Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autosalon Brno 2007: kdo se nedostavil? (přehled značek, které na autosalonu nevystavují)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (30)
Brněnský autosalon je sice jen jednou za dva roky a je prakticky největším podnikem svého druhu ve střední Evropě, ale to neznamená, že se ho účastní všechny značky.

Důvodem pro neúčast některých značek rozhodně nemůže být nedostatek výstavních ploch brněnského výstaviště. Například v roce 2005 se zúčastnilo 307 vystavovatelů na ploše o rozloze 54 241 m². Pro některé automobilky pravděpodobně není brněnský autosalon dostatečně prestižní nebo může být problém ve financích, poté co si spočítají, že se jim podobná akce zkrátka nevyplatí.

Ať už je to jak chce, v každém případě se letošního autosalonu v Brně nezúčastnily následující značky.

Dodge

Těšíte se na Viper, tak si nechte zajít chuť, přítomnost značky s beraní hlavou ve znaku na autosalonu je poněkud rozpačitá. Před pavilonem G1 sice narazíte na kontejner s nápisem Dodge, který nejde přehlédnout už proto, že na něm je postaven model Nitro, ale tím také veškeré představování americké značky, která chce dobýt Evropu končí. Alespoň si můžete prohlédnout zástupce kategorie SUV i zespodu. Bohužel se nepodíváte na Caliber, který je na českém trhu od loňského roku a neuvidíte ani Avenger, jehož světová premiéra proběhla na letošním autosalonu v Detroitu. Tento sedan by mohl být konečně zástupcem značky, který by mohl oslovit i méně extrovertní zájemce než předchozí dva modely.

Chrysler

Nabídka modelů, z nichž dobrá polovina způsobuje synchronizované otáčení hlav osazenstva kterékoliv autobusové zastávky kolem níž právě projíždí, se do Brna nedostala. Chrysler přitom měl šanci přitáhnout si nové zákazníky, kdyby zde představil nový sedan Sebring a z něj odvozený kupé-kabriolet. Méně pozornosti dnes už přitahuje sportovní Crossfire ve verzi kupé i roadster, PT Cruiser nebo sedan a kombi 300C, který ale i v roce 2007 dokonale splňuje představu klasické ameriky. Posledním zástupcem značky by mohl být Voyager, který patří mezi nejlépe prodávaná MPV a také zakladatel této kategorie.

Jeep

Tady už se asi nikdo divit nebude, že Jeep nedorazil, je to přeci pochopitelné, když se neúčastní ani ostatní dvě značky z koncernu Chrysler a Dodge. Návštěvníci autosalonu tak musí oželet nový Wrangler a jeho čtyřdveřové provedení Wrangler Unlimited, představené na loňském pařížském autosalonu.

Nejsou zde ani známé modely Cherokee a Grand Cherokee nebo sedmimístný Commander a Compass, kterým se chce Jeep zařadit mezi výrobce SUV. A není zde ani Patriot, který měl evropskou premiéru letos v Ženevě.

Lada

Na autosalonu nehledejte ani tuto ruskou značku, jejíž zastoupení na českém trhu nabízí modely Kalina, 111 – Kombi, 112 – hatchback, Niva a Niva Speciál. Tyto automobily sice nejsou žádným výkřikem poslední módy ani techniky, ale jejich nízké ceny jim dokáží přilákat alespoň tradiční klientelu. V případě modelů Niva a Niva Speciál jde především o kombinaci nízké ceny a schopností v terénu.

Lexus

Tato automobilka vyrábí automobil, který se pro letošní rok pyšní titulem World Car of the Year. Je jím samozřejmě Lexus LS 460. Na brněnském výstavišti budete marně hledat stánek zastupující tuto značku, na němž by jste se mohli podívat na některý z jejích modelů. Návštěvníci tak nemohou napřímo porovnat modelové řady IS, GS, LS, RX a SC s konkurencí pocházející především z Německa, která se do Brna vypravila v plném počtu.

Mazda

Japonský specialista na rotační motory Wankel namísto účasti na autosalonu přitahuje pozornost médií zveřejněním cen SUV Mazda CX-7. Tento automobil je nyní nabízen za cenu začínající na 785.900,-Kč. To je sice zajímavá informace, ale asi ji dostatečně neocení ti, kteří si chtěli na vlastní oči prohlédnout některý z typů Mazdy, jejíž nabídka nyní obsahuje sedm modelů.

Nejmenší Mazda 2 čeká na svého nástupce, který se představil na ženevském autosalonu. Jednou z novinek letošního roku na českém trhu je Mazda 3 MPS s výkonem 191 kW (260 k). Zaběhlými modely v nabídce jsou Mazda 5, zastupující střední MPV a Mazda 6 se třemi karosářskými verzemi. Sportovní vozy zastupují dva, resp. tři vozy. Model MX-5 je nyní k dispozici s plátěnou i pevnou skládací střechou a RX-8 stále poutá pozornost díky svému Wankel motoru. A pro jízdu v terénu je připravena Mazda BT-50.

Rolls-Royce

Neúčast této značky je velmi lehce omluvitelná skutečností, že nemá v České republice oficiální zastoupení. Což je určitě škoda, protože odpadá možnost porovnat Rolls-Royce s jeho největším konkurentem značkou Bentley, jejíž zástupci se představují v pavilonu G2. Kdyby Rolls-Royce v Brně přeci jen vystavoval, mohl by zde předvést nejen Phantom, ale i nový luxusní kabriolet Drophead Coupé.

Saab

Zastoupení švédské automobilky také patří mezi ty, kteří vypustili ze svého kalendáře brněnský autosalon. Nepředstaví se zde tedy ani jeden ze současných modelů. Nabídka Saabu nyní zahrnuje modelovou řadu 9-3 zahrnující SportSedan, SportCombi a Cabriolet v několika stupních výbavy a s různými motory. Druhou modelovou řadu 9-5 zastupují dvě karosářské verze sedan a kombi. Faceliftovaná řada 9-3 má přijít na český trh letos na podzim.

Toyota

Posledním z velkých hráčů, který se do Brna nevypravil je společnost, usilující o světové prvenství v roční produkci automobilů. Tato značka v českých showroomech v současnosti nabízí modely Aygo, Yaris, Auris, Corolla Verso, Avensis, Prius, RAV4 a Land Cruiser. Největší novinkou této značky je její zástupce v nižší střední třídě model Auris, který na český trh vstoupil v první polovině letošního roku ve dvou karosářských verzích jako pětidveřový nebo třídveřový hatchback a značka také svou brněnskou neúčast částečně vysvětluje velkými investicemi do propagace a zavedení nového jména Auris.

Další články na téma Autosalon Brno 2007

Autosalon Brno 2007: přehled národních premiér.

Autosalon Brno 2007: prvních sto fotografií.

Autosalon Brno 2007: Co je v Brně k vidění? (1. díl, 170 fotografií).

Autosalon Brno 2007: Co je v Brně k vidění? (2. díl, 114 fotografií).

Autosalon Brno 2007: Co je v Brně k vidění? (3. díl, 178 fotografií).

Autosalon Brno 2007: kdo se nedostavil? (přehled značek, které na autosalonu nevystavují).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (30)
10. 6. 2007 21:44
Nemají peníz...?
Kdo se neobjeví na největší přehlídce v zemi, musí k tomu jistě mít důvod, tato účast není rozhodně zdarma... Ale osobně mi vůbec žádná značka nechyběla. Viděl jsem vše: Fiat, Škoda i Mercedes-Benz. Dokonce i bonbónek jménem Lancia. :-) Bohužel zatím ne nový model Delta, asi nejhezčí auto na světě...
9. 6. 2007 23:24
BRNO
Je tam toho k vidění více než toho, co tam k vidění není... a to je dobrý výsledek. Ostatně byly doby, kdy jsi v Brně mohl vídat leda tak ruské tanky... a není to zase tak moc dávno. Tak pochvalme letošní Brno.
Avatar - Sprint
9. 6. 2007 18:51
škoda
Mě zklamal Lexus. Byl jsem zvědavý jak na IS220d, tak na LS460 a kde nic, tu nic.
Jeep Commander bych si taky rád prohlédl................. :-!
Octavia Scout mě překvapila robustností, ale zklamala cenou......