Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin jde proti trendu, nevzdá se manuálních převodovek

Jan Mička
Diskuze (33)
Aston Martin chce být poslední luxusní automobilkou, která bude ve sportovních modelech párovat silné motory s manuálními převodovkami.

Pokud hledáte skutečně rychlé sportovní či supersportovní auto, máte k dispozici poměrně široký seznam výrobců, kterým je možné se upsat. Aston Martin, Audi, Ferrari, Maserati, McLaren, Mercedes-Benz, Porsche … všechny tyto automobilky nabízejí modely, při jejichž řízení tuhne v žilách krev a řidič zažívá dokonalou nirvánu. Má to ale jeden háček.

Ruku v ruce se snižováním objemů nových agregátů se totiž rozšiřuje ještě jeden nešvar – vymírání manuálních převodovek ve vozech výše uvedených značek. U Italů si milovník manuálu neškrtne, u Němců pouze ve Stuttgartu, a například u McLarenu budete mít vždycky pouze „dvouspojku“. Ze slavných britských značek voličům a páčkám pod volantem z části odolává pouze Aston Martin a Jaguar, a jak to zatím vypadá, ještě tomu tak nějakou dobu bude.

Podle serveru Caranddriver.com se šéf značky Aston Martin Andy Palmer nechal slyšet, že manuály v nabídce udrží tak dlouho, jak to jenom bude možné. Chce, aby Aston Martin byl poslední značkou, který nabídne „manuální“ sportovní auto už z toho důvodu, že sám automatické a dvouspojkové převodovky nemusí kvůli jejich hmotnosti a složitosti.

Vskutku zajímavá slova, zejména pokud zmíníme fakt, že nový Aston Martin Vantage bude používat čtyřlitrový osmiválec biturbo od AMG. A ten Němci naopak párují výhradně s automatickými převodovkami. Palmer sice řekl, že předpokládá nabídku jednoho motoru u každého modelu, například novému DB11 by ale slabší alternativa k dvanáctiválci o objemu 5,2 litru seděla. Uvažovat pak samozřejmě lze také v opačném sledu - třeba že nový Vantage dostane dvanáctiválec z DB11.

Jan Mička
Diskuze (33)
Avatar - woody-alien
1. 4. 2016 21:18
Re: Dodnes
>:D Spíš bych v takovém místě čekal masakr motorovou pilou než motokáry. >:-[]
Avatar - Magister
1. 4. 2016 08:15
Re: Zbytecnost
M2 a M4 nepatří do skupiny vozů, o kterých tady byla řeč. Ale BMW fans nemají soudnost. Já tady nikoho neurážel a ani kolega biker CHerokee. Na tuto úroveň se tady snižují jiní.
Avatar - Dinar
1. 4. 2016 07:17
Re: Dodnes
Každopádně ve větší pr.deli, už to motobydlo být nemohlo. >:D ;-)
Avatar - Dinar
1. 4. 2016 07:15
Re: Zbytecnost
V místě, kde tvoje alter ego píše o jaguaru a porsche, ty védvanáctko. Běž si raději přeleštit harleje, mudrlante.
Avatar - woody-alien
1. 4. 2016 06:36
Re: Dodnes
Per aspera ad astra. ;-)
Přesto carbonsteeelgreyoví už vědí, že cestou zpátky je třeba uhnout v Jaroměři na Velichovky a do Jičína si užít prázdné silničky. :-)