Půjčka může udělat koupi auta dostupnější. Je ale potřeba vědět, jak ji vybírat

Komerční prezentace

Koupě nového nebo ojetého automobilu je pro řadu lidí významným životním milníkem. Pro většinu jednotlivců i domácností je ale zároveň také hlubokým zářezem do rozpočtu. Jak tuto situaci řešit?

 V zásadě existují čtyři způsoby financování nového vozu – jeho koupě za hotové, což si ale nemůže dovolit jen tak někdo, pořízení na operativní nebo klasický leasing a financování koupě vozu prostřednictvím spotřebitelské půjčky na auto. Pokud se rozhodnete pro poslední zmíněnou variantu, měli byste vědět, jak takovou půjčku vybrat a co od ní můžete čekat.

Auto má přes 80 % domácností

Podle průzkumů společnosti Profi Credit má osobní automobil 83 % tuzemských domácností. Celých 30 % z nich ale jeho pořízení financovalo prostřednictvím půjčky. Počet registrovaných osobních automobilů se odhaduje na necelých 6.000.000 kusů. Nutno podotknout, že toto číslo rok od roku stoupá. Podle České leasingové a finanční asociace (ČLFA) patří mezi dva nejčastější způsoby financování koupě nového či ojetého vozu klasická spotřebitelská půjčka nebo finanční leasing. A právě půjčkám na auto budou věnovány následující řádky. Co byste o nich měli vědět?

Půjčky je potřeba vzájemně porovnat

Na auto vám dnes půjčí kde kdo. Drtivá většina poskytovatelů spotřebitelských půjček totiž nabízí půjčky bez uvedení účelu. Je tak jen na vás, jak s vypůjčenými prostředky naložíte. Protože je ale společností, které tyto půjčky nabízí, velké množství, je občas složité se mezi nimi bezpečně zorientovat. Naštěstí existují nezávislé srovnávače a kalkulačky, díky kterým zjistíte, která společnost nabízí nejnižší úrok nebo vám půjčí největší objem finančních prostředků.

Úrok není všechno

A když jsme zmínili úrok, musíme doplnit také skutečnost, že není jediným parametrem, na základě kterého byste měli vhodnou půjčku na auto vybírat. Mnohem lepší vypovídací schopnosthodnota RPSN, která říká, kolik za půjčku ve finále zaplatíte. Zohledňují se v ní totiž nejen úroky, ale také případné poplatky (například za vedení úvěru, předčasné splacení apod.) nebo pojištění (třeba schopnosti splácet).

Maximum informací je základ

Ještě před tím, než odešlete žádost o půjčku, zjistěte si o jejím poskytovateli maximum možných informací. Spoustu z nich se dozvíte v nejrůznějších internetových fórech a diskuzích, kde se se svými zkušenostmi svěřují skuteční lidé a klienti zmíněných společností. Pokud se k vybrané společnosti váže více negativních referencí, raději se poohlédněte po jiné. Myslete totiž na to, že půjčka je dobrý sluha, ale špatný pán.

Čtěte důkladně smlouvy

Co je psáno, to je dáno a neznalost zákona neomlouvá. To jsou dvě základní pravidla, kterých byste se měli držet. Proto čtěte důkladně jak samotnou smlouvu, která se půjčky týká, tak i případné obchodní podmínky. Pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat, nebo si dokument vyžádejte k domácímu pročtení. Jestliže na vás společnost tlačí s podpisem smlouvy, je na místě uvažovat o její důvěryhodnosti. 

Problémy řešte včas


Výběr a sjednání půjčky máte úspěšně za sebou. Dalo by se říct, že teď už vás čekají jen samá pozitiva. Ale pozor. Pokud si nebudete hlídat splatnost půjčky, můžete se dostat do pěkných potíží. Ideální je, když si v rámci internetového bankovnictví nastavíte trvalý příkaz, prostřednictvím kterého budete pravidelně hradit měsíční splátky. Pokud se během splácení dostanete do potíží, rozhodně tuto situaci neignorujte a začněte ji aktivně řešit. Domluvte se s věřitelem na odkladu splátek nebo novém splátkovém kalendáři. Pokud máte více půjček, je na místě přemýšlet o refinancování nebo konsolidaci.

Komerční prezentace
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly