokonce převyšují standardy API pro každou éru.

Díky specifické receptuře by navíc měly oleje nabídnout skvělé mazání již za studena, takže ochrání motory před opotřebením během startů. Oleje by také měly vytvářet dlouhotrvající ochrannou vrstvu, díky které budou motory chráněny i během startů po delší odstávce. A to je v případě veteránů poměrně časté.

Jak už jste možná z galerie i výše zmíněných řádků pochopili, oleje jsou rozděleny především podle jednotlivých desetiletí. Například Modern Classic Eighties (tedy „Osmdesátky“) je olej 10W40, optimalizovaný pro motory s přeplňováním. Modern Classic Nineties („Devadesátky“) je pak olej 10W30 optimalizovaný pro modernější vysokootáčkové motory s novějšími rozvody.

Video se připravuje ...

V nabídce je také speciální olej 2100 Classic 15W50, což by měla být upravená receptura dříve legendárního oleje 2100. V nové verzi by pak olej měl být určen pro přeplňované i atmosférické motory s plochými zdvihátky, používané zejména v sedmdesátých letech.

Motul ovšem neopomíná ani klasiky z padesátých let. Pro ty je určen olej Classic 20W50, který najde využití především u tzv. muscle cars, hot-rodů a podobných strojů. Pro stroje vyrobený před padesátými lety pak Motul nabízí oleje Classic SAE30 nebo SAE50.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
14. 5. 2021 10:36
Tyhle retro plechové balení
nabízí pro veterány řada firem, některé sou ovšem těžce předražené
Avatar - SKAY
14. 5. 2021 10:29
Plech
Dekorace do garáže :-) :yes: