Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stockholm na jeden den zakáže automobilovou dopravu

Ondřej Chamilla
Diskuze (31)
Pokud byste chtěli 19. září přijet do Stockholmu, hlavního města Švédska, autem, nepovede se vám to. Právě tento den bude automobilová doprava ve značné části města zakázána.

Automobily se staly každodenní součástí našeho života. Jsou pracovním nástrojem, užitečným pomocníkem a pro mnohé i koníčkem. Provoz vlastního vozu je však stále nákladnější a objevují se mnohá omezení. Ačkoliv nejsou automobily ani zdaleka hlavním znečišťovatelem ovzduší na naší planetě, kvůli lokálním emisím je neradi vidí v mnohých centrech velkých měst.

Hlavním udavačem trendů v této oblasti je švédský Stockholm, který je známý svým čistým ovzduším, ostatně v roce 2010 dostal ocenění Evropské zelené město roku. V rámci letošního Evropského týdne mobility tak město trochu paradoxně zakáže individuální automobilovou dopravu. K tomuto kroku přistupují i jiná města, kupříkladu Lisabon či Budapešť, vždy však pouze v historickém centru. Ve Stockholmu se ale bude zákaz týkat větší části města včetně mostů a starší zástavby, a to na jeden den, 19. září.

„Uzavřením ulic pro automobily chceme dát lidem pohled na to, jak krásně město vypadá s menším provozem. Doufáme, že obyvatelé Stockholmu se tímto inspirují a zvolí alternativní způsoby dopravy,“ nechal se slyšet šéf divize stockholmské dopravy Daniel Helldén.

Pravdou však je, že na rozdíl třeba od Prahy je doprava ve Stockholmu vždy mírná a vzdálenosti, které musí lidé překonat, přece jen kratší. Vjezd do centra je navíc už nyní zpoplatněn.

Ondřej Chamilla
Diskuze (31)
24. 7. 2015 10:29
Re: vikingové
:-) :yes:
23. 7. 2015 20:41
Vzdy ked pocujem slovo Stockholm tak ma napadnu videa...
..ako Getaway in Stockholm https://www.youtube.com/watch?v=B1PqYhSB… ,alebo Ghost rider in the Stockholm https://www.youtube.com/watch?v=3vWU4mB3… >:-[]
Avatar - woody-alien
23. 7. 2015 19:22
Re: sverige
Přesně. To mi fakt nejde na rozum.
Avatar - Enthusiastic.driver
23. 7. 2015 18:41
Re: vikingové
ano a ano, takže už to dále nebudu rozvádět :-)
Avatar - praděda7
23. 7. 2015 14:56
Re: Ty dvě lodi na...
Zakázat lodní dopravu! >:-[]