Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Šéf Lotusu: Naše další nové auto bude patrně SUV

David Bureš
Diskuze (14)
Případný SUV z dílny Lotusu bude postaveno v duchu tradičních hodnot zakladatele značky Colina Chapmana.

Je stále pravděpodobnější, že Lotus bude nabízet SUV. O možné výrobě takového automobilu se hovoří již od loňského příchodu nového šéfa značky Jaena-Marca Galese. Ten se o možném SUV rozhovořil v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Gales uvedl, že příštím zcela novým Lotusem bude pravděpodobně kategorie SUV. Nebude však typickým SUV, ale spíše čtyřdveřovým crossoverem. Takové auto Lotus prezentoval již v roce 2006, v podobě konceptu APX. Zatím posledním zcela novým vozem Lotusu je Evora, prvně prezentovaná v roce 2008. Letos v Ženevě se představuje její nová verze Evora 400.

Případné SUV ale nebude těžkotonážním autem, ale modelem v duchu hodnot zakladatele Lotusu Colina Chapmana. „Udělali bychom SUV, které je velice lehké, na trati velice rychlé a které má vynikající ovladatelnost,“ tvrdí Gales.

Vedle SUV je řešením také stavba čtyřdveřového sportovního auta, šéf Lotusu je ale nakloněn spíše myšlence SUV, protože takovéto vozy jsou mezi zákazníky oblíbenější. Správní rada o investicích do výroby nového modelu (ať už čtyřdveřového sportovního auta nebo SUV) patrně rozhodne ještě letos.

Lotus dosud trápí finanční problémy, což má případná výroba SUV změnit – automobilka by se díky němu měla dostat do černých čísel. Jen v loňském fiskálním roce činila ztráta Lotusu 71 milionů liber (2,7 miliardy korun). Kvůli dlouholeté ztrátě se v minulosti spekulovalo o tom, že majitel Lotusu, malajská automobilka

Proton, britského výrobce sporťáku prodá. Tyto spekulace však v poslední době utichly.

Lotus chce být ziskový již ve fiskálním roku 2016-2017, kdy chce prodávat 3.500 aut ročně. V aktuálním fiskálním roce (který skončí 31. března) Lotus dodá zákazníkům asi 2.000 aut. Finanční stabilitě má vedle zvýšení prodejů pomoci větší spolupráce s mateřským Protonem.

David Bureš
Diskuze (14)
Avatar - effa
7. 3. 2015 11:01
APRÍL?
ježíši to to uteklo,on už je dubenec >:D
7. 3. 2015 08:52
Re: ko
a ten predok ako od Dacie :-)
Avatar - praděda7
6. 3. 2015 22:06
Lotus ziskový v roce 2016-2017...?
nevím co chtějí získat, libry to asi nebudou...spíš další úvěr... :-!
6. 3. 2015 21:52
Re: ko
Když na to koukám, vidím další model Ssangyong...
6. 3. 2015 21:15
Re: ko
Souhlasím a také dávám jeden. První pozitivní. Tedy pro Péťu.