Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TUM Visio.M: Konkurence pro BMW i3 přímo z Mnichova?

Michal Fokt
Diskuze (1)
V Mnichově nevznikají auta jen s logem BMW, tohle je kreace tamní technické univerzity. Mělo by se jednat o lehký sportovní elektromobil.

Pod svícnem bývá největší tma a zatímco BMW bedlivě sleduje, jakým směrem se vyvíjí elektromobily v Ingolstadtu a Stuttgartu, doslova v sousedství vznikl možný konkurent modelu i3. Vůz s označením Visio.M je dílem odborníků z Technische Universität München (TUM) a elektrického bavoráka svým vzhledem trošku připomíná.

Při vývoji byly kladeny velké nároky na nízkou hmotnost, díky které bylo možné použít relativně slabý elektromotor, aniž by nějak výrazně utrpěla dynamika. Díky karbonu, CFRP a dalším materiálům, jako jsou například polykarbonátová okna, se povedlo váhu auta dostat na 450 kg, nejsou v ní však započítány akumulátory. Kolik váží vůz celkem TUM neuvádí, Li-Ion baterie však mají poměrně skromnou kapacitu 13,5 kWh a energii dodávají 15kW elektromotoru.

I přes skromný výkon dokáže Visio.M jet rychlostí až 120 km/h a jeho jízdní dosah činí až 160 km. Akumulátory lze nabíjet z klasické zásuvky, přičemž plnou kapacitu články získají po 3-4 hodinách. Podle TUM je právě snižování váhy pro elektromobily zásadní, snižuje cenu akumulátorů díky možnosti mít jich v autě menší množství a umožňuje použití lacinějšího, méně výkonného motoru. Současně malá hmotnost prospívá jízdním vlastnostem a Visio.M má být podle svých tvůrců jízdně velmi zábavné. Ostatně také interiér působí dojmem, že se jedná o puristický sportovní vůz... tak někdy z kraje osmdesátých let.

Jedná se pochopitelně pouze o výzkumný projekt, takže se u BMW nemusí bát, že by jim vyrostla o pár bloků dál nebezpečná konkurence. Nakonec se ale může stát, že mnichovská automobilka nějaké know-how TUM využije při dalším vývoji svých aut.

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - PeterLuk
22. 10. 2014 17:45
Konkurencia
Hlavne po diztajnovej stránke >:D >:D >:D Však to vyzerá ako nejaká nepodarená čínska kópia. Chcel by som vidieť niekoho psychicky zdravého kto dá prednosť tomuto pred BMW i3.