Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Trucks: Dálková kontrola technického stavu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nový systém společnosti Volvo Trucks umožní sledovat technický stav nákladních vozidel na dálku.

Společnost Volvo Trucks vyvinula nový systém na bázi technologie GSM, který umožňuje servisním dílnám kontrolovat stav nákladního vozu prostřednictvím vzdáleného přístupu. To slibuje snížení ztrátových časů a nákladů na údržbu. V Evropě je uvedení systému plánováno na rok 2013.

Nové vzdálené služby jsou umožněny nejnovější verzí palubní telemetrické brány Telematics Gateway - TGW. Ta umožňuje, aby servisní dílny Volvo Trucks dálkově monitorovaly opotřebení a stav vozidla a stejně tak odečítaly poruchové kódy prostřednictvím sítě GSM.

Nový systém umožňuje servisním technikům kontrolovat, kolik kilometrů sledovaný nákladní vůz najel a jak rychle se opotřebovávají jeho díly. Následně pak může dílna plánovat servis určitého vozu podle jeho aktuálních potřeb.

Tím se zvýší doba efektivního využití vozu a minimalizuje se riziko neplánovaných odstávek na cestách. To pro přepravní společnosti znamená zvýšení bezpečnosti a snížení administrativy, přičemž se zákazníci mohou více spoléhat na bezporuchový provoz vozidla.

Vzdálená komunikace mezi nákladním vozem a dílnou je doplňkem plánování servisu vozidla. Pokud nákladní vůz jezdí v jiném režimu, než na který má nastaveny intervaly údržby, mohou být tyto servisní intervaly buď zbytečně krátké, nebo naopak příliš dlouhé. Když dílna obdrží data o skutečné rychlosti opotřebení, může intervaly údržby upravit tak, aby odpovídaly aktuálním potřebám daného nákladního vozu.

S TGW bude možné získávat vzdálené aktualizace parametrů a v budoucnosti tak bude možné aktualizovat celý soubor softwaru v nákladním voze. Zpočátku bude systém zahrnovat jen omezený počet parametrů, ale společnost Volvo Trucks plánuje během několika let vyvinout mnohem širší řadu zařízení zvyšujících provozuschopnost a snižujících provozní náklady.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)