Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Mercedes-Benz Actros přichází na český trh

Petr Bambas
Diskuze (0)
Do České republiky dorazila v březnu nová generace vozidel Mercedes-Benz Actros, kterou německý DaimlerChrysler poprvé představil na veletrhu v Hannoveru loni v září...

Do České republiky dorazila v březnu nová generace vozidel Mercedes-Benz Actros, kterou německý DaimlerChrysler poprvé představil na veletrhu v Hannoveru loni v září. Nové modely typové řady 1832 až 4158 nahradí dosavadní tahače návěsů Actros, které jsou v prodeji už od roku 1996.

U nového modelu se konstruktéři snažili vytvořit pro posádku optimální pracovní podmínky, připomínky a podněty řidičů ke starým modelům se totiž staly důležitým podkladem pro práci konstruktérů. Kokpit s nově řešeným informačním systémem a novým uspořádáním ovládacích prvků řidiče je navíc možné přizpůsobit provozu konkrétního vozidla. Prostor pro spolujezdce může být vybaven i multifunkčním sedadlem se zlepšeným ovládáním opěradla i sedáku.

Vozidla Actros nové generace jsou vybavena novými lůžky - v dolní části standardním s pružnou matrací, nahoře komfortním lůžkem s podpěrným lamelovým roštem a matrací z prodyšného pěnového materiálu o rozměrech 80 x 202 cm. Zajímavostí je, že ve srovnání s předchozí řadou má nový Actros dvakrát tolik různých schránek, poliček a přihrádek.

Naprostou novinkou Actrosu jsou, na přání zákazníků dodávané, široké pneumatiky na zadní hnací nápravě. Podle odborníků snesou stejné zatížení jako pneumatiky používané při dvojmontáži kol, jsou však výrazně lehčí, mají menší valivý odpor a přispívají tak ke snížení spotřeby pohonných hmot.

Nová generace modelů Actros nabízí od tahačů návěsů přes valníky a sklápěče až po podvozky určené pro různé speciální nástavby a základní nabídka obsahuje 6 verzí kabin a 12 různých rozvorů. Výrobce se tak může pochlubit, že dává zákazníkům na výběr až 530 jednotlivých variant vozidla.

Pohon Actrosů zajišťují šestiválce OM 501 LA, které DaimlerChrysler dodává v pěti výkonových řadách - od 235 do 335 kW a k dispozici jsou i tři osmiválce o výkonu 370 - 425 kW.

Petr Bambas
Diskuze (0)