Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Saleen S7 začíná být podobně nesmrtelný jako Pagani Zonda

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Saleen S7, který patřil mezi hvězdy vytrvalostních závodů prvního desetiletí jednadvacátého století, se má opět vrátit na scénu a tentokrát s výkonem kolem 1500 koní.

Značka Saleen je od svého zrodu, k němuž došlo v první polovině osmdesátých let dvacátého století prakticky nerozlučně spojena s úpravami vozů Ford Mustang, ale v minulosti nabídla i ostřejší Chevrolet Camaro, Dodge Challenger a také upravené elektromobily Tesla. V současné nabídce této značky figuruje dvoumístné kupé Saleen S1 s přeplňovaným čtyřválcem před zadní nápravou a pak samozřejmě modely, jimž za základ slouží Ford Mustang a Ford F-150.

Mezi zásadní modely v historii značky Saleen ovšem patří i v letech 2000 až 2009 nabízené její vlastní supersporty S7 a S7 Twin Turbo a také S7-R pro vytrvalostní závody. Podobně jako Pagani Zonda se Saleen S7 nemůže odebrat na odpočinek a neustále se vrací. Naposledy byl oživen v roce 2017 prostřednictvím limitované edice sedmi exemplářů S7 LM.

Na model S7 přitom mělo navázat nové supersportovní kupé Saleen S5S Raptor, které se jako koncept představilo v roce 2008. Jeho produkce se měla rozběhnout do roku 2010, ale nakonec zůstal tento model jen prototypem. Saleen S7 se naopak opět připravuje na svůj návrat na trh a má být výkonnější a rychlejší než kdykoliv předtím.

První informace o novém provedení supersportu Saleen S7 zveřejnil prostřednictvím svého účtu na Twitteru německý automobilový novinář Greg Kable, když sdílel snímky z prezentace Jiangsu Secco Automobile Technology Corporation, hlavního partnera společnosti Saleen v Číně.

Saleen S7 má ve své nejnovější podobě disponovat nejvyšším výkonem 1104 kW (1500 k) a točivým momentem 1800 N.m. Tyto hodnoty mají umožnit akceleraci z 0 na 100 km/h za pouhých 2,2 s a dosažení maximální rychlosti 480 km/h. Nejnovější reinkarnace modelu S7 má ve všech ohledem překonávat jeho prozatím poslední provedení z roku 2017, jehož dvojicí turbodmychadel přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 7,0 l disponoval výkonem 957 kW (1300 k). Samotná značka Saleen se k návratu modelu S7 prozatím nevyjadřuje.

Zdroj: MotorAuthority/Greg Kable

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
24. 7. 2019 09:51
S7 je legenda
je dobře že se vrací. Traduje se, že 2 kousky má v garážích i Kim z KLDR :-)