Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyměňte si halogenové žárovky za LED: Cestu osvítí, kukuč omladí

Petr Slováček
Diskuze (30)

Víte, že už můžete do svého staršího auta s halogenovými žárovkami legálně namontovat moderní diodové výbojky s vyšší svítivostí a bílým jasem? Stačí splnit pár podmínek.

Pokud chcete zažít zaručené problémy na STK nebo s policií, „vytuňte“ staré auto nehomologovanými vysoce svítivými žárovkami. Třeba v sousedním Německu si na vás policisté s chutí smlsnou a příkaz odstranit je na místě znamená to nejmenší.

Proto dává smysl kupovat jen homologované výrobky. A teď si dokonce můžete na starší auto namontovat legálně hned vysoce svítivé diodové náhrady jako náhradu za klasické halogeny! Vyzkoušeli jsme na redakční Dacii Duster a opravdu to funguje.

Diody jsou trendy

Na českém trhu se vedle těch schválených už dlouhé roky prodávají taky žárovky s mnohem vyšší svítivostí než oficiální produkty. Právě proto nesmí legálně na silnici a výrobci dávají na přebaly malými písmeny informaci, že jsou určeny pouze pro provoz mimo pozemní komunikace. Podle některých odhadů jezdí třeba v sousedním Polsku statisíce aut s takovýmto nehomologovaným osvětlením, protože se to tam tolik neřeší. V Rusku je to dokonce standard. Odhady pro ČR bohužel neznáme, ale stojí za to projít se o víkendu před vesnickou diskotékou a udělat si obrázek na vlastní oči…

Jenže ani sebevýkonnější žárovky už nestačí. Halogeny jsou minulostí a normou nových aut se stávají diody – kromě fabie mají už i nové dacie ve světlometech LED coby standard. A pochopitelně totéž vyžadují majitelé starých aut.

Světlomety LED září bílým jasem, navíc s nimi auto vypadá moderněji. Dlouho je ale nešlo nahradit legálně, první schválenou výměnu žárovek za takzvané retrofity LED uvedla loni na trh v Česku společnost Osram. Od letošního jara má konkurenci v podobě výrobků Philips a my jsme se zajímali, co takový schvalovací proces pro český trh obnáší.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Slováček
Diskuze (30)

Doporučujeme

21. 9. 2023 12:48
Re: Půl článku, a ještě bez informační hodnoty
Jakou homologaci tedy myslíte vy? Já mám na mysli tuhle: https://www.osram.cz/…-breaker-led.jsp (seznam vozidel s homologací pro instalaci retrofitů Osram je dole na stránce).
19. 9. 2023 16:57
Re: Půl článku, a ještě bez informační hodnoty
Tak to myslíme každý jinou homologaci.
19. 9. 2023 07:11
Re: Půl článku, a ještě bez informační hodnoty
Bohužel máte špatné informace. Homologace se vztahuje vždy jen na konkrétní světlomet (s konkrétním výrobním číslem dílu) daného modelu auta.
Seznam homologovaných světlometů, kam LED retrofity můžete legálně umístit je na stránkách firem Osram a Philips.
1. 9. 2023 17:05
Re: Led žárovky...
A nevíte kdy budou schváleny další typy automobilů? Na seznamu kompatibility je napsáno do konce 1. čtvrtletí 2023, ale to už dávno bylo.
25. 7. 2023 12:58
Led žárovky...
tak už jsem jednou psal: je potřeba vědět že tyto žárovky NEJSOU SCHVÁLENY JAKO H4 ale pouze je povoleno užití v KONKRÉTNÍCH TYPECH automobilů!!!!!!!