Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius v roli mobilního generátoru: Energie pro notebooky, lampy i ledničky

David Bureš
Diskuze (1)
Nápad rozšířit Prius o příplatkovou zásuvku vznikl v reakci na březnové zemětřesení v Japonsku.

Toyota bude od příštího roku za příplatek nabízet pro hybridní model Prius zásuvku. Díky tomu bude možné ve voze napájet nejen notebook, ale i ledničku. Toyota zatím zásuvku nabízí jen pro další hybrid, MPV Estima.

Nápad rozšířit Prius o příplatkovou zásuvku vznikl v reakci na březnové zemětřesení v Japonsku. Konstruktéři totiž viděli oběti zemětřesení, jak používají Toyotu Estimu jako zdroj elektrické energie, když byla standardní elektrická síť vyřazena z provozu.

Toyota předvedla Prius se zásuvkou v japonském městě Sendai, které v březnu zasáhlo zemětřesení. Zásuvka je určena pro napětí sítě 100 volt, které je v Japonsku standardem.

Palubní měnič napětí převádí stejnosměrný proud z Ni-MH baterií Priusu na použitelný střídavý proud. Během demonstrace vůz napájel ventilátor, stolní lampu a lednici.

Jakmile je automobil používán jako generátor a energie akumulátorů klesne pod požadovanou úroveň, zapne se spalovací motor Priusu, aby je dobil.

Díky velké baterii poskytuje Prius maximální výkon 1.500 wattů. S plnou nádrží paliva může hybridní Toyota napájet na plný výkon elektrická zařízení po dobu dvou dní.

Příplatkovou zásuvku bude možné do Priusu pořídit od příštího roku, zatím jen v Japonsku. Je to tím, že se automobilka obává různých napětí a odlišných bezpečnostních norem v ostatních státech. V budoucnu si však budou moci Prius se zásuvkou pořídit i zákazníci mimo Japonsko. V následujících letech by měla být zásuvka dostupná i pro ostatní hybridní Toyoty.

V jiných automobilech je možné dobíjet elektrické příslušenství přes zapalovač cigaret. Díky řešení Toyoty si však zákazníci nebudou muset pořizovat speciální redukci.

V minulém roce Toyota představila model Prius Plug-in Hybrid v rámci globálního programu omezeného pronájmu, a dosáhla tak dalšího milníku v otázkách trvale udržitelné mobility. Počátkem příštího roku pak Toyota začne nabízet Prius Plug-in hybrid všem zákazníkům.

Toyota nabídku Priusu rozšíří o MPV Prius v, které bude dostupné i v sedmimístné variantě Prius+. Příští rok se má v nabídce objevit i městský hybrid Prius c, o něco později pak i hybridní Yaris.

David Bureš
Diskuze (1)