Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První statické dojmy: Hyundai Grand Santa Fe aneb nástupce ix55 se slavným jménem (+ video)

David Bureš
Diskuze (21)
Santa Fe je mezi zákazníky oblíbeným autem. Marketingové oddělení tak rozhodlo o tom, že nástupce ix55 dostane toto označení s přídomkem Grand.

Aktuální Hyundai Santa Fe se také na starém kontinentu bude prodávat ve dvou verzích. Základní Santa Fe doplní větší Grand Santa Fe, který v nabídce značky nahradí nynější ix55.

Použití stejného jména je dáno i tím, že jsou si oba automobily velice podobné. Rozdíly se však najdou, a to i na přídi, která je na první pohled stejná. Jiná je mohutná, šestiúhelníková maska chladiče i tvar mlhových světlometů.

Jiné detaily znamenají, že základní verze je laděna sportovně, zatímco Grand Santa Fe dává najevo, že je praktickým vozidlem pro velkou rodinu. Tento rozdíl je výrazně vidět na boku karoserie – dolní linka prosklení stoupá u Santa Fe směrem vzad dynamicky vzhůru, zatímco u Grand Santa Fe je takřka vodorovná.

Jiný tvar bočního prosklení znamená, že se pasažéři uvnitř Grand Santa Fe necítí tolik stísněně. Třetí řada sedadel je však spíše nouzová, ani děti si tu příliš pohodlí neužijí. Sedák leží jen 20 centimetrů nad podlahou, a tak se tu nesedí příliš pohodlně. Nechybí tu však výdechy klimatizace a její ovládání nebo držák na pití a odkládací prostory po stranách kabiny.

Při sedmimístném uspořádání je zavazadelník Grand Santa Fe dlouhý 36 centimetrů. Po sklopení třetí řady sedadel pomocí poutka se zavazadlový prostor prodlouží na 111 centimetrů. Druhá řada sedadel je posuvná, při jejím posunutí zcela vpřed je kufr dlouhý 136 centimetrů.

Hyundai klade důraz na to, že vyrábí kvalitní vozy, což je uvnitř Grand Santa Fe jasně patrné. Plastové díly v horní části palubní desky jsou precizně sesazené a mají měkčený povrch.

Hyundai Santa Fe – srovnání rozměrů
ModelSanta FeGrand Santa Fe
Délka [mm]4.6904.915
Šířka [mm]1.8801.885
Výška [mm]1.6751.685
Rozvor [mm]2.7002.800

Grand Santa Fe je proti běžné verzi o 225 milimetrů delší, o pět milimetrů širší a o 10 mm vyšší. Rozvor byl prodloužen o 100 milimetrů.

Hyundai Grand Santa Fe bude na evropském trhu nabízeno s jediným agregátem, kterým bude turbodiesel 2,2 R VGT o výkonu 145 kW. Motor bude spolupracovat se šestistupňovou automatickou převodovkou.

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (21)
Avatar - chetoos
8. 3. 2013 10:59
Paráda
Nové Santa fe, se muže rovnat i s takovou Audi Q5, BMW X5 či Volvo XC60. Jeho materiály jsou na špičkové úrovni. Moderní technologie, úžasný desing, přesný automat a výborný motor se špičkovými jízdními vlastnostmi. Grand Santa Fe nahradí stávající IX55, což považuji za velice dobrý počin, neboť je již IX55 zastaralá a jeho cena určitě neodpovídá kvalitě materiálů, jízdními vlastnostmi či tecnologiemi. Určitě se nejedná o špatný vůz ,ale za tu cenu je to prostě moc. Grand bude prodejní trhák a podnikatelé budou mít moderní a prémiový automobil.
Avatar - idam.i
6. 3. 2013 22:04
Re: Interier slušný
Pokial sa ti cestujúci dotýkajú kolenami predných sedačiek,tak si radšej kúp väčšie auto. ;-)
Avatar - Choochoo
6. 3. 2013 22:00
Re: Tak tohle je...
No kazdemu se libi neco jineho, na me to pusobi moc dodavkoidne ;-)
Obe verze jsou ale povedene :yes:
Avatar - KANKUNEN
6. 3. 2013 19:45
Re: Interier slušný
Já mám auta bz plastu a látka jde setřít bez problémů vlhkým hadrem a dotyk kolenem je příjemnější.
Avatar - 3_diamanty
6. 3. 2013 19:36
Re: Dobré Hjondé
suhlas.... ako celok velmi pekne elegantne a podarene SUV ... az som prekvapeny ze tieto zadne jednoduchsie partie v dlhsej verzii sa mi pacia viac ako tie dravejsie zadne partie pri kratkej verzii... jednoducho v tejto triede uz musi byt ista konzervartivnost a elegancia a grand santa fe neponechalo nic na nahodu... to auto je trefa... :yes: