Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tajné projekty obřích SUV: BMW X12, Audi Q10 a Mercedes XL

Diskuze (22)
Evropa downsizuje, ale na Blízkém Východě je poptávka po obřích SUV, které žádná ze současných modelů nedokáže vyhovět.

Německé automobilky objevily další mezeru na trhu: existuje poměrně významná skupina lukrativních zákazníků, pro které je jejich stávající produkce SUV příliš obyčejná a nedostatečně dimenzovaná.

Letos uplyne pět let od ukončení výroby Hummeru H1. Tento populární off-road ale nemá žádného nástupce, přitom poptávka po velkém autě, ideálně s motorem V10 nebo V12 (ano, Hummer měl jen osmiválce), které bude jako stvořené pro výlety do pouště.

Vlna zájmu se jistě zvedne i v USA, protože ne všem zámožným klientům vyhovují tamní osmiválce a současná evropská SUV formátu Mercedes-Benz GL nebo Audi Q7 zase velikostí na americké Suburbany jednoduše nestačí.

Nejdál je s vývojem mnichovské BMW. Jeho model ponese pravděpodobně název X12, který zdůrazní zásadní odstup od zbývajících čtyř modelů SUV (X6, X5, X3 a X1) a přítomnost výhradně dvanáctiválcového motoru.

Ultraluxusní bavorské terénní vozidlo nebude mít se současnými modely nic společného. Dostane hliníkovou platformu nástupce Rolls-Royce Phantom, jako první BMW bude mít čtvrtou generaci xDrive a vyvíjí se pro něj také nový dvanáctiválec. Na základě současného motoru N74 vznikne 6,75litr se čtyřmi turbodmychadly, výkonem 500 kW (680 k) a točivým momentem 1050 Nm.

Cíl je totiž jasný – překonat motor 65 AMG od Mercedesu. Nový čtyřikrát přeplňovaný dvanáctiválec bude spolupracovat s devítistupňovou převodovkou ZF, později zamíří i do nejdražších Rolls-Royců.

Údajně se dočkáme také technicky spřízněného SUV značky Rolls-Royce, které dostane unikátní design karoserie i interiéru a zákazníci za něj budou muset zaplatit asi 400 tisíc euro, tzn. ještě o dalších 150 tisíc víc než za BMW. Německá média spekulují o úderném názvu Rolls-Royce Silver Thunder.

V Ingolstadtu mají ve zvyku vykrýt i tu nejmenší skulinku na trhu, proto chystají podobný projekt. Vývoj je ale zatím na samotném počátku. SUV, pracovně přezdívané Audi Q10 bude největším modelem se čtyřmi kruhy. Právě číslice 10 má zdůraznit nadřazenost nad budoucím kupé A9. Hrozí však spor o ochrannou známku s výrobcem krémů Nivea, který má kód Q10 zaregistrován kvůli obsahu koenzymu Q10. Audi může z problému snadno vybruslit zavedením méně úderného názvu Q9. Ještě níž už jít stejně nemůže, Q8 zase koliduje s petrolejářskou firmou z Kuvajtu.

Není asi potřeba zdůrazňovat, že Audi má nejširší paletu dostupné techniky. Zcela jistě použije 6,0 V12 TDI (nyní 368 kW, v budoucnu přes 400 kW) a nový 5,4 V10 FSI (404 kW), za ostatní benzinové motory se zřejmě budou připlácet horentní sumy. Výměnou za to budou moci arabští zákazníci vybírat mezi 6,3 W12 (368 kW, z Audi A8), 6,0 W12 biturbo (463 kW, z Bentley Continental Supersport) a 6,5 V12 (515 kW, z Lamborghini Aventador).

Mercedes jako jediný vsadí na klasickou techniku s žebřinovým rámem a uzávěry diferenciálů. Díky tomu má nová třída XL - stojící nad GLK, ML a GL - jako jediná šanci doslova navázat na Hummer. Patřičně zvětšený podvozek třídy GL bude osazen jedinou motorizací – šestilitrovým dvanáctiválcem 65 AMG (463 kW, 1000 Nm).

V rámci individualizace bude dostupný i prodloužený Mercedes-Benz XXL, který bude mít standardně veškerou výbavu z programu Designo.

Poznámka redakce (2.4.2011):
Vážení čtenáři, zřejmě jste tento náš aprílový šprým rozpoznali, přesto raději dodáváme, že ne vše co je v této zprávě je skutečně tak, jak uvádíme.
Jejím smyslem bylo pobavit vás, resp. přimět vás k zamyšlení nad absurditou některých událostí a rozhodnutí. Omlouváme se, pokud jsme vás zmátli.
Až do 1.dubna 2012 od nás čekejte už jen seriózní zpravodajství ze světa aut.

Diskuze (22)
Avatar - Pekelná Micinka
1. 4. 2013 12:37
Ha Ha Ha
Tohle tu bylo už před rokem... aspoň zkuste něco originálního.
Avatar - MarTin1
1. 4. 2013 12:02
Aríl neapríl
tak MB opravdu na velkém SUV pracuje, má být logicky větší než GL a směřovat hlavně US a Asie.
Avatar - Hammunasakra
1. 4. 2013 11:34
Re: Brrr
..nejVTIPnější je, že velké SUV BMW s V12 bylo (a je) opravdu "zvažováno" :-)
Avatar - gld
1. 4. 2013 11:02
Re: zastřelit
Keď vymyslíš podobne trefný český výraz tak si vítaný.
Avatar - vabis
1. 4. 2013 10:43
kéžby by
Znělo by to tak slibně, stačilo se už jen přestěhovat. Škoda že článek má datum poněkud aprílové.