Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Brno 2007: Co je v Brně k vidění? (2. díl, 114 fotografií)

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)
Virtuální prohlídka brněnského autosalonu pokračuje na stránkách www.auto.cz druhým dílem, kde se věnujeme značkám s počátečními písmeny CH až N. Neměli byste totiž přehlédnout skvostná Lamborghini, něžné Lancie, silná Maserati nebo luxusní Mercedesy...

Nepřehlédněte článek Autosalon Brno 2007: prvních 100 fotografií.

Chevrolet

Americká globální značka sází v Evropě pořád ještě zejména na korejské modely, ale asi už nejsme daleko od chvíle, kdy se u nás objeví také pravá "amerika". Prvním vyslancem má být retro-kombi HHR, které je také k vidění na autosalonu. Cena zatím není známá, ale dovozce slibuje, že se k nám první vozy dostanou ještě letos. První kontakt s vozem na domácí půdě potvrzuje jednoznačně americký původ tohoto Chevyho, protože výběr interiérových plastů a dalších materiálů, se kterými posádka přichází do kontaktu, nedosahuje úrovně, na kterou jsem v Evropě zvyklí. Ale možná nás první k nám dovezené vozy překvapí.

Klíčovou novinkou Chevroletu na českém trhu je flotila nových vznětových motorů pro Lacetti, Epiku a Captivu.

Jaguar

Příznivci skákající kočky určitě zamíří do pavilonu G2, v němž sídlí stánek společnosti A.M.T. Group a.s., která dováží vozy značky Jaguar do České republiky. Na stánku jsou k vidění zástupci všech modelových řad, ale očekávaný koncept C-XF bohužel nedorazil. Největším lákadlem se tak pravděpodobně stane kabriolet modelové řady XK. Tento model je nabízen v provedení XK8 s osmiválcovým motorem o objemu 4,2 l, který produkuje výkon 219 kW (298 k) při 6000 ot/min a točivý moment 411 Nm při 4100 ot/min. V případě verze XKR je motor posílen o přeplňování a dosahuje výkonu 306 kW (416 k) při 6250 ot/min a točivého momentu 560 Nm při 4000 ot/min. Vedle tohoto sportovního modelu se představují i čtyřdveřové Jaguary modelových řad X-Type, S-Type a XJ.

Kia

Kia rozšiřuje svou sedmiletou záruku na další model, v Brně (pavilon V) má totiž národní premiéru kombi verze cee´d Sporty Wagon. A to vám ještě pošeptáme, že na třetí vůz se připravte v prosinci 2007 – v té době Kia plánuje třetí karosářskou variantu Sporty Hatch. Něco k cenám: Prostorné kombi s délkou 4470 mm (+235 mm oproti hatchbacku) a zavazadlovým prostorem o objemu 534 l (1664 l po sklopení sedadel) by měl stát, ve srovnání s pětidveřovým hatchbackem, o 30 000 více. Jinak, na stánku jsme si všimli vozu, který se náramně podobá kamuflovaným cee´dům se znakem xR. Ve skutečnosti jde pouze o sportovní paket, který si můžete zakoupit ke svému vozu – stojí 50 000 Kč.

Lamborghini

Na českém trhu není obvyklé, aby exkluzivní automobilová značka, vyrábějící sportovní vozy, dělala velké reklamní kampaně. Dovozce vozů Lamborghini do toho šel.

Možná jste zaznamenali povedené billboardy (je jich 150 po celé republice), které zvou návštěvníky ke stánku Lamborghini. To představilo v pavilonu G2 opravdu nevšední vozy, jakými jsou Gallardo Spyder, Murciélago LP640 Coupé a také dlouho očekávané Gallardo Superleggera, která má českou a východoevropskou premiéru.

Kromě automobilů je na stánku k vidění například Collezione Automobili Lamborghini - kolekce oblečení a doplňků Lamborghini, která také jistě stojí za pozornost fanoušků této značky.

Lancia

Italská značka Lancia vstupuje na český trh a na svém stánku v pavilonu G1 představuje svůj nejmenší model Ypsilon.

Ten je zde zastoupen čtveřicí různých verzí, které doplňuje ještě desítka vozů vystavených před pavilonem. Malá Lancia přichází ve čtyřech verzích výbavy a s nabídkou pěti pohonných jednotek, z nichž tři jsou zážehové a dvě vznětové. Základní model v provedení Argento s motorem 1,2 8v o výkonu 44 kW (60 k) při 5000 ot/min a točivém momentu 102 Nm při 2500 ot/min začíná s cenou 295.000,- Kč.

Dovozce předpokládá, že největší zájem o Ypsilon projeví ženy s aktivním způsobem života, které mají rády italský styl. Prodej malé Lancie byl spuštěn zároveň se začátkem autosalonu.

V příštím roce by se nabídka měla rozšířit o modely Musa a Delta. Zájemci o malou Lancii mohou zamířit do jednoho ze dvou showroomu, sídlících v Praze a Ostravě nebo navštívit internetové stránky www.lancia.cz.

Land Rover

Automobily anglického specialisty na terénní vozy najdete v pavilonu G2, hned vedle Jaguaru. Na stánku jsou zastoupeny všechny modelové řady od nového Freelanderu, přes Discovery k Range Roveru Sport a Range Roveru až po zakladatele slávy značky Land Rover model Defender. Kořeny tohoto vozu sahají až do roku 1948 a do dneška se prodalo přes 1,9 mil. těchto automobilů. Na brněnském autosalonu má svou českou výstavní premiéru faceliftovaný model. Zatím poslední provedení Defenderu, který je nabízen se třemi různými délkami karoserie a devíti odlišnými typy karoserií je nyní vybaven novou pohonnou jednotkou. Pod kapotou nyní pracuje vznětový přeplňovaný čtyřválec o objemu 2,4 l, poskytující výkon 90 kW (122 k) při 3500 ot/min a točivý moment 360 Nm při 2000 ot/min. Vedle výměny pohonné jednotky byly provedeny i úpravy v interiéru, kam se nastěhovala přístrojová deska ze současného modelu Discovery.

Maserati

Jestliže očekáváte, že na stánku Maserati uvidíte nové GranTurismo, budete zklamáni. Tato novinka automobilky s trojzubcem ve znaku do Brna nedorazila.

To, ale neznamená, že by stánek této společnosti nebyl zajímavý. Vedle dvojice modelů Quattroporte je totiž vystaveno Maserati MC12. Tento supersportovní automobil má před zadní nápravou uložen šestilitrový dvanáctiválec, poskytující výkon 465 kW (632 k) při 7500 ot/min a točivý moment 652 Nm při 5500 ot/min. S takto silným motorem není problém dosáhnout maximální rychlosti až 330 km/h a zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,8 s.

Na vývoji karoserie, která vznikala v aerodynamickém tunelu pod dohledem Franka Stephensona, ředitele vývoje a koncepčního designu skupiny Ferrari – Maserati, se podílel i Giorgetto Giugiaro.

Mercedes-Benz

Hvězdou značky s hvězdou ve znaku je na brněnském autosalonu nový Mercedes-Benz třídy C. Limuzína, která překonává svého sedm let starého předchůdce snad ve všech směrech bude od počátku nabízena s osmi motory. Standardem je šestistupňová ručně řazená převodovka, pro všechny verze je ale k dispozici také automatická převodovka s pěti nebo sedmi rychlostmi.Ceny nového modelu prakticky kopírují úroveň předchozí generace. V Brně jsou vystaveny modely C 220 CDI a C 320 CDI. Za první dva měsíce prodeje odebrali zákazníci v ČR 107 vozů této modelové řady.

Ze záplavy turbodieselů CDI vyčnívá na stánku model CLS 63 AMG, k vidění je S 500 4MATIC L a poslední měsíce velmi oblíbené Viano. SUV jsou na stánku zastoupena modely ML 320 CDI a GL 320 CDI.

Mini

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s jedním modelem nemůže mít Mini na stánku (pavilon G1), žádnou novinku, opak je pravdou. V černé barvě vyvedený stánek vystavuje Mini Cooper D, novinku s dieselovým motorem 1,6 l (80 kW/108 k), který spotřebuje na 100 km pouze 4,4 l nafty. Jde tedy o nejúspornější model značky. Na výstavní ploše, situované hned vedle matky BMW, pak stojí ještě základní model Mini One s motorem 1,4 l a výkonem 70 kW (95 k) a kromě jiného i Mini Cooper S Cabrio ve speciální edici Sidewalk, vyznačující se specifickými položkami výbavy.

Mitsubishi Motors

Magnetem na stánku Mitsubishi je studie Lanceru, sériové provedení se na český trh dostane nejdříve na podzim. Mitsubishi přivezlo do Brna také nový Outlander, který se na rozdíl od sourozenců s logem Peugeot a Citroën, již prodává. Respekt budí nedávno inovované Pajero.

Nissan

Nissan stačil od začátku roku představit v Evropě již čtyři nové modely. Jeden z nich – Nissan Qashqai – se již úspěšně zabydluje na českém trhu, zbývající tři se v české výstavní premiéře představí právě v Brně.

Hvězdou stánku Nissan bude nový X-trail, poprvé představený v březnu v Ženevě, nyní v české premiéře v Brně. Zahájení prodeje je plánováno na červenec 2007.

Trochu ve stínu X-trailu je model Tiida, který se představil v evropské premiéře v dubnu v Bratislavě a který právě nyní vstupuje na český trh. Tiida oslovuje spíše konzervativnější zákazníky, majitele Almery nebo Primery. Třetí novinkou, kterou Nissan v Brně představí, je zástupce sportovních vozů – inovovaný 350Z s vylepšeným motorem a změnami exteriéru i interiéru.

V rámci doprovodného programu „Žena a auto“ se prezentují– Micra a Micra C+C – obě ve speciální výbavě Active Luxury.

Další články na téma Autosalon Brno 2007

Autosalon Brno 2007: přehled národních premiér.

Autosalon Brno 2007: prvních sto fotografií.

Autosalon Brno 2007: Co je v Brně k vidění? (1. díl, 170 fotografií).

Autosalon Brno 2007: Co je v Brně k vidění? (2. díl, 114 fotografií).

Autosalon Brno 2007: Co je v Brně k vidění? (3. díl, 178 fotografií).

Autosalon Brno 2007: kdo se nedostavil? (přehled značek, které na autosalonu nevystavují).

redakce AUTO.CZ
Diskuze (6)