Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

USA dělají první kroky k povinnému zavedení mluvících aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (20)
Mluvící auta budou povinná. V USA už od roku 2017.

Americké vládní úřady začaly dělat první kroky k budoucímu povinnému vybavení nových osobních a lehkých užitkových automobilů technologií pro vzájemnou komunikaci. Takzvaná "mluvící auta" se budou moci vzájemně varovat před možným nebezpečím srážky, což by mělo výrazně snížit počet nehod.

Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) oznámil, že začne vypracovávat pravidla pro zavádění této technologie do nových vozů. Podle výzkumné zprávy úřadu by to mohlo nakonec zabránit ročně 592.000 srážkám při odbočování vlevo a přejezdech křižovatek a ušetřit 1083 životů, uvedla agentura AP.

Technologie zvaná V2V umožňuje automobilům na silnicích vyměňovat si prostřednictvím radiového signálu základní údaje o rychlosti, směru a aktuální poloze tempem desetkrát za sekundu. Palubní počítače pak upozorní řidiče na hrozící srážku. Technologie, kterou loni testovali inženýři v Ann Arbor u Detroitu na zhruba 3000 vozech, funguje na vzdálenost až 275 metrů.

S projíždějícími automobily budou pomocí nové technologie moci komunikovat i města a obce, které budou investovat do její instalace. Bude tak možné předem informovat řidiče o dopravních zácpách a dalších problémech, aby mohli příslušná místa objet.

NHTSA a ministerstvo dopravy v únoru uvedlo, že technologie možná začne být ve Spojených státech u nových vozů povinná od roku 2017.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (20)
Avatar - šmoula nešika
21. 8. 2014 12:11
Re: Každý systém
:yes: ;-\
[odkaz]
Avatar - PeterLuk
21. 8. 2014 11:47
Quo Vadis, Auto.cz
OMG... ;-\ Kvalita tohto webu naďalej padá, kedysi to bol výborný web a teraz??? To nedokážete ani len mazať Off Topic a banovať trollerov??? :no:
20. 8. 2014 21:34
Každý systém
má tendenci omezovat vše co ovládá. Takzvané demokracie v tomto nejsou jiné, dokonce bych řekl, že jsou daleko horší než všechny ostatní systémy. Záminky jsou různé, dnes hlavně ekologie a bezpečnost. Ale to jsou jen záminky pro zvýšení závislosti obyvatel na systému, jejich dalšímu zdanění a omezení jejich svobody. Třeba zavedení nízkoemisních zón - efekt nulový, ale skryté zdanění v podobě známky už nikdo nezruší. Zavádění 30 km/h ve městech znamenalo prudké zvýšení smrtelných dopravních nehod. I přes to už také nebude tento nesmysl zrušen. Auto s tzv. černou skříňkou nebo auto neustále bonzující veškeré informace nějakému systému, to už je totální kontrola pohybu které je nutné říct jasné ne. Tady nejde o bezpečnost, ale o zmapování pohybu. A jak víme, každá informace je zneužitelná. Stačí propojit IP adresu každého auta se jménem majitele a je vymalováno. Stačí jen posílat poštou pokuty za rychlost, nevhodné parkování, nezapnutí blinkru, přejetí přes plnou čáru, jízdu s podhuštěnými koly, atd. Prostě za úplně všechno. Přijde to plíživě, tzv. salámovou metodou. A než si ovčané uvědomí co se děje, bude je mít systém v pasti. Nakonec se z nás stanou zcela nesvobodní roboti, kteří ztratí možnost o čemkoliv svobodně rozhodnout. :no:
20. 8. 2014 16:59
Re: Měření
Kdyby tyto kroky začala podnikat EU, to by bylo řevu.. ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
20. 8. 2014 14:01
Re: fuj
:yes: