Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Riversimple Rasa: Vodíková novinka odhalena (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Po první ochutnávce zveřejněné jen před několika dny se nyní britský Riversimple Rasa představuje v celé své kráse.

Riversimple Rasa je dílem stejnojmenné britské společnosti, která se zaměřila na vývoj lehkého dvoumístného automobilu s palivovými články, který má být nabízen za velmi příznivé ceny. Posledním výsledkem jejich vývoje je právě plně funkční prototyp Rasa.

Sportovním vozům se přibližuje hlavně svou konstrukcí, jejímž základem je pevný a lehký monokok z uhlíkových vláken, který doplňují hliníkové pomocné rámy. V zádi vozu je uložena nádrž na vodík, zatímco palivové články jsou v prostoru mezi interiérem a zadní nápravou.

K pohonu dvoumístného vozu s pohotovostní hmotností 580 kg slouží čtyři elektromotory umístěné v kolech, jimž potřebnou energii poskytují palivové články o výkonu 8,5 kW. Bližší informace k pohonnému systému společnost prozatím neuvádí.

Riversimple ovšem zmiňuje jízdní výkony své novinky. Ty mají narozdíl od konstrukce vozu ke sportovním vozům velmi daleko. Vše je zaměřeno na ekonomický provoz. Rasa proto dosahuje maximální rychlosti jen 96 km/h, ale na 1,5 kg vodíku má ujet až 483 km, což představuje ekvivalent ke spotřebě 0,94 l benzinu na 100 km.

Na této spotřebě se vedle nízké hmotnosti pozitivně podílí propracovaná aerodynamika vozu. Pod liniemi prototypu je podepsán Christopher Reitz, který v posledních třiadvaceti letech pracoval pro automobilky Volkswagen, Audi, Nissan, Fiat a Alfa Romeo, ale na konečném vzhledu se podíleli i specialisté ze světa Formule 1 a leteckého průmyslu.

Rasa má vedle palivových článků i superkapacitory, do nichž míří více než 50 % kinetické energie proměněné v elektřinu během brzdění. Společnost Riversimple pak vyzdvihuje i skutečnost, že celý pohonný systém má jen 18 pohyblivých částí.

Dvoumístné kupé se vzhůru a vpřed výklopnými dveřmi ve stylu Ferrari Enzo je prozatím jen předsériovým prototypem, ale má vzniknout celkem dvacet podobných exemplářů, které bude Riversimple testovat v běžném provozu a zapůjčí je v rámci získávání dalších poznatků z jejich používání i vybraným lidem ve Velké Británii.

Pokud půjde vše podle plánu, máme se v roce 2018 dočkat sériového provedení, jehož prodej má probíhat spíše jistou formou pronájmu, kdy má pravidelný poplatek společnosti Riversimple zajistit prakticky všechny služby od servisu přes pojištění až po náklady na palivo.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - Dylan McKay
19. 2. 2016 09:02
Re: o tohle
Příští týden ho dávají v Happy Mealu! ;-)
19. 2. 2016 08:41
o tohle
bude zcela jiste zajem tak obrovskej, ze pro nestihani uspokojeni objednavek to cele zkrachuje :-! takoveto super auto je totiz snem snad kazdeho ridice

ja se tesim az to na me vyskoci z kindervajicka >:D
19. 2. 2016 08:22
Re: a zase ti britští člověci...
To už i takový messerschmitt byl daleko hezčí.
Avatar - Dylan McKay
19. 2. 2016 07:40
Mno
Miluju sice pokrok a nevšední design, ale tohle ne. :-|
Taková ta auta "pouze do města" postrádají smysl, protože jejich majitel bude zcela jistě vlastnit ještě další auto.
Avatar - Barry Lyndon
18. 2. 2016 17:21
a zase ti britští člověci...
... ze snahy vyrobit malý a lehký "tatraplán" jim nakonec vyšel spíše takový mrzáček hadraplán...