Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Prius+: Sedmimístné hybridní MPV

David Bureš
Diskuze (1)
Sedmimístné hybridní MPV se bude prodávat pod označením Prius+.

Ženevský autosalon je místem premiéry Toyoty Prius+, která obohatí modelovou řadu Priusu o sedmimístné hybridní MPV. Prius+ je sedmimístným provedením Priusu v, představeného na lednovém autosalonu v Detroitu.

Prius+ nabízí sedmimístné uspořádání ve třech řadách sedadel. Trojice sedadel v druhé řadě je možné samostatně sklopit, sklopná je i zadní lavice, rozdělená v poměru 50:50.

Sada lithium-iontových bateriích je umístěna pod středovou konzolí mezi předními sedadly, což nijak nenarušuje vnitřní prostor. MPV má být prvním full-hybridní Toyotou bez technologie Plug-in, které bude používat tento druh baterií.

Díky prodloužené linii střechy je součinitel aerodynamického odporu 0,29 (u „pravého“ Priusu je tato hodnota 0,25). Aerodynamice a chlazení motoru pomáhá i rozšířená přední mřížka.

Výchozí Prius v pohání zážehový motor o objemu 1,8 litru a dvojice elektromotorů – kombinovaný výkon v této konfiguraci dosahuje 100 kW. Podle amerických norem dosahuje Prius v kombinované spotřeby v přepočtu 5,9 l/100 km, zatímco Prius má dle stejné metodiky 4,7 l/100 km (v evropském kombinovaném cyklu 3,9 l/100 km). Tyto hodnoty by se u sedmimístné verze měly lišit jen minimálně.

Hybridní pohon funguje v režimech Normal, Power, Eco a plně elektrický EV.

Hybridní MPV se v Evropě začne prodávat v první polovině příštího roku. Prodej Priusu v odstartuje v Japonsku a USA už na konci letošního léta.

Toyota Prius se začala v Japonsku prodávat v roce 1997, do Evropy se dostala až o tři roky později. V současné době Toyota vyrábí už třetí generaci tohoto hybridu. Celosvětové prodeje se blíží 2,1 milionů prodaných kusů. V budoucnu se má modelová rozrůst vedle sedmimístného MPV i o městský hatchback Prius c.

David Bureš
Diskuze (1)
2. 3. 2011 21:10
pěkné
ta boční je silueta je nádherná. dost mi to připomíná nejhezčí kombi toyoty všech dob - caldinu, např: [odkaz] bohužel ta je k mání jen s volantem vpravo.