Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius: Reproduktorový zvuk elektromotoru za příplatek

Ondřej Láník
Diskuze (26)
Po letech, kdy automobilky usilovaly o zkonstruování co nejtišších automobilů, se situace mění. V Japonsku považují úřady tiché elektromobily a hybridy v městském provozu za potenciálně nebezpečné a výrobci musí reagovat.

Toyota oznámila, že v souladu se strategií budovat stále bezpečnější dopravní prostředí, zahájí 30. srpna 2010 prodej palubního zařízení, které bude pomocí zvukového signálu upozorňovat chodce i ostatní účastníky silničního provozu na jízdu tichého vozidla.

Zařízení budou v celém Japonsku nabízet autorizovaní prodejci značky Toyota a distributoři originálních dílů a příslušenství Toyota k dodatečné montáži ve vozech Prius třetí generace s plnohodnotným hybridním pohonem.

Pokud se Prius pohybuje rychlostí přibližně do 25 km/h v režimu elektromobilu, palubní zařízení automaticky produkuje umělý zvuk elektromotoru. Kmitočet zvuku, který má upozorňovat, ale neobtěžovat, se zvyšuje nebo klesá úměrně rychlosti vozidla, a tak pomáhá odhadnout vzdálenost a rychlost pohybu vozu.

Zařízení je koncipováno tak, aby splňovalo nové směrnice japonského Ministerstva zemědělství, infrastruktury a dopravy vydané pro hybridní a další velmi tichá vozidla.

Toyota připravuje i další verze tohoto zařízení pro hybridní vozidla používající zážehový motor a elektromotory, hybridní vozy typu plug-in, elektromobily a vozy s hybridním pohonem na palivové články, které tato automobilka uvede v budoucnosti na trh.

Cena zařízení činí v Japonsku 12.600 jenů (včetně spotřební daně; nezahrnuje cenu instalace a vedlejší poplatky), systém je dostupný zatím pouze pro Prius aktuální generace.

{videoplayer link="http://www.youtube.com/v/3Vy42zphNp4?fs=1&hl=cs_CZ" style="auto"}

Ondřej Láník
Diskuze (26)
25. 8. 2010 23:42
fichtl
Zapomeli jste na legendu nasich silnic Jawa 21 pionyr :-) to by byl teprva ZVUK, zvlast jak se to dusilo do kopce
25. 8. 2010 18:39
Re: Jako bych to slyšel...
takový motor se jen tak nevidí leda u traktrou >:D >:-[] >:-[]
25. 8. 2010 18:20
Re: Jako bych to slyšel...
ta kozenka bola po kupe cierna a po par rokoch siva >:D . Dedo ako spravny kutil kazdy druhy vikend sup pod auto a kontroloval a opravoval. Teraz je smutny pod feliciou nieco opravoval za 10 rokov len 3x :-O
25. 8. 2010 18:17
Re: Jako bych to slyšel...
ale neee s kabelou na streche >:-[] >:-[] . Dedo mal uz 5 stupnovu prevodovku a motor z favorita a par maksich plastov v interiery (oznacenie bolo tusim 120 gls). Nemal ani problem startovat v zime, alebo s horucim motorom (na rozdiel od otcovej 105)....

Pamatam si ako teraz ked sme isli s otcom z hub...na ceste medzi nitrou a seredou obiehal zajazdovu karosu (pirat silnic >:D ) na rovine a ta nam to v prvom stupani vratila >:-[]
Avatar - jazva
25. 8. 2010 15:11
Re: Jako bych to slyšel...
keď ja som ešte kúzlu ebay nepodľahol. A verím,že to až taký vzácny artefakt nebude. možno za 30 rokov, ale teraz ešte nie... ;-)