Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla se stala nejhodnotnější automobilkou v USA, překonala GM

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
Výrobce elektromobilů Tesla Inc. se v pondělí stal nejhodnotnější automobilkou ve Spojených státech, když v tržní kapitalizaci překonal americkou General Motors.

Akcie společnosti uzavřely na novém rekord a tržní kapitalizace Tesly dosáhla 50,887 miliardy dolarů (1,3 bilionu Kč). Tržní kapitalizace GM, která vyrábí mnohem více aut, dosáhla 50,886 miliardy USD, napsala agentura Reuters.

Akcie Tesly posílily v pondělí o 3,26 procenta a uzavřely na rekordní ceně 312,39 dolaru. Společnosti pomohlo příznivé doporučení analytiků. Za poslední měsíc akcie firmy vzrostly o 35 procent, protože investoři sázejí na to, že generální ředitel Elon Musk způsobí revoluci v automobilovém a energetickém průmyslu.

Tržní kapitalizace Tesly nyní odpovídá zhruba 102.000 USD na každé auto, které plánuje vyrobit v roce 2018, nebo 667.000 USD na každé prodané auto v loňském roce. Tržní kapitalizace GM pro srovnání odpovídá zhruba 5000 USD na jedno auto prodané v loňském roce.

Fanoušci Tesly věří, že její hodnota je rozumná na základě dlouhodobých očekávání jejího růstu. Upozorňují rovněž na příležitosti, které vznikly Tesle po loňské akvizici ztrátového výrobce solárních panelů SolarCity a z nového závodu na baterie, jehož cílem je snížit výrobní náklady.

"Dokonce i se všemi riziky si myslíme, že růstoví investoři si nemohou dovolit ignorovat tyto akcie," napsal analytik Piper Jaffray Alexander Pottera v zprávě, ve které rovněž zlepšil hodnocení akcií firmy na "lepší výkon než trh" z "neutrální".

Skeptici se domnívají, že růstové cíle Tesly nejsou reálné a že je rizikové, když překonala GM, Ford a další výrobce s velkými finančními zdroji, kteří zvyšují nabídku vlastních elektrických vozů.

Tesla v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 25.000 vozů. Odbyt se tak meziročně zvýšil o 69 procent, zatímco v předchozím kvartálu o devět procent klesl. Údaje signalizují, že firma je na cestě ke splnění svého plánu pro první pololetí. Firma letos hodlá zahájit výrobu nového vozu Model 3 a do roku 2018 zvýšit výrobu na 500.000 vozů ročně.

Loni Tesla prodala 76.230 vozů a zaostala tak za svým plánem prodat 80.000 vozů. GM loni prodala zhruba deset milionů vozů a Ford 6,7 milionu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
11. 4. 2017 21:41
Re: Nafouknutá bublina
To se mýlíš, protože opravdu rozhoduje stabilita a určitá zavedenost. Lidé pumpují do Tesly peníze, protože nikdo neví reálnou cenu akcií a kde se zastaví. U GM a Fordu toho moc nezískáš. To, že Tesla sice dělá i krom aut něco jiného je dobré, ale to je třeba i u jiných automobilek - Honda, atd. Jinak její byznys je zčásti postaven na dotacích. Jinak klíčový bude model 3, ale podle mne Tesla ještě musí zapracovat hlavně na dílenském zpracování a vozy déle testovat, protože si ho narozdíl od modelu S a X koupí i plebejci, kteří by s ním nemuseli být spokojeni jako majitelé drahých aut.
11. 4. 2017 21:26
Re: Nafouknutá bublina
Takže to kolíše? Už to nejde stále dolu? Pekne si serieš do huby, kámo.
Avatar - Katikakus
11. 4. 2017 17:51
Re: Nejvyssi cas...
[odkaz]
11. 4. 2017 17:27
Re: SOUDRUZI a SOUDRŽKY nejspíš dostanete dodržky :))))
jj
JEDNO VÝUKOVÉ VIDEO PRO VŠECHNY DÍZLPRSATA JAK SE ZLEPŠIT V MATEMATICE ;-) [odkaz] [odkaz] [odkaz]
>:D
>:D >:D
>:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D
>:D >:D >:D >:D >:D >:D :yes:
11. 4. 2017 17:01
Re: Nejvyssi cas...
jestli nejake mas tak ja je od tebe za par babek koupim >:D momentalne jdou nahoru protoze se ocekavaji hned 3 nove produkty cele spolecnosti, jaksi spousta lidi zapomina ze Tesla neni jen automobilka, ale je to i celkem gigant na energistorage, vyrobu energie z obnovitelnych zdroju a take firma ktera vlastni sit "cerpacich" stanic v poctu ktery konkuruje firmam jako ExxonMobil nebo Shell, zadna jina automobilka nema celej retezec produktu jako Tesla, tedy ze na strese muzes mit od nich fotovoltaiku, v garazi jejich uloziste elektriny a cerpat energii na cestach ze site Supercharger a destinationgarger