Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovinsko: Se známkou - S jedinou velkou chybou

Matouš Jelínek
Diskuze (2)
Nejrychlejší trasa k moři vede přes slovinskou dálnici. Co za vysokou cenu nabídne?

Nejsevernější země bývalé Jugoslávie to má těžké – zatímco na chorvatské pobřeží se valí miliony turistů, její krajinou jen projedou. Samozřejmě aniž by utrousili euro. Ostatně kdyby přes celé území vedla dálnice, projeli byste stát ze severu na jih ani ne za hodinu. Jenže není – zatím vede od hranic pouze pětapadesátikilometrový úsek za Ptuj. Ale pěkně popořadě.

Bez potíží

Jak už bylo napsáno snad tisíckrát, slovinská známka stojí patnáct eur – tedy čtyři stovky. A to na sedm dní – buď si koupíte cestou na dovolenou

dvě, nebo můžete rovnou zakoupit třicetidenní kupon za shodnou cenu. Pokud peníze tolik neřešíte, možná vás bude zajímat více to, že známku zcela bez potíží pořídíte už na hranicích. Nijak se zde nebrání ani platbě kartou, což je jen tak mimochodem třeba v okolí české čáry nepřekonatelný problém.

Jinak není slovinské dálnici moc co vytýkat. Značení je bezchybné, stejně tak povrch. Kousek za rakouskou hranicí se sice silnice opravuje, jenže omezení by mělo být do konce června pryč – dovolenkářů se tak nedotkne.

Otázka priorit

Jedinou a zásadní chybou tedy zůstává cena. Vždyť se platí za úsek, který má jen lehce přes padesát kilometrů! Až povede A4 až k chorvatské hranici, pak bude volba jasná. Zatím nás slovinské dálnice zcela nepřesvědčily. Na druhou stranu během dovolené člověk často utratí oněch osm stovek bez mrknutí oka. A přínos dálnice z pohledu bezpečnosti, komfortu i rychlosti je neoddiskutovatelný.

Levněji než loni

Na kolik vlastně letos vyjde cesta k moři? Díky levnějšímu palivu a nepatrně silnější koruně zaplatíte méně než před rokem. Ceny dálničních poplatků totiž nerostly. Při pětilitrové spotřebě nás trasa dlouhá 960 km vyšla na 2124 korun. Případný poplatek za slovinskou známku, který jsme nezapočítali, by tedy výslednou cenu zvýšil téměř o dvacet procent.

Náklady Praha – Zadar
Palivo Fabia Combi 1.4 TDI
Naměřená spotřeba 5,0 l/100 km
Náklady na palivo 1291 Kč
Náklady na 1 km 1,34
Poplatky
Rakouská dálniční známka 237 Kč
Chorvatské mýto 596 Kč
Poplatky celkem 833 Kč
Náklady celkem 2124 Kč

Nestůj

Slovinská policie nás varuje před rizikem dlouhých kolon. Tvořily se zde i dříve, letos však situaci dále zkomplikuje výstavba dálnice před chorvatskou hranicí i obnovené kontroly na rakousko-slovinském přechodu. Mimochodem kontrolují nejen Rakušané, ale auta v opačném směru i slovinská

policie. Aktuální situaci na dálnicích a dalších důležitých tazích naleznete na stránkách www.promet.si. Jedná se o oficiální portál slovinských dálnic, nabízí dokonce i prognózu dopravy podle data – ve slovinštině a angličtině.

Průjezdní body na chorvatskou hranici
Mikulov – Vídeň – Graz – Maribor – Macelj (hranice)
Poplatky za cestu
Rakouská dálniční známka 240 Kč
Slovinská dálniční známka 400 Kč

Víte, že…

… můžete dostat zpět až 70 % z ceny poškozené pneumatiky? Platí to při koupi pneumatik i kompletních kol u autorizovaného obchodního partnera

Škoda nebo na e-shopu automobilky. Program Pneugarance je zdarma a kryje škody i v případě defektu vzniklého vlastním zaviněním, například najetím na obrubník.

Matouš Jelínek
Diskuze (2)
8. 6. 2016 21:58
Ablock na vas!
"Víte, že…

… můžete dostat zpět až 70 % z ceny...."

Toto uz co je za bordel na tejto stranke? Neoznacena reklama tvariaca sa ako clanok?!
A to si mam vypnut adblock? H*vn* h*vn* zlata rybka... :no:
Avatar - Panamira
6. 6. 2016 15:25
Porad dokola.
Slovinci by se mohli chytit za nos, za 100 km platit 30 eur je zlodejina a pak by nemuseli by resit bezpecnost na okreskach kde dve tretiny cechoturistu projizdi.