Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Absurdní tuning sovětského off-roadu: Osmiválcová Lada Niva Lowrider!

David Bureš
Diskuze (8)
Lada Niva je známá jako schopný offroad. Australská tuningová společnost Probag ale z ní vytvořila něco, co je naprostý opak výchozího auta.

Ladu Nivu (na vybraných trzích 4x4) netřeba dlouho představovat, terénní nezmar vyráběný už od roku 1977 je v českém prostředí velice dobře známým offroadem. Jenže v daleké Austrálii vzniklo něco, co za představení stojí. Jedná se o dílo nazvané Lada Niva V8 Lowrider.

Autorem červeně lakového vozu je australská tuningová společnost Probag, která v roce 2007 postavila něco, co je přesným opakem výchozího offroadu. Jestliže originál je velice schopným vozem zvládajícím jízdu v různých podmínkách, Lada Niva V8 Lowrider je vlastně auto na parádu. Podvozek mu byl snížen, obyčejná kola nahradily pěkné „leštěnky“ – 18palcové vpředu a 22palcové vzadu.

Snížení podvozku a vyhlazení vzhledu však nejsou jediné úpravy, kterými automobil prošel. Nejdůležitější změnou je kompletní proměna útrob. Výchozí motor (aktuálně je Niva dostupná se zážehovou sedmnáctistovkou) nahradil pětilitrový vidlicový osmiválec od Holdenu, který je navíc dopovaný turbodmychadlem. Díky němu výkon motoru přesahuje hranici 500 koní (368 kW), přičemž síla je posílána výhradně na zadní kola prostřednictvím třistupňového automatu.

To však není všechno. Niva se vedle pohonného ústrojí od australské značky Holden (součást GM) dočkala také techniky od Toyoty. Z jejího Hiluxu totiž byly použity kotoučové brzdy, zavěšení nebo diferenciál. Díly ale bylo potřeba upravit, aby je bylo možné v Nivě použít.

Lada Niva V8 Lowrider možná není ten nejschopnější offroad na světě, to ale nebylo cílem autorů. Ti chtěli svým dílem hlavně zaujmout, což se povedlo. V Austrálii totiž auto získalo několik ocenění. A tomu se vůbec nedivíme, protože Lada Niva V8 Lowrider umí zaujmout.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - MANDALORIAN 66
7. 2. 2017 14:57
lada niva
Šrot pro idoity kteří vím prd. Když si do toho někdo sedne tak dostane infarkt. :-(
21. 1. 2017 08:22
Ďaľšia z tuningových hrôz ...
hromada roboty, fúra peňazí, ... a výsledok tento pagrc.
Keď sa na to človek pozerá, tak to normálne bolí. :'-(
21. 1. 2017 08:19
Re: Rozbitý homemade traktor
Asi majú v Rusku stále zablokovaný internet a robia veci podľa "čo špajza dala" a ruského mentálneho vkusu. ;-)
Avatar - Beefcake
20. 1. 2017 21:31
wtf
To je tak hnusne a nevkusne, ze Fiat Multipla je umelecke dielo oproti tomuto.
Avatar - KANKUNEN
20. 1. 2017 13:20
Re: pro mentálně postižené
Ádo přesně. Doufám že myslíš i ty, kteří tady na stránky tento hnědý nevoňavý kabel dali.