Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Muzeum starých strojů a technologií Žamberk: Výprava do století páry

Jiří Baborský
Diskuze (0)
Ve východočeském Žamberku shromáždila parta nadšenců unikátní sbírku parních strojů a vozidel, nechybějí ani exponáty vonící benzinem.

V posledním letošním průvodci po zajímavých českých muzeích vám představíme v mnohém netradiční projekt párou fascinovaných mladých lidí. Ve stylovém areálu bývalé textilní továrny v Žamberku shromáždili fantastickou sbírku přibližně 140 různorodých exponátů, které vlastními silami a prostředky shánějí, opravují, renovují a následně provozují.

V žilách jim syčí pára, jež pohání i stroje z předminulého a minulého století, které pamatují samotné počátky automobilismu. V jejich čele funí vzácná nákladní Škoda-Sentinel, jedna ze dvou dochovaných na našem území.

Cílem teprve čtyřletého projektu je sestavení sbírky napříč celou historií motorismu – počínaje replikou parovozu Josefa Božka a konče relativně moderními youngtimery. V ideálním případě by měla mít v kolekci zastoupení každá dekáda. Už teď se ale můžete těšit na hezkou skupinku veteránů včetně expozice motocyklů, přibudou ještě traktory.

Značnou část výstavy představují obrovské parní lokomobily a kompaktnější stabilní motory, kdysi používané pro pohon zemědělských a jiných zařízení, jako jsou cirkulárky, čerpadla, mlátičky a podobně. Takových zařízení najdete po areálu víc než stovku. Za rohem odstavená parní lokomotiva, parník uprostřed renovačního procesu a unikátní kolekce parních válců pak dokonale dotvářejí atmosféru let dávno minulých. Protože hlavní náplní muzea je renovační činnost, nefunguje zde (alespoň zatím) běžné návštěvní schéma s pokladnou a otevírací dobou. Jednoduše zavoláte a individuálně si domluvíte prohlídku. Ale klidně i svezení či pronájem…

Den otevřených dveří 13. září 2014

Tradiční akce proběhne ve velkém stylu. Návštěvníci žamberského Muzea starých strojů uvidí v provozu čtyři parní lokomobily zapřažené do dobových statkářských zařízení, ke svezení budou připraveny parní válce, osobní parovůz i nákladní sentinel. Na kolejích se premiérově představí replika parní lokomotivy.

Kdy, kde a za kolik?

Žamberk leží na okraji Orlických hor, kousek od polských hranic. Pro představu: cesta z Hradce Králové sem trvá hodinu a měří zrhuba 60 km. Vzhledem k poloze muzea lze jeho návštěvu zařadit do programu dovolené v „orličkách“ nebo jako zpestření cesty tam či zpět.

Otevírací doba: po telefonické dohodě (tel.: 603 188 664, 603 142 796, 724 107 748)

Adresa: Muzeum starých strojů a technologií, Tovární 506, Žamberk

Vstupné: Zdarma

Jiří Baborský
Diskuze (0)