Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na pařížské výstavě Rétromobile se objeví i čtyři historické Škodovky

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)
Tuzemská automobilka Škoda vystaví své exponáty na pařížské výstavě veteránů Rétromobile. Nebude chybět kupříkladu populární kupé 110 R ani unikátní závodní vůz Škoda Supersport typ 966.

Rétromobile v Paříži je jedna z nejvýznamnějších světových výstav historických automobilů. Letos se na ní objeví hned pět automobilů Škoda, přičemž jakožto vize budoucnosti se bude prezentovat nedávná studie Vision C, která doplní zbývající čtyři historická vozidla české značky.

Magnetem stánku mladoboleslavského výrobce má být pečlivě zrenovovaný závodní vůz Škoda Supersport typ 966 z roku 1950. Automobil s karoserií doutníkového tvaru patří muzeu Škody od roku 2007 a teprve vloni bylo dokončeno jeho navrácení do původního stavu. Závoďák s doutníkovou karoserií byl svého času nejrychlejším českým strojem, přičemž jel rychlostí až 197,7 km/h.

Zcela jistě bude zraky návštěvníků přitahovat také replika vůbec prvního vozu z Mladé Boleslavi, Laurin & Klement Voiturette A z roku 1905. Automobil je poháněn litrovým dvouválcem o výkonu 7 koní, což stačilo k maximální rychlosti asi 40 km/h.

Elegantní karoserií boduje model Škoda Popular Monte Carlo, další z vystavovaných vozů. Ikona aerodynamického designu z roku 1937 má i závodní minulost, na rallye Monte Carlo dosáhla posádka Pohl/Hausman dobrých výsledků. Vůz má za sebou také vítězství v soutěži elegance Schloss Bensberg Classic 2012 v kategorii Rallye.

Posledním výstavním exemplářem je Škoda 110 R Coupé, v minulosti velmi populární domácí vůz, který se v Kvasinách vyráběl v rozmezí let 1970 až 1980. Tento automobil má poslední dobou velký potenciál pro sběratele. Čtyřicátý ročník výstavy Rétromobile začíná ve francouzské metropoli právě dnes a potrvá jen do osmého února.

Ondřej Chamilla
Diskuze (0)