Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

RCR Monoposto je poctou klasickým formulím (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na první pohled působí RCR Monoposto dojmem, že je pečlivě udržovaným veteránem z bohatýrských padesátých let ve Formuli 1, ale ve skutečnosti je to mladík.

Za vznikem stroje pojmenovaného RCR Monoposto stojí Race Car Replicas z Fraseru v severoamerickém Michiganu, která se specializuje na výrobu replik slavných závodních strojů. V její nabídce mimo jiné figurují Porsche 917, Ferrari P4, Lola T-70 a Ford GT40 v několika verzích včetně dlouhého provedení Mk.IV. Jeden z GT40 od RCR si zahrál i v páté epizodě Rychle a Zběsile, kde byl rozebrán do posledního šroubku.

Novinka v podobě RCR Monoposto opouští u Race Car Replicas očividně oblíbené téma vytrvalostních speciálů přelomu šedesátých a sedmdesátých let a jejími vzory jsou formulové vozy druhé poloviny let padesátých. Svými tvary, plexisklovým krytem sání a červeným lakem tento monopost vyvolává z paměti vzpomínky na Ferrari 246 F1 z roku 1958.

V přídi stroje o hmotnosti okolo 545 kg ovšem není umístěn slavný šestiválec Dino, ale své místo zde našel motocyklový kapalinou chlazený vidlicový čtyřválec severoamerické značky Motus, který z objemu 1,65 litru poskytuje výkon 132 kW (180 k) při 8200 min-1 a točivý moment 170 N.m při 5000 min-1.

S motocyklovým motorem je spojena pětistupňová manuální převodovka Tremec a lehký monopost bez jakýchkoliv elektronických pomocníků nabízí podle svých tvůrců skutečně nevšední jízdní zážitky, i když konkrétní data, vztahující se k jeho výkonům prozatím zveřejněna nebyla.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)