Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilky Toyota a Mazda chystají výrobu v USA

redakce AUTO.CZ
Diskuze (13)
Japonské automobilky Toyota Motor a Mazda Motor se dohodly na kapitálovém partnerství s cílem založit společný podnik v USA.

Toyota převezme v Mazdě zhruba pětiprocentní podíl, uvedl server Nikkei Asian Review. Společný podnik hodlá na jihu USA vybudovat závod s roční kapacitou až 300.000 vozidel, především SUV, která jsou na americkém trhu velmi populární.

Prodávat bude každá automobilka své vozy samostatně. Účelem partnerství je zmírnit investiční zátěž a sdílet některé výrobní technologie. Automobilky plánují rovněž společný vývoj klíčových technologií pro elektromobily. Design a vlastní výrobu vozidel nechají oddělenou. Zatímco Toyota plánuje uvést elektromobil na trh v roce 2020, Mazda na něj chce vykročit o rok dříve.

Obě firmy rozvíjejí spolupráci v rozličných oblastech už od roku 2015. Toyota, která je v prodeji aut světovou dvojkou a japonskou jedničkou, vytváří aliance s menšími japonskými výrobci už několik let. Nynější dohoda je dalším projevem konsolidace světového automobilového sektoru do čtyř hlavních táborů. V jejich centru je japonská Toyota, německý Volkswagen, americká General Motors a rovněž aliance francouzského Renaultu a japonského Nissanu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (13)
5. 8. 2017 13:41
Re: CX9
Minulou generaci jsem zaregistroval. Myslel jsem současnou.
4. 8. 2017 21:31
Re: CX9
Ano, v roce 2015 bylo oficiálně pro ČR asi 50ks, oficiální evropská varianta se zárukou, pořídil jsem tenkrát úplně poslední kus, který tam někde v Belgii stál. V CX-9 je i za třetí řadou místo pro tři střední kufry, takže s rakví lze jet normálně v 7 lidech kamkoliv. Hlavně za tu cenu, za kterou se prodávalo, to byla skvělá koupě. Jasně vezme si to po městě 14,5l a na delší cesty 12l (atm V6 3,7l od Fordu), ale ty užitný vlastnosti a pohodlí jsou výborný. Jako jediné mínus považuji trochu menší odhlučnění, na kterém u nové CX-9 hodně zapracovali...
Avatar - euro89
4. 8. 2017 19:56
Re: CX9
Oficialne se na nekolika evropskych trzich kratce skutecne prodavala a to konkretne minula generace na sklonku vyroby. Tusim, ze pro CR bylo vyhrazeno 50ks... ale krome toho bylo mozne to auto uz od zacatku vyroby poridit u ruznych prodejcu americkych ci pro americky trh urcenych aut, coz je ostatne mozne i v pripade te nove generace.
Me se CX-9 taky hodne libi a dovedu si ji jednou predstavit jako rodinne auto, az prijde potreba nejake takove mit.
4. 8. 2017 18:45
Re: CX9
CX-9 se tu prodává? Nemyslím si, že jsem ji v EU viděl. A to snad ani u prodejce.

U aut, která mají mít sedm (nebo šest) plnohodnotných míst, mám asi největší problém s kufrem. Pokud má sloužit k cestování, musí pojmout i zavazadla, nejen lidi. Samozřejmě to lze vyřešit třeba vozíkem. Dost místa na všelijaké vybavení. Záleží na využití. Mně přijde atraktivnější prostě vzít víc aut.
4. 8. 2017 18:30
Re: CX9
Myslel jsem standardní nabídku (= oficiálně prodávané) v EU. Vím, že v USA mají ještě větší. Asi špatně položená otázka vzhledem k povzdechu, že tu není moc z čeho vybírat. Pointa víceméně byla, že to je ten problematický požadavek.